Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
274.47 Кб
Скачать

1.Сутність капіталу.Функціональні форми капіталу.

Капітал — це і все те, що створено протягом тисячоліть працею людини: історичні і культурні цінності, духовне багатство, досягнення науки і твори мистецтва, побудовані міста, заводи і фабрики, квітучі сади і поля, що колосяться. Розглядаючи капітал як самозростаючу вартість, К. Маркс трактував його як капіталістичні виробничі відносини експлуатації найманої праці. У традиційному політекономічному визначенні капітал (від лат. capitalis — головний) має такі

Властивості капіталу:

1) обмеженість;

2) здатність до нагромадження;

3) ліквідність;

4) здатність до конвертації (постійної зміни форм);

5) самозростання.

Промисловий капітал — капітал, який застосовується у сфері матеріального та нематеріального виробництва з метою отримання прибутку.

Торговельний капітал — капітал, який функціонує у сфері товарного обігу, забезпечуючи одержання торговельного прибутку.

Позичковий капітал — грошовий капітал, який надається в позику та приносить власнику дохід у вигляді процента. Не відкидаючи жодного з трактувань капіталу, накопичених науковою думкою за всю історію розвитку економічної теорії, слід наголосити на необхідності аналізу сутності капіталу в контексті соціально-економічних та історичних умов його саморозвитку. У широкому розумінні капітал є складним, багаторівневим та багатоаспектним феноменом, який визначає самоорганізацію господарського життя, спрямовану на самозростання вартості.

Форми існування к-лу-

1)За джерелом формування(власний,залучений)

2)За напрямом інвестування(речовий,людський)

3)За сферою застос(промисл.,торгов.,позичковий

4)За знач.у ств.та перерозподілі доходу(реальний,фіктивний)

5)За формами функціонування(індивід.,колектив.,сусп.)

6)За масштабами(нац..,регіональний,міжнародний,транснац)

7)За роллю ств.додаткової вартості(постійний,змінний)

8)За сп. Обороту(основний,оборотний)

9)неризиковий,ризиковий.

2.Цінова дискримінація-поняття,умови,види.

Цінова дискримінація - це форма ціноутворення, при якому монополія встановлює різні ціни на однаковий товар для різних покупців залежно від умов продажу, причому різниця в цінах не обумовлюється різницею у витратах.

Умови цінової дискримінації: •Фірма повинна мати сильну монопольну владу. •Можливість перепродажу товару має бути виключена •Потенційно сегментовані ринки мають відрізнятися за еластичністю попиту.

Розрізняють три види цінової дискримінації: дискримінацію першого, другого і третього ступеня.

Цінова дискримінація першого ступеня, або абсолютна (досконала) цінова дискримінація, виникає, коли фірма призначає для кожного покупця резервну ціну – максимальну, яку кожен покупець погоджується заплатити за кожну придбану одиницю товару.

Цінова дискримінація другого ступеня передбачає блокове призначення цін залежно від обсягів продажу: чим більша кількість товару купується, тим нижчою є ціна.

Цінова дискримінація третього ступеня застосовується, коли можна виділити окремі групи покупців з різною еластичністю попиту.

ТЕСТИ

А-1 Б-4 В-2 Г-3 Д-3

Задача

ВНП=360,8млрд.,ексорт=42,4млрд,

Е.К=42,4/360,8*100%=11,8%.

ВНП+8%=389,66млрд.

Експорт+5%=44,52млрд.

Е.К=44,52/389,66=11,4%

Білет 17