Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
274.47 Кб
Скачать

1.Причини виникнення суть та форми монополізму.Що таке антимонопольна політика.

Причини виникнення:

  • дія закону конкуренції,закон конкуренції та кожна його ф-ція підпорядковані досягненню головної мети виробництва-максимізації прибутку;

  • дія закону концентрації капіталу і виробництва,рушійною силою цього закону є конкурентна боротьба ,в результаті з маси дрібних і середніх під-ств відокремлюються кілька більших створюючи монополію.Концентрація капіталу-це процес збільшення розмірів індивідуального капіталу за рахунок капіталізації прибутку. ;

  • процес централізації капіталу.Централізація капіталу-це збільшення розмірів капітау внаслідок поглинання або обєднання кількох раніше самостійних індивідуальних капіталів в 1 більший.;

  • трансформація індивідуальної приватної власності;

  • економічні кризи,наслідком економ.криз є масове розорення і банкрутство дрібних і середніх під-ств.

Монополізація- це процес досягнення суб’єктом господарювання монопольного становища на ринку товару,підтримання або посилення цього становища.

Природна монополія виникає внаслідок об’єктивних причин.

Адміністративна монополія виникає внаслідок дій держ.органів.економічна монополія базується на базі господарського розвитку.

Форми монополій:

Картель це обєднання декількох під-ств 1-ї сфери виробництва.

Синдикат це обєднання декількох підприємств 1-ї галузі промисловості.

Трест це об.низки під-ств 1-ї або декількох галузей промисловості

Багатогалузевий концерн це об. Десятків і навіть сотень під-ств різноманітних галузей промисловості,транспорту,торгівлі.

Конгломерат це велетенський промисловий комплекс,в якому під єдиним фін. Контролем зосереджені компанії,що діють у різних галузях.

Антимонопольна політика-комплекс заходів ,розроблених і впроваджених у багатьох країнах світу,спрямованих на припинення ,попередження й обмеження діяльності монополій,а також створення відповідного законодавства.

Американська антимонополь.-спрямована проти монополії як структурної одиниці.

Європейська антимонопол.має регулятивний характер і спрямовується,головним чином ,на протидію негативним проявам ринкової влади монополій.

2.Словесно та аналітично опишіть «сімейство» витрат підприємства у короткостроковому періоді часу.

У процесі своєї діяльності підприємство здійснює матеріальні та грошові витрати.

Залежно від ролі, яку вони відіграють у процесі відтворення, їх поділяють на три групи:

1. Витрати, пов'язані з основною діяльністю підприємства. Це витрати на виробництво та реалізацію продукції, так звані поточні витрати, які відшкодовуються за рахунок виручки від реалізації продукції (послуг).

2. Витрати, пов'язані з інвестиційною діяльністю, тобто на розширення та оновлення виробництва. Одноразові витрати на просте та розширене відтворення основних фондів, приріст оборотних коштів та формування додаткової робочої сили для нового виробництва. Джерелами фінансування цих витрат є амортизаційні відрахування, прибуток, емісія цінних паперів, кредити тощо.

3. Витрати на соціальний розвиток колективу (соціально-культурні, оздоровчі, житлово-побутові та інші потреби). Ці витрати не пов'язані з процесом виробництва, а тому джерелом їх фінансування є прибуток.

Критерії визнання витрат передбачають, що:

  • витрати відображають у бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань;

  • витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, яке призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками) за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені;

  • витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для одержання якого їх здійснено;

  • витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображають у витратах того звітного періоду, в якому їх було здійснено;

  • якщо актив забезпечує одержання економічних вигод протягом кількох звітних періодів, витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості між відповідними звітними періодами.

Тести

А- 4 Б- В-3 Г-2 Д

Білет 26