Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект трудового кодексу.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Глава 1.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ

§1. Дисциплінарна відповідальність

Стаття 388. Підстава та умови притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності

1. Підставою для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності є порушення ним трудової дисципліни, тобто своїх обов’язків (дисциплінарний проступок), що випливають із нормативно-правових та інших актів у сфері праці, угод, колективного і трудового договору, іншої угоди між роботодавцем та працівником.

2. Притягнення до дисциплінарної відповідальності можливе за наявності вини працівника. Працівник вважається невинним, якщо під час виконання трудових обов’язків цей працівник виявив такий рівень дбайливості, який вимагався від нього за обставин, що склалися, відповідно до нормативно-правових та інших актів у сфері праці, угод, колективного і трудового договору, іншої угоди між роботодавцем і працівником, а також якщо він діяв за наявності обставин необхідної оборони або крайньої необхідності.

3. У разі вчинення дисциплінарного проступку працівник може бути притягнений до дисциплінарної відповідальності і якщо внаслідок вчинення такого проступку не настали реальні негативні наслідки.

Стаття 389. Дисциплінарні стягнення, які застосовуються до працівників

1. Дисциплінарними стягненнями, які застосовуються до працівників, за вчинення ними дисциплінарних проступків, є догана і звільнення.

2. Законами для окремих категорій працівників можуть бути передбачатися інші види дисциплінарних стягнень.

Стаття 390. Порядок застосування до працівників дисциплінарних стягнень

1. Дисциплінарні стягнення до працівників застосовуються посадовою особою, яка наділена повноваженнями діяти від імені роботодавця в трудових відносинах (стаття 30 цього Кодексу).

2. Дисциплінарне стягнення до працівника може застосовуватися роботодавцем не пізніше ніж протягом місяця з дня виявлення дисциплінарного проступку без урахування часу відсутності працівника на роботі незалежно від причин, а також часу провадження у кримінальній справі, порушеній за фактом протиправних дій працівника.

3. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше ніж протягом шести місяців з дня вчинення проступку, а на осіб, які безпосередньо обслуговують майно роботодавця або майно інших осіб у зв’язку з виконанням обов’язків у межах трудових відносин, — одного року з дня вчинення проступку, пов’язаного з обслуговуванням майна. Час провадження у кримінальній справі або справі про адміністративне правопорушення до зазначеного строку не включається.

4. До застосування дисциплінарного стягнення роботодавець повинен зажадати від працівника, який допустив порушення трудової дисципліни, надання письмових пояснень.

5. За кожне порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення.

6. Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку не пізніше ніж протягом тижня з дня підписання наказу (розпорядження). День надання працівникові для ознайомлення зазначеного наказу (розпорядження) визнається днем накладення дисциплінарного стягнення.

7. Дисциплінарне стягнення може бути оскаржене працівником у порядку, встановленому цим Кодексом.

8. Якщо протягом року з дня накладення дисциплінарного стягнення на працівника не буде накладено нове дисциплінарне стягнення, працівник вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення. Більш тривалий строк щодо цього може встановлюватися законодавством.

9. Якщо в подальшому працівник не допускає порушень трудової дисципліни і проявляє сумлінність у виконанні своїх службових обов’язків, дисциплінарне стягнення може бути зняте до закінчення строку, зазначеного у частині восьмій цієї статті. Про зняття дисциплінарного стягнення видається наказ (розпорядження) роботодавця.