Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
таран.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
80.9 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківської обласної державної адміністрації

Головне управління освіти і науки

Харківської обласної державної адміністрації

Комунальний заклад

«Харківська гуманітарно-педагогічна академія»

Харківської обласної державної адміністрації

«Логопедична робота при загальному недорозвитку мовлення»

Реферат з логопедичної роботи з дітьми ЗНМ

студентки 511 – Д групи

факультету дошкільної та колекційної освіти

Удовиченко Альони Володимирівни

Харків, 2012

Основним завданням логопедичної роботи для дітей із загальним недорозвитком мовлення є корекція та розвиток мовлення, адже значним контингентом логопедичних груп є дошкільники, у яких спостерігаються порушення всіх компонентів мовленнєвої системи при наявності збережених слуху та інтелекту. (Л.С.Волкова, Р.Є. Левіна, Н.С. Жукова, Є.Ф.Соботович, Г.В.Чиркіна, Т.Б. Філічева.)

Дослідники (О.М. Мастюкова, Ю.В. Рібцун, М.В. Рождественська, Є.Ф.Соботович, В.В. Тарасун) вказують на різний рівень сформованості у дітей із ЗНМ психічних функцій у цілому та інтелектуального розвитку зокрема. Мовлення є продуктом мовленнєвої діяльності, складним і багатостороннім психічним процесом.

Структура мовленнєвої діяльності включає в себе сукупність умінь, операцій та навичок, які поступово формуються у дитини в процесі розвитку. Вони сприяють засвоєнню мови т а її використанню з метою спілкування дитини з оточуючим світом.

Вивчення психолінгвістичного підходу щодо розуміння структури мовленнєвої діяльності дозволило виявити диференційовані механізми мовленнєвих порушень і на цій основі розробити систему корекційно-розвивальнрго навчання з розвитку мовленнєвої функції у зазначеної категорії дітей. Застосування міждисциплінарного підходу дозволили підвищити ефективність діагностичної, прогностичної, корекційної та профілактичної роботи з дітьми із ЗНМ.

Методологічною основою розробленого програмно-методичного комплексу стали:

- концепція стандарту спеціальної освіти дітей дошкільного віку з порушенням мовленневого розвитку (Є.Ф. Соботович);

- нормативні показники і критерії оцінки мовленнєвого розвитку дошкільників (Є.Ф. Соботович);

- концепція про структуру мовних знань, механізми їх засвоєння та особливості оволодіння мовленнєвою діяльністю на практичному рівні в процесі нормального і порушеного онтогенезу (Л.С. Виготський, М.І. Жинкін, Н.С. Жукова, Л.Є. Левіна, О.О. Леонтьєв та ін.);

- психолінгвістичний підхід до аналізу та корекції порушень мовленнєвого розвитку дитини (Л.С. Виготський, О.О. Леонтьєв, О.М. Шахнорович та ін.).

Зміст корекційного навчання з розвитку мовлення дітей дошкільного віку із ЗНМ був розроблений із урахуванням основних загальнодидактичних та спеціальних принципів у відповідності програмним вимогам загальноосвітніх дошкільних навчальних закладів (Базовій програмі розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі», програмам виховання дітей дошкільного віку «Дитина», «Малятко», «Українотворець».