Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билет.doc
Скачиваний:
985
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.22 Mб
Скачать

3.Обоснуйте систему работы над развитием украинской речи первоклассников.

В 1 класі діти відповідають усно. Робота на розвитком мовлення першокласників починається від найлегшого , наприклад тем «Одяг», «Школа», «Овочі» и т.д. до найскладнішого.

Найголовніше завдання уроків української мови в І класі шкіл з російською мовою навчання — прищепити любов до українського слова, навчити слухати-розуміти українську мову та розмовляти нею (діалогічне і монологічне мовлення) в межах вимог програми, тобто правильно вимовляти слова, відповідати на запитання, вести діалог (у межах 2—3 реплік), розповідати (в межах 2—3 пов'яза­них між собою за змістом речень). Тому весь навчальний процес має спрямовуватись на формування зазначених умінь. А допитливість, любов до мови прищеплюються тоді, коли уроки цікаві, коли на них "гостюють" дитячі пісеньки, загадки, скоромовки, коли вчитель доброзичливий і сам любить мову.

Організовуючи навчальний процес, важливо зазда­легідь виявити, хто з дітей вміє розмовляти українською мовою, спілкується нею вдома. Такі учні завжди будуть добрими помічниками вчителеві.

Навчання на першому етапі має відбуватися не шляхом постановки запитань до учнів (діти в такому разі відповіда­тимуть російською мовою, і навчальний процес зведеться до перекладу їхніх відповідей українською), а через показ, зразок, власну розповідь. Основний прийом навчання — імітація, тобто наслідування зразка, який дає вчитель, ви­мовляючи звуки, слова, словосполучення, речення.

Уроки слід проводити українською мовою. Всі пояс­нення, зауваження також потрібно подавати українською мовою. Російську вчитель використовує лише тоді, коли, пояснює слово, перекладаючи його, а також, коли порівнює вимову якихось звуків у словах російської та української мов.

Оскільки діти вдома і поза уроками здебільшого не спілкуються українською мовою, а отже, мовленнєва практика у них відсутня, необхідно організовувати позакласну роботу українською мовою: слухання та інсценізацію казок (заняття "В гостях у казки"), розучу­вання і виконання дитячих ігор-співанок, конкурси "Хто більше знає загадок українською мовою", "Хто краще вимовить скоромовку" тощо.

Протягом першого року навчання домашні завдання не задаються, вміння дітей оцінюють словесно, причому тільки позитивно, у кінці року вимірюють рівні досягнень учнів.

У 1 класі всю навчальну роботу слід спрямувати на:

  • засвоєння учнями основних норм української літературної вимови;

  • постійне збагачення й активізацію словникового запасу учнів;

  • формування граматичних умінь (на практичних вправах);

  • розвиток українського діалогічного і монологічного мовлення.

Розвиток мовлення ґрунтується на тих знаннях, уміннях і навичках, якими діти оволодівають у процесі навчання, а саме: на засвоєних українських словах, нормах вимови, граматичних формах. Це — основа розвитку мовлення. У підручнику подано спеціальні завдання, спрямовані на розвиток умінь будувати найпростіші висловлювання ук­раїнською мовою, вести діалог, розповідати зв'язно. Під час виконання таких завдань важливо забезпечити в класі атмосферу цікавості, використовуючи прийом рольової гри, в якій дітям хотілося б узяти участь. Лише в таких ви­падках можна досягти бажаного навчального ефекту.

Формування вмінь будувати зв'язну розповідь відбу­вається на основі складання розповідей за аналогією, пе­реказування того чи іншого уривка з прочитаного тексту та малюнків-ілюстрацій до текстів.

Успіхи учнів з розвитку мовлення багато в чому зале­жать від мовлення самого вчителя, яке має бути для них зразком, і від того, наскільки уважно він ставиться до ви­правлення помилок у відповідях дітей. Останнє не можна робити поспіхом. Слід зупинити учня, показати, в чому полягає його помилка, дати завдання вимовити слово правильно не тільки йому, а й усьому класу (хором).

Крім того, важливо створювати на уроці відповідне мовне середовище, заздалегідь готувати дітей до сприй­мання українського мовлення.