Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект трудового кодексу.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Глава 3.

Зміна умов трудового договору

Стаття 80. Порядок зміни умов трудового договору

1. Згідно з трудовим договором роботодавець вправі доручати працівникові будь-яку роботу (на іншому механізмі, агрегаті тощо), переміщувати його з одного робочого місця на інше.

2. Доручення працівнику виконання роботи, яка виходить за межі трудового договору, кваліфікується як переведення на іншу роботу і потребує згоди працівника, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Переведенням, що потребує згоди працівника, вважається також направлення працівника на роботу в іншу місцевість або до іншого роботодавця. При цьому під іншою місцевістю розуміється інший населений пункт. За умови транспортної доступності (наявності транспорту загального користування і звичайних для цієї місцевості витрат коштів і часу на проїзд (переміщення) від місця проживання до місця роботи інший населений пункт може не визнаватися іншою місцевістю.

3. Роботодавець, крім випадків, передбачених законом, не має права без згоди працівника в будь-який спосіб порушувати умови трудового договору, зокрема вимагати від працівника виконання роботи, яка за змістом, умовами праці виходить за межі трудового договору, а також змінювати розмір і системи оплати праці, розмір інших виплат.

Стаття 81. Право працівника на переведення на іншу постійну роботу

1. Роботодавець вправі з дотриманням вимог статті 104 цього Кодексу вносити зміни в порядок організації виробництва та праці, зокрема перерозподіляти трудові функції між посадами та робочими місцями. При цьому кожному працівникові надається право вимагати переведення його на посаду чи робоче місце, за яким закріплена та основна трудова функція, яку до внесення змін у порядок організації виробництва та праці він виконував. Якщо реалізація цього права працівника стала неможливою в зв’язку з прийняттям чи переведенням на таку посаду чи робоче місце іншої особи, працівник підлягає звільненню у зв’язку із скороченням штату з виплатою вихідної допомоги в розмірі дванадцятимісячної середньої заробітної плати. У разі відмови працівника від продовження роботи в зв’язку з перерозподілом трудових обов’язків чи іншими змінами в організації виробництва та праці, що передбачають необхідність зміни умов трудового договору, працівник підлягає звільненню у зв’язку із скороченням штату.

Стаття 82. Право працівника на переведення на іншу роботу на підставі медичного висновку

1. Працівника, який тимчасово потребує за станом здоров’я надання легшої роботи або роботи з іншими умовами праці, роботодавець повинен перевести, за його згодою, на таку роботу на строк, зазначений у медичному висновку. Оплата праці при цьому здійснюється відповідно до частини другої статті 231 цього Кодексу. За відсутності такої роботи або згоди на переведення працівник, який є тимчасово непрацездатним за основним місцем роботи, але може виконувати іншу роботу без порушення процесу лікування, має право на допомогу із соціального страхування у зв’язку із тимчасовою втратою непрацездатності.

2. За наявності медичного висновку на підставі заяви працівника роботодавець зобов’язаний перевести працівника на легшу роботу або на роботу з іншими умовами праці без обмеження строку відповідно до медичного висновку. Роботодавець не вправі відмовити працівникові у переведенні на іншу роботу відповідно до медичного висновку, посилаючись на відсутність такої роботи або неможливість створити відповідне робоче місце. У разі виникнення потреби в набутті іншої професії навчання працівника здійснюється державним центром зайнятості, а на роботодавця покладається обов’язок надати роботу відповідно до спеціальності і кваліфікації, отриманої працівником. Порушення роботодавцем цього обов’язку тягне за собою наслідки, встановлені статтею 52 цього Кодексу.

3. Строк, протягом якого при переведенні відповідно до частини другої цієї статті зберігається попередній заробіток, визначається частиною першою статті 231 цього Кодексу. Звільнення працівника за таких обставин допускається лише у разі його відмови від переведення на іншу роботу без обмеження строку, якщо запропонована йому робота відповідає медичному висновку відповідно до статті 110 цього Кодексу.

Стаття 83. Тимчасове переведення на іншу роботу за погодженням між роботодавцем і працівником

1. Роботодавець має право тимчасово перевести працівника на іншу роботу, в тому числі на вільне робоче місце чи вакантну посаду за його згодою.

2. Після закінчення строку тимчасового переведення працівникові надається робота, яку він виконував до переведення.

Стаття 84. Виконання заступником керівника підприємства, установи, організації обов’язків керівника

1. Якщо інше не передбачено законодавством або трудовим договором, роботодавець вправі покласти на заступника керівника підприємства, установи, організації виконання обов’язків його (її) керівника на весь час відсутності такого керівника. Будь-яка доплата до заробітної плати заступника керівника в цьому разі не здійснюється, якщо інше не передбачено законодавством або трудовим договором.

2. За умови, що посада керівника стала вакантною, тимчасове покладення на заступника керівника підприємства, установи, організації обов’язків керівника допускається лише за наявності згоди заступника з оплатою відповідно до посади керівника підприємства, установи, організації.

Стаття 85. Тимчасове переведення на іншу роботу без згоди працівника

1. Роботодавець має право перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, в тому числі на інше підприємство, в установу, організацію, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для запобігання або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також усунення інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи умови життєдіяльності людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижче середнього заробітку за попередньою роботою.

2. Тимчасове переведення на іншу роботу, передбачену частиною першою цієї статті, вагітних жінок, які працюють, працівників із сімейними обов’язками, які мають дитину-інваліда або дитину віком до шести років, осіб віком до вісімнадцяти років, а також працівників з обмеженими фізичними можливостями дозволяється тільки за їх згодою.

Стаття 86. Виконання роботи на іншому підприємстві, в установі, організації

1. Якщо це не суперечить трудовому договору, працівникові може бути доручено виконання роботи на іншому підприємстві, в установі, організації під керівництвом посадової особи роботодавця або самостійно з використанням механізмів, обладнання, інструментів та іншого майна роботодавця або підприємства, установи, організації за місцем виконання роботи. У такому разі умови трудового договору дотримуються роботодавцем і працівником у повному обсязі, якщо сторони не домовилися про інше (крім тих, що суперечать суті обставин, які при цьому складаються).

2. За наявності домовленості між роботодавцями і згоди працівника допускається звільнення працівника з роботи в порядку тимчасового переведення його на роботу до іншого роботодавця з обов’язковим зворотним прийняттям на роботу після закінчення строку тимчасового переведення.

3. Допускається відрядження працівника за згодою роботодавця до іншого роботодавця із збереженням трудових відносин працівника з першим роботодавцем. При цьому перший роботодавець зберігає всі права та обов’язки стосовно працівника, якщо інше не встановлено домовленістю між роботодавцями. Така домовленість має юридичну силу за відсутності заперечень з боку працівника.