Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
274.47 Кб
Скачать

1.Природа та генезис торговельного капіталу.Витрати обігу і торговельний прибуток.

Торговий капітал історично передував промисловому капіталу. У формі купецького капіталу він існував ще в рабовласницькому суспільстві.

Торговельний капітал –к-л який функціонує у сфері товарного обігу, забезпечуючи одержання торговельного прибутку.

Еволюція торговельного капіталу.

У період формування капіталізму і на ранніх етапах його розвитку торговельний капітал був складовою промислового. Виробники самі реалізовували виготовлену на їх підприємствах продукцію. З поглибленням суспільного поділу праці, розширенням масштабів капіталістичного виробництва і ринків збуту ускладнюються механізми реалізації, управління промисловими підприємствами і зростає час кругообороту капіталу, витрати на нього. Це зумовлює зменшення маси і норми прибутку промислового капіталу та економічну необхідність відокремлення торговельного капіталу від промислового. Ф-ї- здійснення торгових операцій.,-забезпеч.руху сукупного к-лу та його прискорення. реалізація втіленої у товарі вартості (в тому числі додаткової);- формування частини додаткової вартості у формі торговельного прибутку.

Згідно з поглядами послідовників марксизму торговельний капітал безпосередньо не створює додаткової вартості (а отже, й прибутку), оскільки не бере участі у виробництві і функціонує лише у сфері обігу. Винятком вважають лише авансовану на додаткові витрати обігу частку торговельного капіталу.

Класична школа (А. Сміт, Д. Рікардо) теж обмежувала продуктивну працю сферою матеріального виробництва, ігноруючи сферу послуг (торгівлю). Тому погляди К. Маркса були дещо конструктивніші, але концептуально в його теорії не відобразилися.

Торговельний прибуток — являє собою виражений у грошовій формі чистий дохід підприємця на вкладений капітал, що характеризує його винагороду за ризик здійснення торговельної діяльності, і представляє собою різницю між сукупним доходом і сукупними витратами в процесі здійснення цієї діяльності.

Валові витрати виробництва та обігу — сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбає (виготовляє) такий платник податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

2.Які чиннки впливають на номінальний і реальний ввп?Який саме ввп і чому може викор.Для обчислення темпів зміни обсягів вир-ва?

Номінальний ВВП-визничаеться за поточними цінами.

Реальний ВВП-визнач.за незмінними(базисними)цінами і показує динаміку фіз.обсягу виробленої продукції.

На величину національного ВВП впливають:

  • динаміка реального обсягу вир-ва,

  • динаміка рівня цін.

Реальний ВВП обчислюється за доп.коригування номінального ВВП на індекс цін.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) — один з найважливіших показників розвитку економіки, який характеризує кінцевий результат виробничої діяльності економічних одиниць-резидентів у сфері матеріального і нематеріального виробництва. Вимірюється вартістю товарів та послуг, виготовлених цими одиницями для кінцевого використання.

ВВП — сума валової доданої вартості (ВДВ) галузей плюс чисті податки на продукти (ПДВ) та імпорт (ЧПІ) не зараховані до неї: ВВП = ∑ ВДВ + ПДВ + ЧПІ.

ВВП визначають, як суму первинних доходів, розподілених економічними одиницями-резидентами між виробниками товарів та послуг: оплата праці найманих працівників, чисті податки на виробництво та імпорт, валовий прибуток та валові змішані доходи.

Використання ВВП — кінцеве споживання товарів та послуг, валове накопичення основного капіталу, зміцнення запасів матеріальних оборотних коштів, чисте надбання цінностей і сальдо експорту та імпорту товарів і послуг. Важливим чинником, що впливає на ВВП, є чистий експорт.

ТЕСТ

А-4, Б-2, В-2, Г3, Д-4

Задача.

12*6=72-зароб.плата вдень за 6год.

12*0,2=2,4 - 20% зароб.плати.

12-2,4=9,6-нова зароб.плата за 1год.

72/9,6=7,5-потрібно годин прац.щоб одеж.денну зароб плату.

Білет 20