Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соц.педагогіка гос.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
27.89 Кб
Скачать

20.Принципи соціально-педагогічної діяльності

Принцип законності та прав людини. Полягає в забезпеченні державою та відповідними соціальними інститутами реалізації ратифікованих нею положень документів стосовно прав людини.

Принцип державного підходу до завдань, що реалізуються в соціально-педагогічній діяльності. Підкреслює активну роль держави в постановці пріоритетних завдань та організації соціального виховання.

Принцип зв’язку змісту і форм соціально-педагогічної діяльності з конкретними умовами життєдіяльності особистості чи соціальної групи.   Має на меті адресну організацію допомоги та підтримки клієнтам, обумовлену соціально-економічними, соціально-політичними і соціально-культурними умовами макро-та мікросередовища об’єкта соціально-педагогічної діяльності.

 Принцип диференційованого та індивідуального підходу. Полягає в тому, що життєві  проблеми, потреби клієнта  потрібно віддеференціювати до певної групи подібних явищ, та  базуючись на цьому, вибирати технології соціально-педагогічної роботи з урахуванням індивідуальних особливостей особистості.

Принцип цілеспрямованості. Полягає в тому, що соціальний педагог повинен цілеспрямовано досягати професійної мети, впливаючи на свідомість, почуття, волю, вчинки людей. Цe можна залишати вирішення проблеми на півдорозі, не довівши справи до кінця, оскільки в такому випадку мета соціальної роботи не може бути реалізована повністю.

 Принцип системності.   Вимагає єдності форм, засобів,прийомів вирішення різних про-фесійних завдань. Ефективність цієї роботи забезпечується послідовністю та варіативністю технологій, які мають бути тісно пов’язані між собою. Цей принцип заперечує епізо-дичність, фрагментарність, хаотичність під час роботи щодо вирішення індивідуально-групових та суспільних проблем.

Принцип компетентності кадрів.  Підкреслює обов’язковість професійної підготовки спеціалістів. Це забезпечується знанням психології, соціальної педагогіки, соціології, менеджменту та інших дисциплін, що виступають підґрунтям фахової обізнаності соціального педагога. Ці знання дозволяють правильно діяти в конкретній ситуації, вибираючи відповідні оптимальні технології. На практиці цей принцип диктує систематичне навчання та перепідготовку кадрів у всіх ланках соціально-педагогічної діяльності.

Принцип інтеграції.   Забезпечує координацію діяльності державних, громадських та інших організацій стосовно розв’язання соціально-педагогічних проблем. Він спрямований на їх комплексне розв’язання, передбачаючи залучення ресурсів всіх перелічених організацій на досягнення позитивних результатів.

 Принцип контролю та перевірки виконання. Забезпечує реалізацію гарантованих державою заходів щодо соціального захисту різних груп населення. Реалізація цього принципу вимагає формування практичних рекомендацій щодо усунення недоліків у соціальній роботі.

Принцип незалежності соціально-педагогічної діяльності. Означає, що об’єктами є всі, хто потребує допомоги та підтримки, виключаючи дискримінацію за їх ідеологічними, політичними, релігійними, національними, віковими особливостями.

Принцип клієнтоцентризму. Визнає пріоритет прав клієнта в усіх випадках, крім тих, в яких це суперечить правам та інтересам іншихлюдей.У межах цього принципу слід розглядати суверенність та автономність клієнта таким чином, що він має право приймати чи не приймати допомогу соціального педагога, вибирати певний виддопомоги чи один з варіантів плану розв’язання проблеми, запропонованих йому спеціалістом.

Принцип опори на потенційні можливості людини. Підкреслює активну роль клієнта у розв’язанні власних проблем. Очевидно, що в даному випадку мова йде про осіб, що є дієздатними з точки зоруїхінтелектуальних, психічнихтафізичних ресурсів. Головним завданням соціально-педагогічноїдіяльності якраз і є те, що необхідно навчити особистість самостійно знаходити вихід із складних життєвих ситуацій та приймати адекватне рішення.

Принцип конфіденційності. Означає, що в процесі професійної діяльності  соціальному педагогу стає  відома різноманітна інформація, довірена йому клієнтом. Це можуть бути  відомості про хворобу, негативні звички, психічний стан, сімейні проблеми,  окремі прояви девіантної поведінки тощо. її розголошення близьким, колегам,  іншим особам можливе лише  зі згоди останнього. Ця інформація може бути використана соціальним педагогом з професійною метою в інтересах клієнта. Проте в окремих випадках,коли в ній є повідомлення про  загрозу життю та здоров’ю   інших людей, особливо дітей, соціальний педагог може інформувати представників окремих державних органів.

Принцип толерантності. Полягає в тому, що соціальний педагог працює з різними групами клієнтів, в тому числі з особами, яким він з різних об’єктивних та суб’єктивних причин не симпатизує. Проте йому необхідно бути коректним і терплячим стосовно їх поведінки, особливостей спілкування, ціннісних орієнтацій тощо.

 Принцип максимізації соціальних ресурсів. Виходить з того, що кожна держава виділяє певну кількість коштів на реалізацію соціальної політики. Завдання соціальних інститутів та їх працівників полягає в тому, щоб оптимально використати ці ресурси на ефективне вирішення соціальних проблем. Поряд з цим необхідно докладати зусилля на залучення додаткових коштів від громадських, благодійних, виробничихорганізаційз метою вдосконалення й урізноманітнення різних видів соціального обслуговування дітей та молоді.