Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творчі завдання для відпрацювання -н-.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
61.95 Кб
Скачать

Творчі завдання

Завдання 1

Ознайомившись із наведеними нижче висловлюваннями ви­датних учених-економістів про предмет економічної науки, про­аналізуйте, як еволюціонувало уявлення представників різних напрямів її історичного розвитку щодо змісту, завдань і ключо­вих проблем дослідження.

"Політична економія, яка розглядається як галузь знання, що необхідна державному діячеві чи законодавцеві, ставить перед со­бою два різних завдання: по-перше, забезпечити народові вели­кий дохід або засоби існування, а точніше, забезпечити йому мож­ливість здобувати собі їх; по-друге, дати державі чи суспільству дохід, достатній для забезпечення суспільних потреб. Вона ста­вить собі на меті збагачення як народу, так і государя".

Джерело: Смит А. Исследование о природе и причине богатства на­родов : пер. с англ. / А. Смит. — М. : Эксмо, 2007. — С. 419.

"...найбільш правильним та повним визначенням предмета по­літичної економії є таке: "Наука, що розглядає виробництво та розподіл багатства у тій мірі, у якій вони залежать від законів людської природи".

Джерело: МилльДж.С. Основы политической экономии с некоторыми приложениями к социальной философии : пер. с англ. / Дж.С. Милль. — М.: Эксмо, 2007. — С. 998.

"Завдання політичної економії полягає в поясненні явищ на­родногосподарського життя. До цієї мети свого існування і повин­на вона пристосовувати... свої поняття... У застосуванні до нашого конкретного випадку вимога ця набуває такого змісту: з понять цінності, що існують у нашій мові, політична економія має при­ймати всі ті, — але тільки ті, — які належать до понять політико-економічних".

Джерело: Бем-Баверк О. Основы теории ценности хозяйственных благ / О. Бем-Баверк // Хрестоматия по экономической теории / сост. Е.Ф. Бо­рисов. — М. : Юристъ, 1997. — С. 72.

"Економічна наука займається вивченням того, як люди існу­ють, розвиваються та про що вони думають у своему повсякденно­му житті. Але предметом її досліджень є здебільшого ті спону­кальні мотиви, які найсильніше та найстійкіше впливають на по­ведінку людини в господарській сфері її життя".

Джерело: Маршалл А. Основы экономической науки : пер. с англ. / А. Маршалл. — М. : Эксмо, 2008. — С. 68.

"Економічна наука — це наука, що вивчає людську поведінку з погляду співвідношення між цілями та обмеженими засобами, які можуть мати різне застосування".

Джерело: Роббинс Л. Предмет экономической науки / Л. Роббинс // THESIS. — 1993. — Т. 1. — Вып. 1. — С. 18.

Завдання 2

Порівняйте визначення предмета економічної науки (еконо­міко), наведені в сучасних популярних зарубіжних підручниках, та проаналізуйте, які аспекти життєдіяльності суспільства бе­руться до уваги у цих визначеннях. Опрацювавши рекомендовану літературу, визначте, які аспекти економіки як досліджуваного об'єкта наводяться у визначеннях економістів.

"Економічна теорія — це наука про те, які з рідкісних продук­тивних ресурсів люди та суспільство з плином часу, за допомогою грошей чи без їх участі, обирають для виробництва різних товарів

та розподілу їх з метою споживання тепер чи в майбутньому між різними людьми та групами суспільства".

Джерело: Самуэльсон п. Экономика : в 2 т. / п. Самуэльсон. — т. 1.

М., 1994. — С. 7.

"Економіко — це наука про те, як суспільство вирішує, що ви­робляти, як та для кого. Визначення наголошує на ролі суспіль­ства і таким чином встановлює місце економікс серед суспільних наук... Центральна економічна проблема суспільства полягає в тому, як розв'язати суперечність між безмежними людськими потребами у товарах та послугах і обмеженістю ресурсів (землі, праці та машин), необхідних для виробництва цих товарів та по­слуг. Відповідаючи на питання: "Що?" "Як?" та "Для кого?", еко­номікс пояснює, як обмежені ресурси розподіляються між конку­руючими споживачами".

Джерело: FisherS. Economics / S. Fisher, R. Dornbusch. — International Student Edition, 1983. — Р. 1.

"Економікс досліджує проблеми ефективного використання обмежених виробничих ресурсів чи управління ними з метою до­сягнення максимального задоволення матеріальних потреб лю­дини".

Джерело: Макконнелл К. Экономикс: Принципы, проблемы и поли­тика : в 2 т. / К. Макконнелл, С. Брю. — Т. 1. — М., 1992. — С. 18.

"Економіка може бути визначена як суспільна наука, що ви­вчає вибори, які люди здійснюють, використовуючи рідкісні ре­сурси для задоволення своїх бажань та потреб".

Джерело: Долан ЭДж. Рынок: микроэкономическая модель / Э.Дж. Долан, Д. Линсдей. — СПб., 1992. — С. 8.

Завдання 3

У праці видатного економіста Джона Стюарта Мілля "Про ви­значення предмета політичної економії" (1836) є таке глибоке спо­стереження: "Визначення предмета науки майже неодмінно не тільки не передувало, а і йшло слідом за створенням самої науки".

Джерело: МиллъДж.С. Основы политической экономии с некоторыми приложениями к социальной философии : пер. с англ. / Дж.С. Милль. —М. : Эксмо, 2007. — С. 988.

Осмислюючи це висловлювання, спробуйте пояснити причини такої особливості розвитку наукового знання.

Завдання 4

Проаналізуйте, як з історичним розвитком економічної науки змінювалися наукові уявлення про її предмет. З чим це, на вашу думку, пов'язано?

Завдання 5

Ґрунтуючись на наведених нижче висловлюваннях відомих вчених-економістів, проаналізуйте і визначте основні цілі та за­вдання позитивної та нормативної економічної теорії.

"...Позитивна наука... — сукупність систематичних знань, які стосуються того, що є; нормативна чи регулятивна наука... — це сукупність систематичних знань, які стосуються того, що має бути, тому мають своїм предметом ідеальне як дещо відмінне від існуючого".

Джерело: Кейнс Дж.Н. Предмет и метод политической экономии : пер. С англ. / Дж.Н. Кейнс. — м. : и.А. Баландин, 1899. — с. 27.

"Позитивна економікс має справу з фактами (вже відібраними та такими, що перейшли на рівень теорії) та є вільною від суб'єктивних оціночних суджень. Позитивна економікс намага­ється формулювати наукові уявлення про економічну поведінку. На противагу цьому нормативна економікс уособлює оціночні су­дження певних людей щодо того, якою повинна бути економіка чи яку конкретну політичну акцію слід рекомендувати, ґрунтую­чись на певній економічній теорії чи на певному економічному відношенні.

Простіше кажучи, позитивна економікс вивчає те, що є, тоді як нормативна економікс виражає суб'єктивні уявлення про те, що має бути. Позитивна економікс досліджує фізичний стан еко­номіки; нормативній економікс доводиться визначати, які кон­кретні умови чи аспекти економіки бажані чи небажані".