Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
274.47 Кб
Скачать

1.Поняття промислового капіталу,кругообіг пром.Капіталу. Основний і оборотній к-л.Амортизація к-лу.

Промисловий капітал У будь-якому процесі виробництва, незалежно від

його суспільної форми, беруть участь матеріальні й особисті фактори

виробництва.

Якщо розглядати їх поза конкретною соціальною формою, то вони виступають як звичайні засоби створення корисного продукту,споживної вартості, тобто того, що є природним результатом цілеспрямованої трудової діяльності людини. І в цій своїй якості засоби

виробництва, створюючи матеріально-технічну основу виробництва,виступають як його промислові фонди.

Кругообіг промислового капіталу — безперервний рух капіталу за трьома стадіями із послідовною зміною форм і поверненням у свою початкову форму у збільшеному, як правило, обсязі. Безперервний рух капіталу за логікою його кругооборо- ту є оборотом капіталу.

Оборот капіталу — це безперервно повторюваний кругооборот капіталу в результаті якого авансовані кошти повністю повертаються до своєї початкової форми. У процесі обороту різні частини промислового капіталу одночасно функціонують у грошовій, продуктивній і товарній формах.

Основний капітал частина промислового капіталу, яка функціонуєу натуральній формі засобів вир-ва протягом кількох виробничо-технолог.циклів. частинами переносячи свою вартість на новостворену продукцію

Оборотний капітал — частина промислового капіталу, що функціонуєу вигляді предметів праці, незавершеного виробництва, готової продукції, грошових коштів (у т. ч. заробітної плати), обертаючись і переносячи свою вар- тпість на новостворену продукцію протягом одного виробничо-технологічного циклу.

Оборотний капітал повністю повертається до підприємця після завершення кожного кругообороту. Амортизація—процес поступового перенесення вартості основного капіталу на новостворену продукцію в міру його зношування

Амортизація - процес відновлення вартості основного капіталу за рахунок цільового нагромадження грошових засобів.

До основних методів амортизації належать

1. Метод прискореної амортизації

2. Метод неприскореної амортизації

Норма амортизації — виражене у відсотках відношення річної суми амортизації до вартості елементів основного капіталу. Розрізняють фізичне та моральне зношування основного капіталу.

Фізичне зношування основного капіталу відбувається у процесі виробничого споживання його елементів, а також під фізико-хімічним впливом навколишнього природного середовища.

Моральне зношування основного капіталу — техніко-економічне старіння його елементів, що виявляється у втраті доцільності їхньої подальшої експлуатації через появу дешевих або досконаліших засобів праці.

2.Монополіст знижує ціну на товар доти поки

ціна не досягне рівня середніх витрат.

Монополія — виключне право (виробництва, торгівлі, промислу і т.п.), що належить одній особі, групі осіб чи державі.

Основні види монополій

1. Природна монополія виникає внаслідок об'єктивних причин. Вона існує коли попит на певний товар чи послуги найкраще задовольняється однією або кількома фірмами. Тут конкуренція неможлива.

2. Закрита монополія – монополія, захищена від конкуренції за допомогою юридичних обмежень, патентів, інституту авторського права.

3. Відкрита монополія – фірма на певний час стає єдиним постачальником якого-небудь товару, не володіючи спеціальним захистом від конкуренції.

4. Адміністративна монополія виникає внаслідок дії державних органів

Монопольне становище може призвезти до наступних наслідків: 1. Диктат цін 2. Запобігання інноваціям, як наслідок від знищення конкурентів

Головними ознаками ринку чистої монополії є: - відсутність досконалих замінників продукції фірми-монополіста; - неможливість входження на ринок інших фірм; - велика кількість покупців на ринку; - досконала інформованість щодо цін, фізичних ознак товару, інших параметрів ринку.

ТЕСТИ

А-4, Б-1, В-2, Г-3, Д-4

Задача

Білет 19