Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
274.47 Кб
Скачать

1.Суспільне відтворення ,загальні пропорції суспільного відтворення

Суспільне відтворення-це економічний процес ,в якому власне виробництво ,розподіл обмін та споживання постійно повторюються та відновлюються через результат виробництва –продукт ,через відновлення ресурсів,з яких виробляється продукт,якщо ці ресурси є відновлюваними ,та залучення нових не відновлюваних ресурсів,а також через відношення та розвиток форм і методів організації праці.

Розрізняють:

Просте відтворення –це відтворення виробництва і споживання на кількісно та якісно незмінному рівні.

Звужене відтворення- це відтворення виробництва на споживання в менших обсягах,його спричиняють економ.кризи,політ.потрясіння це явище тимчасове.

Розширене відтворення-це кількісне та якісне зростання обсягів виробництва і споживання.

Пропорції суспільного відтворення:

Між виробництвом і споживанням;між підрозділами національного виробництва;між витратами на виробництво та доходами від реалізації продукту виробництва;між відшкодуванням спожитого капіталу та нагромадженням;між споживанням і нагромадженням;між заощадженням та інвестиціями;та інші співвідношення.

2.Дайте визначення національне багатство ,структура національного багатства Укр.?

Національне багатство — це сукупність матеріальних благ, нагромаджених суспільством за всю його історію.

Іншими словами, національне багатство — це все те, чим володіє країна сьогодні — все матеріальне багатство суспільства. Масштаби, структура і якісний рівень національного багатства визначають економічну могутність країни, потенціал її наступного соціально-економічного розвитку.

Структура національного багатства

Основний продуктивний капітал -ето функціонуючі заводи, фабрики, виробничий і технічний потенціал яких створює національний продукт.

Оборотний капітал- це вироблена і накопичена сировина і матеріали, необхідні для виробництва. Вартість сировини і матеріалів може складати до 25% від вартості основного капіталу.

Резерви і запаси так само відносяться до національного багатства. Вони є на кожному підприємстві і гарантують безперервність виробничого процесу. Сюди ж відносять готову, але нереалізовану у сфері звернення продукцію, і страхові фонди.

Основний капітал, що функціонує в невиробничій сфері. Це житлові будинки і установи соціально-культурної сфери.

Майно населення так само входить до складу національного багатства. Все, що накопичене сім'єю за тривалий період, дозволяє їй нормально існувати і служить основою її подальшого процвітання, є одночасно складовою частиною багатства країни. Використовувані багатства природи тобто Природні ресурси, до яких прикладена праця людини. Останнє є потенційним багатством, яке може перетворитися на реальне через якийсь проміжок часу.

Інформація сама по собі теж стає національним багатством з появою сучасної інформаційної технології, заснованої на комп'ютерній техніці. Але її цінність неоднакова для одержувачів: хтось готовий заплатити за неї мільйони, а для когось вона не володіє жодною цінністю.

Національне багатство України - земля, її надра, повітряний простір, водні та інші природні ресурси, що знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, основні засоби виробництва у промисловості, будівництві, сільському господарстві, транспорті, зв'язку, житловий фонд, будівлі та споруди, фінансові ресурси, наукові досягнення, створена завдяки зусиллям народу України частка в загальносоюзному багатстві, зокрема в загальносоюзних алмазному та валютному фондах і золотому запасі, національні, культурні та історичні цінності, в тому числі й ті, що знаходяться за її межами.

Тести

А-4 Б - 4 В - 3 Г - 3 Д -1

Задача

Білет 24