Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект трудового кодексу.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Глава 5. Особливості трудових відносин членів виробничих кооперативів

Стаття 321. Порядок встановлення трудових відносин за участю членів виробничих кооперативів

1. Норми статей 321-332 цього Кодексу поширюються на трудові відносини виробничих кооперативів (роботодавців) та працівників, які одночасно є їх членами (далі — працівники - члени виробничих кооперативів).

2. Працівники - члени виробничих кооперативів не вважаються найманими працівниками.

3. Трудові відносини членів виробничих кооперативів регулюються трудовим законодавством з урахуванням особливостей, установлених цим Кодексом, іншими законами, а також статутами та іншими нормативними актами кооперативів. Трудові відносини членів виробничих кооперативів можуть регулюватися колективними договорами.

4. Статутами або іншими нормативними актами кооперативу може бути визначений перелік посад, які можуть займати виключно члени кооперативу.

Стаття 322. Колективні трудові відносини у виробничих кооперативах

1. Працівники, які є одночасно членами виробничого кооперативу, мають право на участь у колективних трудових відносинах відповідно до загальних норм трудового законодавства. Таке ж право мають і наймані працівники виробничого кооперативу. При цьому не здійснюється об’єднання найманих працівників і працівників — членів виробничого кооперативу або їх представницьких органів (представників) з метою захисту спільних інтересів у колективних відносинах з роботодавцем, якого представляє відповідний орган чи посадова особа виробничого кооперативу. У зв’язку з цим у виробничому кооперативі колективні трудові відносини, як правило, виникають окремо між роботодавцем і працівниками — членами виробничого кооперативу, а також між роботодавцем і найманими працівниками. Окремо в межах кожного з цих видів відносин надається інформація, проводяться консультації між сторонами, колективні переговори, укладаються колективні договори, здійснюється контроль їх виконання, розв’язуються колективні трудові спори.

Стаття 323. Укладення трудового договору з членом виробничого кооперативу

1. Член виробничого кооперативу має переважне перед іншими особами право на прийняття на роботу до кооперативу. Порядок врахування ділових якостей членів кооперативів при цьому визначається статутом кооперативу.

2. Якщо інше не передбачено законом або статутом виробничого кооперативу, фізична особа - член виробничого кооперативу на вимогу кооперативу зобов’язана вступити в трудові відносини з цим кооперативом, а кооператив на вимогу фізичної особи, яка отримала статус його члена, зобов’язаний надати цій особі роботу на умовах, що визначені статутом. Робота в кооперативі, як правило, є основним місцем роботи члена кооперативу. Статутом може передбачатися можливість роботи члена виробничого кооперативу в кооперативі на умовах сумісництва.

3. Член виробничого кооперативу зобов’язаний виконати вимогу кооперативу щодо вступу в трудові відносини з кооперативом протягом п’ятнадцяти днів. Невиконання цієї вимоги є підставою для виключення з виробничого кооперативу.

4. Вимога члена виробничого кооперативу про надання роботи повинна бути виконана негайно. Відсутність вільного робочого місця чи вакантної посади не є підставою для відмови у наданні роботи. Прострочення виконання цієї вимоги тягне за собою виплату кооперативом працівникові втраченого ним заробітку за період від дня виникнення обов’язку щодо прийняття на роботу до дня фактичного допуску до роботи або припинення членства в кооперативі в розмірі тарифної ставки (окладу) за робочим місцем (посадою), на яке члена виробничого кооперативу належало прийняти на роботу. Якщо таке робоче місце чи посаду визначити неможливо, відшкодування здійснюється в розмірі середньої заробітної плати членів цього кооперативу у відповідний період.

5. Характер роботи, що надається члену виробничого кооперативу (спеціальність, кваліфікація, посада тощо), визначається відповідно до статуту кооперативу. Якщо статут не містить будь-яких умов щодо цього, члену виробничого кооперативу надається вільне робоче місце чи вакантна посада на його вибір з урахуванням спеціальності і кваліфікації працівника.

Стаття 324. Зміна трудового договору члена виробничого кооперативу

1. Працівник - член виробничого кооперативу має переважне право на зайняття вільного робочого місця або вакантної посади в кооперативі в порядку переведення на іншу роботу. Це право захищається в судовому порядку шляхом покладення на кооператив обов’язку щодо переведення працівника - члена виробничого кооперативу на відповідну роботу. Якщо робоче місце (посада), на яке відповідно до рішення суду працівник - член виробничого кооперативу підлягає переведенню, на день виконання рішення суду вже зайняте іншим працівником (найманим чи членом виробничого кооперативу), такий працівник підлягає звільненню з роботи з посиланням на цю статтю та виплатою вихідної допомоги в розмірі тарифної ставки (окладу) за робочим місцем (посадою), для заміщення якого його було прийнято на роботу, за двомісячний період.

2. У разі звільнення з роботи член виробничого кооперативу має переважне перед найманими працівниками право на переведення на інше вільне робоче місце чи вакантну посаду.

Стаття 325. Підстави припинення трудових відносин членів виробничих кооперативів

1. Статутом виробничого кооперативу може обмежуватися або заборонятися звільнення працівників - членів виробничого кооперативу за ініціативою роботодавця на окремих підставах, передбачених законодавством. Статутом можуть встановлюватися додаткові підстави припинення трудових відносин за участю членів виробничого кооперативу, а також передбачатися можливість встановлення таких підстав трудовим договором. Якщо працівник - член виробничого кооперативу звільняється з роботи за ініціативою роботодавця на підставах, не пов’язаних з виною працівника, йому обов’язково пропонується переведення на іншу роботу, що відповідає його кваліфікації і стану здоров’я, а звільнення здійснюється лише у разі відмови працівника від переведення. Статутом може бути передбачене право працівника на переведення у разі звільнення на підставах, пов’язаних з виною працівника.

2. У період протягом шести місяців після звільнення з роботи на підставах, не пов’язаних з його виною, працівник - член виробничого кооперативу не може бути виключений з кооперативу і має в цей період переважне право на прийняття на роботу відповідно до статті 323 цього Кодексу.

3. Припинення членства в кооперативі не є підставою припинення трудових відносин, крім випадків, коли статутом кооперативу не допускається використання на відповідних робочих місцях чи посадах праці найманих працівників. Якщо статутом таке встановлено, звільнення здійснюється з посиланням на цю статтю з виплатою вихідної допомоги в розмірі середньомісячної заробітної плати.

Стаття 326. Порядок звільнення працівників - членів виробничих кооперативів за ініціативою роботодавця

1. Звільнення працівників - членів виробничих кооперативів за ініціативою роботодавця здійснюється без дотримання норм, визначених статтею 125 цього Кодексу.

Стаття 327. Розірвання трудового договору за ініціативою працівника - члена виробничого кооперативу

1. Працівник - член виробничого кооперативу з дня припинення членства у виробничому кооперативі вправі за власною ініціативою розірвати трудовий договір у загальному порядку.

Стаття 328. Робочий час і час відпочинку членів виробничих кооперативів

1. Тривалість і режим робочого часу членів виробничих кооперативів визначається статутом та прийнятими відповідно до нього іншими нормативними актами кооперативу з дотриманням правил про скорочений робочий час на деяких роботах та для окремих категорій працівників з урахуванням необхідності безпечного виконання робіт.

2. Час відпочинку членів виробничих кооперативів визначається статутом та прийнятими відповідно до нього іншими нормативними актами кооперативу. При цьому забезпечується право на відпустку відповідно до трудового законодавства. Творча і навчальні відпустки, які надаються працівникам — членам виробничих кооперативів, підлягають оплаті, якщо це передбачено статутом або іншими нормативними актами кооперативу.

Стаття 329. Особливості оплати праці членів виробничих кооперативів

1. Оплата праці працівників - членів виробничих кооперативів здійснюється відповідно до законодавства та з урахуванням особливостей, установлених статутом та іншими нормативними актами кооперативу, При цьому повинно забезпечуватися дотримання встановлених трудовим законодавством мінімальної заробітної плати, державних мінімальних норм і гарантій для працівників, у тому числі норм щодо обмеження відрахувань із заробітної плати.

Стаття 330. Відповідальність працівників - членів виробничих кооперативів

1. Працівники — члени виробничих кооперативів несуть дисциплінарну і матеріальну відповідальність відповідно до закону.

Стаття 331. Трудові спори працівників - членів виробничих кооперативів

1. За рішенням загальних зборів у виробничих кооперативах може утворюватися комісія з трудових спорів, яка розглядає заяви працівників - членів виробничих кооперативів з питань, що випливають із трудових відносин. Комісія з трудових спорів провадить свою діяльність відповідно до цього Кодексу. Рішення комісії приймається більшістю голосів її членів.

2. Діяльність комісії з трудових спорів членів виробничих кооперативів не зачіпає діяльності комісії з трудових спорів, яка утворюється і діє відповідно до статей 408 — 421 цього Кодексу.

Стаття 332. Трудові відносини членів фермерських господарств

1. Норми статей 321 — 332 цього Кодексу поширюються на трудові відносини членів фермерських господарств.