Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
274.47 Кб
Скачать

1.Кредит,його сутність,форми та функції. Банки,їх види та ф-ї.

Креди́т — кошти й матеріальні цінності, що надаються резидентами або нерезидентами у користування юридичним або фізичним особам на визначений строк та під відсоток.

Кредит розподіляється на фінансовий, товарний і кредит під цінні папери, що засвідчують відносини позики.

Основні принципи кредиту:

  • Поворотність кредиту;

  • Терміновість кредиту;

  • Платність кредиту

  • Забезпеченість кредиту;

  • Цільовий характер кредиту;

  • Диференційований характер кредиту.

Форми кредиту і його класифікація. а) Банківський кредит:

  • Термін погашення;

  • Спосіб погашення;

  • Спосіб стягування позикового прцента;

  • Наявність забезпечення;

  • Цільове призначення;

  • Категорії потнційних позичальників.

б) Комерційний кредит. в) Споживчий кредит. г) Державний кредит. д) Міжнародний кредит є) Лихварський кредит. е) Міжданківський кредит. ж) Міжгосподарський кредит з) Кридитні спілки

Ф-ї кредиту

  • перерозподільча,

  • емісійна,

  • економія витрат обігу,

  • регулююча,

  • контролююча,

  • стимулююча,

  • зростання рівня концентрації

  • централізації капіталу.

Банк — кредитно-фінансова установа, яка зберігає кошти і капіталовкладення, надає кредити та здійснює послуги по фінансових операціях.

Види банків:

центральний банк,

комерційний,

спеціалізовані фінансові заснування(страхові,ощадні).

Ф=ї ценр.банку:

а) розробка та реалізація грошово-кред.політ.

в) зберігання золотовалютних резервів країни

г) акумуляція та зберігання касових резервів комерційних банків.

Ф-ї комерц.банків

а) ведення поточних рахунків

б) акумуляція строкових депозитів вкладників;

в)видача готівкових засобів)перерахування з одного рахунку на ін.д) продукування кредитних грошей.

2.Що явлює собою ввп,як обчисл.Ввп?

Номінальний ВВП-визничаеться за поточними цінами.

Реальний ВВП-визнач.за незмінними(базисними)цінами і показує динаміку фіз.обсягу виробленої продукції.

На величину національного ВВП впливають:

  • динаміка реального обсягу вир-ва,

  • динаміка рівня цін.

Реальний ВВП обчислюється за доп.коригування номінального ВВП на індекс цін.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) — один з найважливіших показників розвитку економіки, який характеризує кінцевий результат виробничої діяльності економічних одиниць-резидентів у сфері матеріального і нематеріального виробництва. Вимірюється вартістю товарів та послуг, виготовлених цими одиницями для кінцевого використання.

ВВП — сума валової доданої вартості (ВДВ) галузей плюс чисті податки на продукти (ПДВ) та імпорт (ЧПІ) не зараховані до неї: ВВП = ∑ ВДВ + ПДВ + ЧПІ.

ВВП визначають, як суму первинних доходів, розподілених економічними одиницями-резидентами між виробниками товарів та послуг: оплата праці найманих працівників, чисті податки на виробництво та імпорт, валовий прибуток та валові змішані доходи.

Використання ВВП — кінцеве споживання товарів та послуг, валове накопичення основного капіталу, зміцнення запасів матеріальних оборотних коштів, чисте надбання цінностей і сальдо експорту та імпорту товарів і послуг. Важливим чинником, що впливає на ВВП, є чистий експорт.

Тести

А - Б - 1 В - 1 Г - Д –

Задача

Крива Лоренца - крива, що показує, яку частину сукупного грошового доходу країни отримує кожна доля нізкодоходних і високодоходних сімей, тобто відображає у відсотках розподіл доходу між сім'ями з різним достатком.

а)Крива Лоренца наочно показує, наскільки фактичний розподіл доходів між різними сім'ями відрізняється від рівномірного розподілу.

Білет 22

1.Акцнерно-корпоративний капітал. Види цінних паперів. Фондова біржа. Акціонерний капітал-капітал, який функціонує у колективній формі приватної підприємницької власності з широким залученням запозичених коштів.

Акціонерний капітал утворюється шляхом продажу акцій і облігацій. Тобто визначених цінних паперів.

Акція - це безстроковий, цінний папір-це свідоцтво про внесення визначеної суми грошей у капітал акціонерного товариства.

Акціонер - є співвласник акціонерного товариства. Акції дають йому право на одержання визначеного доходу-дивіденди за рахунок прибутку акціонерного товариства.

Облігації - це цінний папір, який дає право володарю на щорічне одержання фіксованого доходу. Облігації випускаються на визначений строк після якого випускаються емітентами. Капітал акціонерного товариства залучений по акціям є власним капіталом , а по облігаціям є позиченим.

Акції і облігації відкритих акціонерних товариств вільно продаються і купуються на ринку цінних товарів. Ринки цінних паперів організаційно функціонують у формі аукціонів, які проводяться на фондових біржах. Фондові біржі мають форму або приватної корпорації, або функціонують як публічно-правові державні інститути. На деяких біржах мають місце цінні папери не тільки даної країни, але й інших держав, як правило на офіційних біржах продаються лише цінні папери, найбільших корпорацій. Тому, існують і неофіційні фондові біржі, де продаються будь-які цінні папери. 2.Чим відрізняється досконала конкуренція від недосконалої. Що таке недобросовісна конкуренція, в чому вона проявляється?

Конкуренція-це суперницьке співіснування всіх господарюючих суб'єктів у безперервному прагненні кожного до монополістичного оволодіння кращими умовами вир-ва і реалізації своїх товарів і послуг.

Досконала конкуренція - це первісна фундаментальна висхідна форма конкуренції.. Визначальною рисою такого ринку е наявність на ринку кожного конкурентного однорідного товару великих кількостей незалежних продавців і незалежних покупців при незначних у кожного з них обсягах продажу і покупок в їх загальному обсязі. Кожна з конкуруючих сторін на такому ринку не володіє ринковою владою, тобто спроможністю диктувати ціни всім іншим продавцям і покупцям. Неосконала— конкуренція, коли ринок не здатний виконувати свої функції, внаслідок чого, наприклад, окремі виробники мають змогу контролювати ціни й обсяги продажу продукції, яку вони виробляють;

форми недосконалої конкуренції:

  • монополія, в якій існує тільки один продавець (наприклад, ринок газопостачання);

  • олігополія, в якій існує невелика кількість продавців (наприклад, ринок мобільних послуг);

Недобросовісною конкуренцією визнаються будь-які дії у конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності.

Види недобросовісної конкуренції: неправомірне використання ділової репутації суб'єкта господарювання; створення перешкод суб'єктам господарювання у процесі конкуренції та досягнення неправомірних переваг у конкуренції; неправомірне збирання, розголошення та використання комерційної таємниці; інші дії, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій-діяльності. Тести:

А - 4 Б – 4 В – 3 Г- 4 Д-3 Задача:

Рівень економічної активності – визначається, як відношення (у відсотках) чисельності економічно активного населення віком 15-70 років до всього обстеженого населення зазначеного віку чи населення за відповідною соціально-демографічною ознакою. а)Отже чисельнысть економычно активного населення становить 43,5млн людей, рівень економічної активності складає 71,2%. Рівень безробіття– визначається, як відношення (у відсотках) кількості безробітних віком 15–70 років до економічно активного населення (робочої сили) зазначеного віку або відповідної соціально-демографічної ознаки.

б)Чисельність безробітних людей складає 5,8 млн, рівень безробіття становить 13,3%.

Білет 23