Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
274.47 Кб
Скачать

1.Сутність ринку,його ф-ї,структура та інфраструктура

Сутність ринку полягає в тому, що це певна сукупність економічних відносин між різними типами фірм (промисловими, торговельними, індивідуальними, корпораціями, державними фірмами тощо) та індивідами з приводу купівлі-продажу товарів і послуг відповідно до законів товарного виробництва. Сутність ринку прояв. у функціях 1) регулююча-ринок регулює всі ек.процеси-вирво,обмін,розподіл.споживаняя за рах. розшир. або звуж попиту і пропоз. 2) інформативна-ринок через ціни інформує виробника, торговця, споживача про те що вигідно виробляти і купувати

3) стимулююча-р-к спонукає виробників т-рів і послуг дозниж.витрат, підвищ. якості

4) розподільча-доходи виробників і споживачів у ринк.ек.диференціюються через ціни

5) санаційна-р-к через конкуренцію очищає ек.середовище від неконкурентоспроможних госп.і підтримує найефективніші

6)інтегруюча-р-к об*єднає суб*єктів ек.сис. в одне ціле,спрямовуючи формуванню єдиного ек.простору.

7)контролююча- р-к забезпечує вироб.оптимальної комбінації т-рів та послуг за допомогою найефективнішої комбінації ресурсів.

Структура ринку — це сукупність окремих ринків у межах національної економіки або внутрішнього ринку, світового господарства та його окремих регіонів і взаємодія між ними. Ринок як складне, полісистемне утворення має надзвичайно багату структуру. Його складовими є ринки: товарів, капіталу, фінансово-кредитний, валютний, трудових ресурсів, інформації, так званий тіньовий, а також ринкова інфраструктура.

Інфраструктура-комплекс інститутів,служб,під-ств,організацій,які забезпеч. Нормальний режим безперебійного функціонування р-ку.

Ринкова інфраструктура

1)Організаційно-тех.(тов.. біржі,аукціони,оптові ринки,сервісніцентрітрансп.комунікації)

2)Фін.-кредитна(банки,валютні біржі,ломбарди,страхові компанії)

3)Держ.-регулятивна(біржі праці,ліцензування,митна сис)4)Науково-дослідне та інформаційне забезпечення(рекламні агентства,юрид.конториінформ.центри)

2.Охарактеризуйте ті проблеми розвику ринк.Ек,які…

Сучасні процеси ринкових перетворень в економіці нашої країни призвели до значних змін у процесах функціонування суб'єктів підприємницької діяльності. Перехід від централізованої до ринкової системи господарювання викликав появу нових для нашої країни форм функціонування економічних суб'єктів, що суттєво вплинуло на процеси здійснення всіх виробничих відносин, в тому числі відтворення капіталу та робочої сили, концентрації та централізації виробництва, конкуренції і таке інше.

Такі зміни у процесах здійснення виробничих відносин були необхідним наслідком ринкової трансформації всіх загальних соціально-економічних передумов функціонування суб'єктів підприємницької діяльності.

Але в умовах недостатньої підготовленості інституціонального середовища вони призвели до виникнення проблем у функціонуванні багатьох суб'єктів підприємницької діяльності.

Дані проблеми маючи, як правило, об'єктивний характер проявляються у значній дестабілізації та невизначеності здійснення процесів взаємодії та взаємовпливу суб'єктів підприємницької діяльності і на практиці ведуть до зниження ефективності функціонування підприємств та посилення кризових явищ в економіці.

Для стабілізації економічної ситуації в межах трансформаційних процесів формування ринкових відносин потрібним є утворення умов реальної протидії неефективному функціонуванню суб'єктів підприємницької діяльності. І для створення таких умов стабільного функціонування суб'єктів підприємницької діяльності сьогодні треба сформулювати теоретичне розуміння тих економічних та соціально-економічних процесів, що призводять до виникнення та поширення функціональних проблем при існуванні сучасних підприємницьких структур. А для цього необхідним є дослідження процесів формування та функціонування суб'єктів підприємницької діяльності під впливом як ринкових відносин, так і соціально-економічних умов їх існування в межах існуючого в країні інституціонального середовища. для стабілізації процесів формування суб'єкта підприємницької діяльності в умовах трансформації економіки необхідним є додатковий вплив на соціально-економічні умови їх функціонування. Цей вплив повинен здійснюватися з боку державних законодавчих та виконавчих органів влади.

ТЕСТИ

А- 4 Б-3 В-1, Г-2 Д-1

Задача

Підприємництво.

Теорія «управлінської революції». Її прихильники стверджують, нібито з розвитком акціонерних товариств влада капіталістів-власників слабшає або й зовсім зникає і замінюється владою найманих управлінців — менеджерів. Вони є «довіреними особами народу» і керуються не мотивами прибутку, а суспільними інтересами. З обґрунтуванням цієї концепції виступили аме­риканські економісти А. Берлі, Дж. Бернхем, П. Дракер та інші.  Ця теорія теж відображає цілком реальні процеси в розвитку капіталізму: відокремлення капіталу-власності від капіталу-функції, розмежування власності й управлінської діяльності.

За домонополістичного капіталу, коли підприємство було здебільшого індивідуальною власністю, а управлінська праця не потребувала глибоких знань, капіталіст сам керував виробництвом. Зі зростанням розмірів виробництва, з виникненням акціонерних товариств капіталісти стали доручати керівництво найманим працівникам. Дехто вбачає в цьому процесі витискування капіталіста не лише із виробництва, що й справді так, а й із суспільства.

Білет 15