Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
274.47 Кб
Скачать

Білет 1

1. Корисність економічного блага. Загальна та гранична корисність.

Корисність — суб'єктивна міра задоволення, що його отримує індивід від споживання блага чи набору благ. Іншими словами, корисність визначає, в якій мірі індивід задовольнив свої потреби, споживши певні блага. Теорія корисності тісно пов'язана з теорією прийняття рішень.

Корисність можна визначити як суб'єктивну (індивідуальну) цінність, яку споживач приписує певному продукту. Це пов'язано з тим, що кожна людина має свою структуру споживання, притаманну тільки їй. Наприклад, для людей зі 100%-ним зором корисність окулярів практично нульова, як і цигарки для тих, хто не палить.

Представники маржиналізму Джевонс, Менгер і Вальрас вважали, що корисність має кількісний вимір і є функцією від загальної кількості спожитих благ, розрізняли граничну і загальну корисність.

де U -корисність; х,у -споживчі блага.

Гранична корисність (МU) - це зміна загальної корисності набору споживчих при зміні певного блага на одиницю:

Загальна корисність (ТU) - це сукупна корисність, яку отримує споживач від усіх спожитих благ. її можна підрахувати як суму граничної корисності, отриманої споживачем від усіх спожитих благ. Якщо споживання додаткового блага приносить споживачеві шкоду, то загальна корисність, зрозуміло, зменшується.

У 1854 р. німецький вчений Херман Госсен довів дію закону спадної граничної корисності: чим більше споживання деякого блага, тим менший приріст корисності від кожної наступної одиниці спожитого блага.

Бажання споживача поступово насичуються і необхідність у споживанні зменшується. Споживання наступної одиниці приносить все менше задоволення.

2. Обгрунтуйте необхідність існування кредиту в економіці. За рахунок яких джерел формуються кредитні джерела?

Загальноекономічною причиною існування кредиту за ринкової економіки є товарне виробництво, а його об'єктивною основою - рух вартості у сфері товарного обміну. З розвитком товарного виробництва кредит стає обов'язковим атрибутом господарювання.

Поряд з об'єктивною основою існують і специфічні причини функціонування кредитних відносин. Вони пов'язані з необхідністю забезпечення безперервності процесу відтворення, а конкретніше - безперервності зміни форми вартості валового внутрішнього продукту в процесі його руху. Рух вартості у відтворювальному процесі суспільства, перш за все, втілюється у кругообігу та обігу засобів та предметів праці підприємств і характеризується об'єктивними закономірностями, обумовленими природою відтворювальних процесів товарного виробництва.

Виникнення потреби в кредиті для підприємств аграрної галузі виробництва  пов'язано із сезонністю виробництва, котра зумовлює в одні періоди випереджаюче наростання виробничих затрат порівняно з надходженням грошових коштів. Внаслідок цього виникає додаткова потреба в коштах понад ті, що є у розпорядженні підприємства. В інші періоди витрати виробництва зменшуються або зовсім припиняються і збільшується вихід продукції та надходження грошової виручки, частина котрої виявляється тимчасово вільною.

Таким чином, об'єктивна необхідність існування, утворення і використання ресурсів для кредитування  підприємств аграрної галузі викликане наступними обставинами:

- по-перше, необхідністю переборення протиріч між постійним утворенням грошових резервів, котрі осідають у процесі обігу на в аграрних підприємств та  використання їх для потреб відтворення;

- по-друге, необхідністю забезпечення безперервного процесу кругообігу виробництва підприємств процес виробництва в яких характеризується сезонним характером;

- по-третє, необхідністю комерційної організації управління підприємством в умовах ринку, коли на кожному підприємстві в процесі руху індивідуального капіталу виникає потреба в додаткових коштах.

Виходячи з вищенаведеного потребує уточнення поняття кредиту як економічної категорії.

кредит є позичковим капіталом банку у грошовій формі, що передається у тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, терміновості, платності та цільового використання

кредит це - кошти та матеріальні цінності, які надаються резидентами або нерезидентами у користування юридичним чи фізичним особам на визначений термін і під відсоток

кредит характеризується як банківський кредит ,тобто як зобов'язання банку надати певну суму грошей під гарантію, та зобов'язання придбати право вимоги боргу, будь-яке продовження терміну погашення боргу, яке надано в обмін на зобов'язання боржника щодо повернення заборгованої суми, а також на зобов'язання на сплату відсотків та інших зборів з такої суми

Кредит є формою руху позичкового капіталу, що надається у позику на умовах повернення і платності. Кошти позичальника мають вивільнитися у розмірі, що забезпечує повернення кредитору не лише кредиту, а й відсотків за його користування. Без одержання кредитором від позичальника доходу у вигляді відсотків у кредитора не буде зацікавленості позичати гроші. У ряді випадків кредит може бути повернутий кредитору третьою особою - гарантом, поручителем чи страховиком, якщо позичальник не спроможний сам цього зробити. Коли надана в позику вартість не повертається,  то кредит втрачає свою економічну суть.

Тести

А - 3. Б - 1. В – 2 Г - 1. Д - 2

Задача

10* - 10 млрд.дипозиту.

0,09 – 9% рычних

1) 10* * 0,009=0.009*

2) 10*+0.009*=10,009*- за рік

3) 10,009**0,009=0,09*

4) 10,009*+0,09*=10,099*-за два роки

5)10,099**0,09=0,9*

6) 10,099*+=10,999*- за три роки

Білет 2