Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
274.47 Кб
Скачать

1.Сутність категорії товар та його властивості. Особливості товару робоча сила.

Товар —продукт природи і людської праці або тільки людської праці у матеріальній і нематеріальній субстанції та у формі послуг, який завдяки своїм властивостям здатен задовольняти наявні чи передбачувані суспільні потреби і призначений для обміну і купівлі-продажу;

Товар —продукт праці, що виробляється не для власного споживання, а на продаж;

Товар —матеріальні та нематеріальні активи, а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення.

Адам Сміт в аналізі процесу обміну вказував на наявність в будь-якому товарі одночасно двох різних категорій: «споживній вартості» (цінність для споживача) і «міновій вартості» (вартість, яка регулює стосунки при обміні товарами).

Марксизм розглядає товар як єдність споживної вартості і вартості. Товар тут:

  • «зовнішній предмет, річ, яка, завдяки її властивостям, задовольняє які-небудь людські потреби»

  • річ, що обмінюється на іншу річ, тобто як продукт праці, вироблений для продажу[3].

У цьому ракурсі Карл Маркс виділяв дві властивості товару:

  • споживну вартість, як здатність товару задовольняти потребу у використанні його корисних властивостей (і тим самим забезпечити попит)

  • вартість, як втілення витрат праці (що забезпечують пропозицію)

У нормальних, ідеальних умовах товари продаються «за вартістю», тобто відповідно до грошової оцінки трудовитрат, пов'язаних з виробництвом товару.

Марксистська політична економія строго розмежовує категорії ціни і вартості товару :

  • вартість товару є еквівалент суспільно-необхідних витрат праці на його виробництво.

  • ціна товару є грошове вираження вартості.

Суспільне виробництво включає в себе процес взаємодії людини з природою і сукупність економічних відносин, які виникають при цьому.

Процес взаємодії людини з природою є процес праці, який передбачає такі моменти:

1) праця людини ;

2)предмети праці - речовина природи на яку людина впливає в процесі праці ;

3)засоби праці - те чим людина впливає на предмети праці.

Робоча сила перетворюється на товар, коли робочий, з одного боку, вільна особистість і розпоряджається своєю силою як товаром а з іншого боку, він не має для продажу ніякого іншого товару, вільний від усіх предметів, необхідних для здійснення своєї робочої сили, тобто позбавлений засобів виробництва і засобів існування.

2. Розкрийте суть та основні відмінності понять роздержавлення і приватизація.

Роздержавлення - процес зміни державної форми власності на інші форми, перехід від тотальної державної економіки до економіки змішаною, багатоукладною. Перехід державної власності в руки окремих громадян, колективів фізичних і юридичних осіб, а також формування різних форм власності.

Роздержавлення може приймати принципово різні форми, які можна класифікувати по ряду ознак: допуску до придбання лише співробітників або що всіх бажають; здійсненню механізму перерозподілу власності у вигляді грошей або спеціальних чеків; техніка продажів; видозміни організаційних структур підприємств і міри участі тих або інших учасників фондового ринку і інституційних інвесторів в приватизації і іншим ознакам. У реальності більшість цих варіантів застосовуються, як правило, в сукупності.

Приватиза́ція — політика чи процес продажу або передачі державної чи суспільної власності (особливо націоналізованої промисловості) у руки приватних інвесторів. Приватизація сфери послуг включає державні контракти з приватними фірмами для забезпечення послуг, які раніше виконувалися громадськими установами.

Тести

А - Б - В - 3 Г - 2 Д - 2

Задача

Білет №29