Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет.docx
Скачиваний:
469
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
315.32 Кб
Скачать

Білет № 1

1. Дайте визначення поняття проекту та процесу управління проектами

Проект — це:

– будь-що, що планується чи замислюється, велике починання;

– обмежена за часом і витратами система операцій (робіт), спрямована на досягнення низки обумовлених результатів/продуктів (задум необхідний для досягнення цілей проекту) на рівні вимог і стандартів якості.

-певне завдання з визначеними вихідними даними й встанов леними результатами (цілями), що обумовлюють спосіб його ви рішення (Тлумачний словник з управління проектами).

Найважливішими складовими тлумачення проекту є чітка орієнтація на результативність заходів, необхідність їх досягнення у визначений проміжок часу в умовах обмеженості ресурсного забезпечення.

Щоб отримати прибуток від реалізації проекту, необхідні ефективна координація і управління, які зможуть забезпечити прийняття необхідних рішень у потрібний час при повному усвідомленні наслідків.

Управління проектом — це діяльність, спрямована на реалізацію проекту з максимально можливою ефективністю при заданих обмеженнях за часом, коштами (і ресурсами), а також якості кінцевих результатів проекту.

Суть проектного менеджменту полягає в управлінні цілями організації, що дозволить компанії бути успішною в конкурентній боротьбі, швидко реагувати на зовнішні і внутрішні зміни, заощаджувати час і гроші. Саме ці три моменти: час, бюджет і якість робіт знаходяться під постійною увагою керівника проекту.

2. В чому полягає сутність процесу планування проекту?

Планування в тому чи іншому вигляді проводиться в плині всього терміну реалізації проекту. На самому початку життєвого циклу проекту зазвичай розробляється неофіційний попередній план — грубе уявлення про те, що буде потрібно виконати у випадку реалізації проекту. Рішення про вибір проекту значною мірою ґрунтується на оцінках попереднього плану. Формальне і детальне планування проекту починається після ухвалення рішення про його реалізацію. Визначаються ключові фази (віхи) проекту, формулюються задачі (роботи) і їх взаємна залежність. Саме на цьому етапі використовуються системи для управління проектами, що надають керівнику проекту набір засобів для розробки формального плану:

– засоби побудови ієрархічної структури робіт;

– сіткові графіки і діаграми Ганта;

– засоби призначення;

– гістограми завантаження ресурсів.

Остаточний план, прийнятий до виконання, називається базовим або базовою лінією.

Зазвичай план проекту не залишається незмінним, і в міру здійснення проекту піддається постійному коригуванню з урахуванням поточної ситуації. Після затвердження формального плану на менеджера лягає задача по його реалізації.

1. Яке з обмежень на проект є найважливішим для успіху проекту?

c) час;

2. Яке з обмежень на проект найскладніше контролювати?

c) якість;

3. Місія проекту визначається:

a) командою і результатами проекту, потребами, які задовольняються;

4. План — це:

a) фіксація системи цілей, задач і засобів, які передбачають спрямовану зміну ситуації при передбаченому стані середовища;

5. Управління проектом — це:

a) діяльність, спрямована на реалізацію проекту з максимально можливою ефективністю при заданих обмеженнях за часом, коштами (і ресурсами), а також якості кінцевих результатів проекту;

6. План управління проектом — це:

a) основоположний документ, що містить узгоджене всіма учасниками документально зафіксоване уявлення про проект;

7. Стадія розробки плану реалізації проекту вважається завершеною тоді, коли:

a) складено комплексний (зведений, головний, генеральний) календарний план;

c) складені відомості потреб у ресурсах;

d) складений перелік організаційно-технологічних заходів з реалізації проекту.

(ВСІ ТРИ ПРАВИЛЬНІ)

8. Розрізняють такі типи оцінок можливості реалізації проекту:

a) логічну, часову, ресурсну, економічно-фінансову;

9. Сутність логічної оцінки реалізованості проекту така:

c) це врахування логічних обмежень на можливий порядок виконання робіт в часі згідно з особливостями проекту та його предметної області;

10. Сутність часової оцінки реалізованості проекту така:

c) це розрахунок і аналіз часових характеристик робіт;

11. Контролем виконання проекту називається:

a) регулярний вимір параметрів проекту й ідентифікація виникаючих відхилень;

12. Управління ризиками на протязі ЖЦ проекту здійснюється:

d) на фазі реалізації.

13. Прогрес проекту — це:

b) просування у виконанні робіт проекту у напрямку до досягнення його цілей;

14. Результатом аналізу відхилень у проекті буде:

b) список відхилень, що вимагають втручання;

15. В залежності від тяжкості проявів розрізняють такі види ризиків у проектах :

d) всі варіанти вірні.

Білет № 2

1.                 Чим проект відрізняється від програми і плану? Які проекти в готельному та ресторанному бізнесі реалізовані на національному ринку послуг.

За міжнародною організацією Project Management Institute:  Проект – це тимчасові зусилля та зобов’язання створити унікальний продукт послугу або результат.

Основні ознаки проекту:

- цільова спрямованість; зовнішнє середовище; часова обмеженість; системне функціонування; кількісний вимір; наявність життєвого циклу.

Проекти зазвичай спрямовані на реалізацію змін.

План (plan) — це фіксація системи цілей, задач і засобів, які передбачають спрямовану зміну ситуації при передбаченому стані середовища.

Програма (programme) — це сукупність взаємопов’язаних  проектів (які виконувались у минулому, тих, які виконуються сьогодні та запланованих), а також комплекс організаційних змін, об’єднаних загальними цілями і спрямованих на досягнення конкретної комерційної вигоди.

Програма — це ряд пов’язаних один з одним проектів, управління якими координується для досягнення переваг і ступеня керованості, що робиться неможливим при управлінні ними окремо. Виконання окремого проекту в складі програми може не давати відчутного результату (доходу), у той час як здійснення всієї програми забезпечує максимальну ефективність (прибуток).

На відміну від проекту, програма не обов’язково повинна мати дату завершення.

Щодо проектів в ресторанно-готельному та туристичному бізнесі, то досить популярними є виставки, такі як UITT або Hotel&Restaurant.

Міжнародна виставка «Готельний та ресторанний бізнес Україна». Головна мета виставкового проекту — сприяння розвитку готельного та ресторанного бізнесу, підвищенню професійного рівня послуг, що надаються споживачам.

UITT — це традиційне щорічне місце зустрічі туристичних операторів, авіакомпаній, тур агентств, національних і регіональних туристичних комітетів, страхових компаній, готельних та курортних комплексів.

2. Яким чином контролюється хід проекту?

Хід проекту контролюється у такий спосіб:

- Порівняння фактичних показників (обсягу виконаних робіт, ви-

трачених зусиль, засобів) з плановими.

Контроль виконується постійно і безперервно. Крім того, в плані по завершенню етапів проекту призначаються контрольні точки, по досягненню яких виконуються ще повніший та глибший контроль і аналіз.

- Прийняття і виконання рішення про зміну плану.

На даному етапі здійснюються контроль за реалізацією запланованих змін, аналіз результатів і, якщо необхідно, внесення чергових коригуючих дій. Як результуючий документ передбачається звіт по виконаних рішеннях (post-mortem) (з лат., аналіз або обговорення події після того, як вона закінчується), в якому зазначається, що має бути вивчено і який отриманий досвід слід врахувати в подальшій роботі.

- Виконання дій, що коригують план:

– перегляд поточного плану і внесення змін до нього;

– виконання робіт по пом'якшенню дії ризиків, що відбулися;

– припинення виконання проекту і визначення нових цілей, взяття нових зобов'язань.

Завдання 2.

1.а; 2. А; 3. Б; 4. А; 5. А?6. д; 7. А; 8. Е. 9. С. 10.б; 11. А; 12.б; 13. С. 14.б. с.

Білет № 3