Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект трудового кодексу.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Глава 3. Особливості регулювання трудових відносин зА участю юридичних осіб - суб’єктів малого підприємництва

Стаття 300. Роботодавці - суб’єкти малого підприємництва, щодо яких встановлюються особливості регулювання трудових відносин

1. Трудові відносини за участю роботодавців - суб’єктів малого підприємництва, які є юридичними особами та чисельність працівників яких не перевищує 20 осіб, регулюються цим Кодексом з урахуванням особливостей, визначений у цій главі. Кількість працівників визначається на початок кожного календарного року виходячи із зайнятості протягом повного робочого дня. Якщо протягом року кількість працівників перевищує 20 осіб, суб’єкт малого підприємництва зберігає свій статус до кінця цього року.

Стаття 301. Договірне регулювання трудових відносин за участю роботодавців - суб’єктів малого підприємництва

1. На трудові відносини за участю роботодавців - суб’єктів малого підприємництва поширюється чинність генеральної, галузевої і регіональної угод у разі, коли роботодавець і наймані працівники суб’єкта малого підприємництва об’єдналися у відповідні організації для ведення переговорів і підписання таких угод.

2. Умови праці та її оплати, що відповідно до цього Кодексу та інших законів встановлюються роботодавцем за участю виборного профспілкового органу або вільно обраних працівниками представників (представника), можуть встановлюватися роботодавцем - суб’єктом малого підприємництва в односторонньому порядку з дотриманням трудового законодавства.

Стаття 302. Правила внутрішнього трудового розпорядку суб’єкта малого підприємництва

1. Роботодавець - суб’єкт малого підприємництва в односторонньому порядку затверджує правила внутрішнього трудового розпорядку з дотриманням вимог до їх змісту, визначених статтею 270 цього Кодексу.

Стаття 303. Прийняття на роботу

1. Для суб’єктів малого підприємництва не може встановлюватися броня для прийняття на роботу осіб, які потребують соціального захисту. На цих суб’єктів не покладається також обов’язок щодо створення робочих місць для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Стаття 304. Строкові трудові договори за участю суб’єктів малого підприємництва

1. За участю роботодавців - суб’єктів малого підприємництва строкові трудові договори можуть укладатися без будь-яких обмежень. Якщо роботодавець втратив статус суб’єкта малого підприємництва відповідно до статті 300 цього Кодексу, строкові трудові договори, укладені за участю цього роботодавця, вважаються укладеними на невизначений строк з дня втрати роботодавцем такого статусу. Ця норма не поширюється на випадки укладення строкового трудового договору на іншій підставі.

Стаття 305. Особливості припинення трудових договорів за участю суб’єктів малого підприємництва

1. Роботодавець - суб’єкт малого підприємництва вправі розірвати трудовий договір за власною ініціативою без урахування думки виборного профспілкового органу або вільно обраних працівниками представників (представника).

2. На суб’єктів малого підприємництва не поширюються обмеження щодо звільнення з ініціативи роботодавця членів виборних органів профспілок або вільно обраних працівниками представників (представника).

Стаття 306. Режим роботи

1. Роботодавці - суб’єкти малого підприємництва вправі встановлювати режим роботи, що передбачає зайнятість у загальний вихідний день, дні державних і релігійних свят, залучати працівників до роботи відповідно до графіка, що затверджується роботодавцем, а також використовувати режим роботи, що передбачає підсумований облік робочого часу або поділ робочого дня на частини з дотриманням загальних вимог щодо тривалості робочого часу.

Стаття 307. Умови оплати праці

1. Умови оплати праці осіб, які перебувають у трудових відносинах з суб’єктами малого підприємництва, встановлюються і змінюються роботодавцем і доводяться до відома працівників під час укладення трудового договору або не пізніше ніж за місяць до їх затвердження. При затвердженні умов оплати праці роботодавець не вправі в односторонньому порядку змінювати умови трудового договору. Роботодавець зобов’язаний також дотримуватися умов колективного договору, якщо такий укладався.

2. Роботодавці - суб’єкти малого підприємництва зобов’язані виплачувати заробітну плату в строки, встановлені трудовим договором (колективним договором, якщо такий укладався), але не рідше ніж один раз на місяць.

Стаття 308. Особливості здійснення гарантійних і компенсаційних виплат

1. За час виконання державних і громадських обов’язків середня заробітна плата працівників, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцями - суб’єктами малого підприємництва, виплачується за місцем виконання зазначених обов’язків.

2. Роботодавці - суб’єкти малого підприємництва зобов’язані надавати працівникам навчальні і творчі відпустки, передбачені цим Кодексом та іншими законами, але не несуть обов’язку щодо здійснення оплати за час таких відпусток.

3. У разі звільнення працівників у зв’язку з призовом або вступом на військову службу чи направленням на альтернативну службу виплата вихідної допомоги здійснюється за рахунок державного бюджету або організації, до якої працівник направляється на альтернативну (невійськову) службу.

Стаття 309. Особливості охорони праці

1. Місцеві органи виконавчої влади разом з територіальними органами з нагляду за охороною праці визначають підприємства, що надають роботодавцям - суб’єктам малого підприємництва платні послуги з проведення інструктажу з охорони праці і пожежної безпеки, обстеження умов охорони праці і пожежної безпеки з метою розроблення відповідних рекомендацій.