Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІАЛІЗАЦІЯ І СОЦІАЛЬНЕ ВИХОВАННЯ.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Ключові слова:

Сім'я, завдання сімейного виховання, функції та принципи сімейного виховання, форми та методи сімейного виховання, суспільство як чинник соціалізації, соціальне виховання, дисоціальне виховання, виховні організації, релігійні організації ірелігійне виховання, релігійний і містичний рівні виховання, мікроссщіум. контркультурні організації, мікрофактори соціалізації

Література:

  1. Закон України "Про освіту",//Голос України, 1996, 25 квітня.

  2. Закон України "Про соціальну роботу з дітьми та молоддю"//Голос України, 2001 25 червня.

  3. Конвенція ООН яро права дитини,-К., 1999. Національна доктрина розвитку освіти України у XIІ ст.-К., 2002.

  4. Концепція виховання дітей та молоді у національній системі освіти,-К.,1996.

  5. Бочарова Б.Г, Плоткин М..М, Школьник в микрорайоне. М.,І986.

  6. Кон И.С. Ребенок и общество.-М.,1988. 8. Кон И.С. Психология ранней юности. -М., 1989.

  7. Макаренко А.С. Книга для батьків. -К., І975.

  8. Мудрик А.В. Социализация и "смутное время".- М., 1991.

  9. Мудрик А.В. Введение в социальную педагогику.- М.,І977.

  10. Осорина М.В. Секретний мир детей в пространстве мира взрослых.-СПб., 1999.

  11. Сухомлинський В.О. Батьківська педагогіка.-К.,1978.

5.1. Сім'я як соціальний інститут суспільного розвитку

Сім'я /Мати, Батько, Діти/ - провідний соціальний інститут суспільного розвитку. Сенс життя людини - продовженні роду людського, народженні дітей, забезпеченні умов для їх фізичного, психічного і соціального розвитку.

Споконвіків у всіх народів світу завжди підносився культ Матері і Батька. Ось уже впродовж двох тисячоліть сповідують культ Матері Божої. "Шануй батька і матір свою" - наголошується в одній із біблійних заповідей. А 0.М. Горький, відтворюючи мудрість народів, писав: "Прославимо жінку-Матір, чия любов не знає перепон, чиїми грудьми вигодуваний увесь Світ! Усе прекрасне в людині - від проміння сонця і від молока матері. От що насичує нас любов'ю до життя!.. Без сонця не квітнуть квіти, без Кохання немає щастя, без жінки немає кохання, без Матері - немає ні поета, ні героя!"

В українській народній педагогіці на основі багатовікового досвіду завжди всеохоплююче підтримувався культ Матері і Батька, культ Сім'ї. Матері і батькові завжди віддавалася найвища авторитетна роль. Від них залежали успіхи фізичного і соціально-психічного розвитку дітей /"Яка Хата - такий тин,- який батько - такий син"/. У прадавні часи, коли ще не було шкіл, не було системи громадського виховання, батьки несли повну відповідальність за виховання своїх дітей.

Люди завжди гордилися своїми сім'ями, високо підносили доброчинності кожного члена родини. Соціальне здоров'я суспільства, держави завжди в цілому залежало передусім від виховної діяльності сім'ї. Провідним інститутом соціального формування підростаючої особистості й у наші дні залишається сім'я. Саме в ній вирішуються питання насамперед економіч­них умов життєдіяльності членів сім'ї, відповідальності батьків за виховання своїх дітей, підвищення їх психолог-педагогічної культури на засадах народної педагогіки і сучасних досягнень педагогіки, валеології тощо.