Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект трудового кодексу.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Глава 2.

Нормативно–правові та інші акти у сфері праці

Стаття 17. Система нормативно-правових та інших актів у сфері праці

1. Трудові і пов’язані з ними відносини регулюються цим Кодексом, іншими законами, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, які становлять предмет трудового законодавства. Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань праці здійснює нормативне регулювання трудових і пов’язаних з ними відносин відповідно до його повноважень. Інші центральні органи виконавчої влади в межах їх повноважень можуть приймати нормативно-правові та інші акти, якими регулюються трудові і пов’язані з ними відносини, за умови погодження таких актів із спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з питань праці.

2. У передбачених законом випадках трудові і пов’язані з ними відносини можуть регулюватися нормативно-правовими актами Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

3. Трудові і пов’язані з ними відносини регулюються генеральною, галузевими та територіальними угодами, а також колективними договорами.

4. У випадах, передбачених цим Кодексом, трудові відносини можуть регулюватися нормативними актами роботодавця.

5. Умови, погоджені сторонами в трудовому договорі, є обов’язковими для його сторін.

Стаття 18. Застосування міжнародних договорів у сфері праці

1. Міжнародні договори у сфері праці, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, застосовуються в Україні до трудових відносин за умови, що вони не суперечать Конституції України.

2. Якщо міжнародним договором встановлено інші правила, ніж це передбачено трудовим законодавством України, застосовується відповідний міжнародний договір.

Стаття 19. Застосування законодавчих актів, актів Президента України, Кабінету Міністрів України і центральних органів виконавчої влади

1. У сфері праці застосовуються цей Кодекс, інші закони, акти Президента України, Кабінету Міністрів України і центральних органів виконавчої влади, якими регулюються трудові відносини, крім випадків визнання їх Конституційним Судом України неконституційними або виявлення їх невідповідності актам вищої юридичної сили.

Стаття 20. Застосування інших актів у сфері праці

1. У сфері праці застосовуються постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим, якими регулюються трудові відносини, крім випадків визнання їх Конституційним Судом України неконституційними або виявлення їх невідповідності актам вищої юридичної сили.

2. Акти Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, що прийняті в межах їх повноважень, застосовуються у сфері праці, крім випадків виявлення їх невідповідності актам вищої юридичної сили.

Стаття 21. Застосування нормативних актів роботодавця

1. Роботодавець вправі затверджувати нормативні акти у сфері праці шляхом видання наказів або ухвалення інших рішень. Такі накази (рішення) видаються (ухвалюються) органами та посадовими особами роботодавця - юридичної особи в межах їх повноважень, визначених відповідним статутом (положенням).

2. Нормативні акти роботодавця не можуть суперечити нормативно-правовим актам, угодам, колективному договору, а також статуту роботодавця - юридичної особи. Нормативні акти роботодавця видаються (ухвалюються) ним з власної ініціативи. У випадках, передбачених законом, такі акти видаються (ухвалюються) з урахуванням думки чи за згодою виборного профспілкового органу або вільно обраних працівниками представників (представника). Нормативні акти роботодавця, видані (ухвалені) ним з власної ініціативи, не можуть суперечити нормативним актам, які видані (ухвалені) ним з урахуванням думки виборного профспілкового органу чи вільно обраних працівниками представників (представника). Нормативні акти роботодавця, видані (ухвалені) ним з власної ініціативи або з урахуванням думки зазначеного органу (представника), не можуть суперечити нормативним актам, виданим (ухваленим) за згодою виборного профспілкового органу чи вільно обраних працівниками представників (представника).

3. Нормативні акти роботодавця доводяться до відома всіх працівників. Якщо нормативний акт стосується конкретного робочого місця чи конкретної посади (посадова інструкція, інструкція про порядок виконання робіт тощо), працівник знайомиться з ним під розписку.

Стаття 22. Акти нормативно-технічного характеру

1. Тарифно-кваліфікаційні довідники, державні стандарти та інші акти нормативно-технічного характеру у сфері праці є обов’язковими для застосування, якщо це передбачено законом або випливає із змісту акта та відповідних трудових відносин.

Стаття 23. Застосування нормативно-правових та інших актів у сфері праці однакової юридичної сили у разі їх неузгодженості

1. У разі виявлення неузгодженості між нормативно-правовими та іншими актами однакової юридичної сили, якими регулюються трудові відносини, застосовується акт, що є спеціальним стосовно відповідних відносин. Якщо неможливо зробити висновок про те, який акт є спеціальним, застосовується акт, прийнятий пізніше.