Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_osnovami_psihopatologi.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
585.22 Кб
Скачать

86

Міністерство освіти і науки України

Херсонський державний університет

Інститут природознавства

Кафедра дефектології та основ медицини

Яковлева с.Д., Полещук с.В.

Методичні рекомендації до практичних занять з курсу

“Дефектологія з основами психопатології”

для студентів спеціальності 7.010106 Дефектологія

денної та заочної форм навчання

Херсон - 2004

Методичні рекомендації до практичних занять з курсу “Дефектологія з основами психопатології” для студентів спеціальності 7.010106 Дефектологія денної та заочної форм навчання

Укладачі: кандидат медичних наук, доцент Яковлева С.Д.

кандидат біологічних наук, доцент Полещук С.В.

Рецензенти: кандидат медичних наук, доцент Аппазов Ф.С.

кандидат педагогічних наук, доцент Товстоган В.С.

Розглянуто на засіданні

навчально-методичної ради

інституту

(протокол № 4 від 22.12.2003 р.)

Схвалено навчально-методичною

комісією університету

(протокол № 1 від 14.04.2004 р.)

Рекомендовано до друку вченою радою університету

(протокол № 8 від 10.05.2004 р.)

ВСТУП

Курс "Дефектологія з основами психопатології" є одним з базових у підготовці педагогів-дефектологів. Його мета - сформувати у студентів загальні поняття щодо закономірностей аномального розвитку в порівнянні з нормальним онтогенезом, а також надати знання про особливості структури дефекту у різних груп дітей з особливими потребами.

В курсі розглядаються: поняття про норму та аномалію психічного розвитку, параметри та типи дизонтогенезу; порушення окремих психічних процесів; основні групи дітей з особливими потребами, їх коротка характеристика; поняття про психогенні порушення, акцентуації характеру та психопатії. Більш детально розглядаються окремі групи дітей з особливими потребами, вивчення яких у навчальному плані не виноситься в спеціальні курси: з вадами опорно-рухового апарату, порушеннями емоційно-вольової сфери та поведінки, зі складним дефектом.

Для успішного засвоєння даного курсу студенти повинні спиратися на знання та вміння, отримані при вивченні наступних дисциплін: "Анатомо-фізіологічні та клінічні основи дефектології", "Нервові та психічні хвороби", "Загальна та вікова психологія", "Вікова фізіологія", "Медична генетика", "Фізіологія вищої нервової діяльності". В свою чергу, курс "Дефектологія з основами психопатології" є основою для подальшого вивчення дисциплін: "Навчання та виховання аномальних дітей", "Олігофренопедагогіка", "Сурдопедагогіка", "Тифлопедагогіка".

По завершенні вивчення курсу студенти повинні знати: сучасні погляди на закономірності дизонтогенезу, причини аномалій розвитку, поняття про динаміку стану, процеси компенсації та декомпенсації; основні причини та прояви порушень окремих психічних процесів; психолого-педагогічну характеристику дітей з психопатіями, акцентуаціями характеру, емоційними порушеннями, девіантною поведінкою, з вадами опорно-рухового апарату, з комплексними порушеннями розвитку.

Студенти повинні вміти: з урахуванням закономірностей нормального розвитку аналізувати хід дизонтогенезу; використовувати отримані теоретичні знання під час діагностики стану дітей з психофізичними вадами; прогнозувати динаміку розвитку, обґрунтовувати вибір напрямків корекційної роботи та її методів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]