Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІАЛІЗАЦІЯ І СОЦІАЛЬНЕ ВИХОВАННЯ.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Ключові слова:

Соціалізація, "Я-концепція", основні функції "Я-концепції", психологічний вік, психологічний час у юнацькому віці, самооцінка, самовиховання, самовираження, самоствердження, самореалізація, формування адекватності.

Література:

  1. ЗаконУкраїни "Про освіту". //Голос України, 1996, 25 квітня.

  2. Закон України "Про загальну середню освіту". //Голос України, 1999, 23 червня.

  3. Закон України "Про соціальну роботу з дітьми та молоддю". //Голос України, 2001, 25 червня.

  4. Конвенція ООН про права дитини. – К., І999.

  5. Національна доктрина розвитку освіти України у ХХІ столітті. -К., 2002.

  6. Концепція виховання дітей та молоді у національній системі освіти. -К.,1996.

  7. Бернс Р. Развитие Я-концепции и воспитание /Пер. с англ.-М., 1986.

  8. Кроник А.А., Головаха Е.И. Психологический возраст личности. //Пси-хологический журнал, 1985, № 5.

  9. Кон И.С. Ребенок в обществе. –І988.

  10. Кон И.С. Психология старшеклассника. –М.,І982.

  11. Кон И.С. Открытие “Я”. - М., I978.

  12. Леонтьев А.Н. Деятельность. Сознание. Личность. - М..,І975.

  13. Мистецтво життєдіяльності особистості. У двох частинах. - К., 1977.

  14. Спиркин Г.С. Сознание и самосознание.- М., І972.

8.1. "Я-концепція" у підлітковому та юнацькому віці.

Формування творчої людської особистості - нагальна потреба нашого часу. Тому для цього необхідно надати освітньо-виховному процесу в загальносвітній і професійній школі чітко визначеного соціально-виправданого напрямку, особливо болючі питання щодо цього виникають у підліт­ковому та юнацькому віці, який часто і, мабуть, небезпідставно, вважають кризовими, критичними, оскільки саме в цей період відбуваються досить істотні якісні зрушення у розвитку особистості. Ці якісні зрушення відбуваються дуже інтенсивно, супроводжуючись значними суб'єктивними труд­нощами у житті юнаків. У цей період найбільш імовірні конфлікти між більш-менш сформованими настановленнями "Я" та безпосереднім досвідом людини. Така невідповідність може виникнути в тих випадках, коли "Я-концепція" /уявлення про себе/ переважно зумовлена цінностями та уявленням інших людей. Особистості необхідна правильна самооцінка, яка формується найінтенсивніше у підлітковому та юнацькому віці. Процес формування свого "Я" породжує потребу в самовираженні, в апробації своїх життєвих сил та можливостей. Спочатку ця проблема має невиразні форми, неясні цілі, набуваючи разом з життєвим досвідом рис більшої визначеності, сформованості "Я-концепції" особистості.

8.2. Поняття "я-концепції".

Психологи визначають "Я-концепцію" як відносно стійку, неповторну систему уявлень індивіда про самого себе, на підставі якої він здійснює взаємодію з іншими людьми і ставиться до себе. "Я-конценція" - цілісний, хоч і не позбавлений внутрішніх протиріч образ власного "я", що виступає як установка стосовно себе самого і включає компоненти: когнітивний - образ своїх якостей, здібностей, зовнішності, соціальної значущості та ін., /самосвідомість/; емоційний - самоповага, себелюбство, самоприниження та ін. оцінно-вольовий - прагнення підвищити самооцінку, завоювати повагу та ін. "Я-концепція" – передумова і наслідок соціальної взаємодії - визначається соціальним досвідом. Її складовими є: реальне "Я" /уявлення про себе сьогодні/, ідеальне "Я" /те , яким суб'єкт, на його думку, мав би стати, орієнтуючись на моральні норми/, динамічне "Я" /те, яким суб'єкт мав намір стати/, фантастичне "Я" /те, яким суб'єкт бажав би стати, якби це було можливим.../.

Таким чином, як бачимо, "Я- концепція" - це сукупність усіх уявлень людини про себе, яка пов'язана з їхньою оцінкою. Установки, спрямовані на самого себе, створюють "образ -"Я" - уявлення про самого себе; самооцінку - емоційно забарвлену оцінку цього уявлення, потенційну поведінкову реакцію, ті конкретні дії, які можуть спричинитися "образом -"Я" і самооцінкою. "Я-концепція виконує трояку роль: вона сприяє внутрішній узгодженості особистості, визначає інтерпретацію набутого досвіду і є основою очікувань стосовно самого себе.

"Я-концепція" може мати як позитивне, так і негативне забарвлення. Позитивна "Я-Концепція" - це, по суті, позитивне ставлення людини до себе; синонімом негативної "Я-концепції" є негативне ставлення до себе. Негативне ставлення до себе з часом може перетворитися на комплекс неповноцінності, що порушує процес збалансованості між "Я-концепцією" та реальною поведінкою, і в такому разі досягнення узгодженості стає неможливим.

Коли ж ми говоримо про низьку самооцінку особистості, то під цим розуміємо те, що неузгодженість є настільки сильною, що людина втрачає будь-яку можливість досягти злагоди з собою. Людина постійно прагне досягти максимальної внутрішньої узгодженості, гармонії, психологічного комфорту. "Я-концепція" виступає як своєрідний внутрішній рушій, що визначає можливість досягнення такої узгодженості. Завдяки їй людина здійснює різні дії щоб відновити втрачену рівновагу.