Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
274.47 Кб
Скачать

1. Економічні потреби та інтереси:їх суть та класифікація. Закон зростання потреб.

Економічна потреба – потреба в економічних благах. Задоволення ек потреб виступає внутрішнім спонукальним мотивом вир-ва, розподілу та обміну і споживання у рамках певної системи соц-ек відносин. споживчі блага (товари та послуги, призначені для безпосереднього задоволення людських потреб) і виробничі блага (товари та послуги, призначені для вир-ва споживчих благ); матеріальні блага (товари та послуги сфери матеріального вир-ва) і нематеріальні блага (створюються у сфері нематеріального вир-ва); теперішні блага (перебувають у безпосередньому користуванні ек суб’єктів) і майбутні. Класифікація ек потреб: 1. за характером виникнення: - первинні (базові), пов’язані з самим існуванням людини: їжа, одяг, безпека, житло; - вторинні, виникнення та зміна яких зумовлені розвитком цивілізації 2. за засобами задоволення: - матеріальні (потреби в матеріальних благах) - нематеріальні (духовні потреби) 3. за нагальністю задоволення: - першочергові - другорядні (предмети розкоші) 4. за можливостями задоволення: - насичені, вгамовні (мають чітку можливість і можливість повного задоволення) - ненасичені, невгамовні (не можуть бути задоволені повністю) 5. за участю у відтворювальному процесі: - виробничі (потреби у засобах вир-ва) - невиробничі (потреби у споживчих благах) 6. за суб’єктами вияву: - особисті (виникають і розвиваються у процесі життєдіяльності індивіда) - колективні, групові (потреби групи людей) - суспільні (потреби функціонування та розвитку сус-ва в цілому) 7. за кількісною визначеністю та мірою реалізації: - абсолютні (перспективні потреби, які мають абстрактний характер і є орієнтиром ек розвитку) - дійсні (формуються залежно від досягнутого рівня вир-ва і є сусп нормою для певного періоду) - платоспроможні (визначаються платоспроможним попитом) - фактичні (задовольняються наявними товарами та послугами) економічний інтерес – усвідомлене прагнення економічних суб’єктів задовольнити певні потреби, що є об’єктивним спонукальним мотивом їх госп діяльності. Закон зростання потреб – закон, що виражає внутрішньонеобхідні, сталі і суттєві зв'язки між виробництвом і досягнутим рівнем задоволення потреб людей, розвиток яких (зв'язків) сприяє появі нових потреб та засобів їх задоволення. Він характеризує не просто зростання, тобто появу все нових і нових потреб, а зміну структури їх, що відбиває просування як людини, так і суспільства в цілому від біологічного (фізіологічного) до все більш і більш різнобічного, багатого життя.

2. Економічний і бюджетний підхід до визначення витрат і прибутку підприємства.

Бухгалтерська оцінка діяльності фірми базується на аналізі фінансового балансу фірми. Цей ретроспективний погляд на фінанси фірми з точки зору оцінки активу і пасиву дозволяє оцінювати ефективність діяльності фірми лише за минули час. У свої розрахунки бухгалтери включають фактичні витрати у вигляді грошових витрат. Грошові витрати відіграють важливу роль у бух.діяльності, тому що вони пов’язані з прямими виплатами фірмою іншим фіз. та юрид. особам, з якими вона має екон.відносини.

Економічна оцінка діяльності фірми базується на визначенні госп.перспективи фірми, а саме: на майбутніх витратах та заходах щодо їх зниження; на зростанні рентабельності шляхом найкращого і найефективнішого використання наявних ресурсів.

Екон. і бух. підходи до оцінки діяльності фірми відображаються в альтернативних витратах вир-ва.

У заг.вигляді прибуток фірми визначається як різниця між сук.виручкою і сук.витратами: PF=TR-TC

Прибутокце різниця між доходом фірми та її витратами.

Доход фірмисума коштів, що оджала фірма від реалізації товарів та послуг за певний час.

Бух.прибутокце різниця між валовою виручкою фірми та явними (зовн.) витратами.

Екон.прибутокце різниця між валовою виручкою й усіма (явними і неявними) витратами фірми.

Норм.прибутоквинагороди, мінімальна платня, необхідна для утримання підприємця в даному напрямі діяльності.

Тести

А – 1 Б – 3 В – 3 Г – 4 Д - 2

Задача

Економі́чне зроста́ння — зміна результатів функціонування економіки. Розрізняють екстенсивне й інтенсивне економічне зростання. Екстенсивний тип зростання,здійснюється шляхом збільшення обсягів залучених до процесу виробництва ресурсів. Інтенсивний тип,це такий,який здійснюється шляхом ефективнішого використання ресурсів на основі науково-технічного прогресу та кращих форм організації виробництва. Чинники економічного зростання поділяють умовно на три групи: 1)Чинники попиту. 2)Чинники пропозиції. 3)Чинники розподілу. Макроекономічні фактори економічного зростання можуть бути поділені на три групи: фактори пропозиції, фактори попиту і фактори розподілу.

Фактори пропозиції включають:

  • кількість і якість природних ресурсів;

  • кількість і якість трудових ресурсів;

  • обсяг основного капіталу (основні фонди);

  • нові технології – НТП;

Саме ці фактори визначають спроможність до економічного зростання. Але слід розрізняти здатність до зростання і реальне зростання по суті, для чого важливим є два наступних фактори.

Фактори попиту: для реалізації зростаючого виробництва потенціалу в економіці треба забезпечити повне використання збільшених обсягів всіх ресурсів. А це потребує рівня сукупних витрат, тобто сукупного попиту.

Фактори розподілу: здатність до нарощування виробництва недостатня для розширення загального випуску продукції. Необхідним є також розподіл зростаючих обсягів ресурсів з метою отримання максимальної кількості корисної продукції.

Зауважимо, що фактори пропозиції і попиту взаємопов'язані. Наприклад, безробіття уповільнює темпи нагромадження капіталу, зменшує витрати на дослідження. І навпаки, низькі темпи впровадження нововведень та інвестицій можуть стати головною причиною безробіття.

Білет 5