Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ММДО.DO_ukr_new.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
5.09 Mб
Скачать

1.4 Розділи і класи задач дослідження операцій

Розділи і класи задач дослідження операцій можна класифікувати, виходячи з елементів загальної структури (1.1), підходячи до їх характеристик з різних точок зору. Тому одне тільки перерахування назв зайняло б кілька сторінок. Ми визначимо тут тільки найбільші класи задач. Почнемо з характеристики середовища ( ∑ ) прийняття рішення.

Якщо елементи математичної моделі (1.1) не залежать від часу, тобто процес прийняття рішення зводиться до миттєвого акту вибору точки із заданої множини, то задача ДО називається статичною. Інакше, тобто коли прийняття рішення є багатоетапним (дискретним) або неперервним (у часі) процесом, то задача ДО називається динамічною. Приклади 1.1-1.4, 1.7 і 1.8 відносяться до статичних, а приклади 1.5-1.6 і 1.9 – до динамічних задач. Задачі ДО, що не містять випадкових величин і ймовірносних явищ називаються детермінованими (приклади 1.1, 1.2, 1.4, 1.5, 1.9), задачі, що характеризуються випадковими величинами з імовірнісними оцінками –стохастичними (приклади 1.3, 1.4, 1.6), а задачі прийняття рішення в умовах невизначеності - конфліктними (приклади 1.7, 1.8).

Залежно від кількості ОПР в (1.1) розрізняють задачі оптимізації (1.2) і ігрові задачі (n ≥ 2, де n - число елементів на множині N).

Ігрова задача (або гра) – це математична модель задачі прийняття рішення в умовах конфлікту, тобто в тих ситуаціях, коли має місце протистояння інтересів двох або більш сторін. Залежно від характеру конфлікту розрізняють, антагоністичні (приклади 1.7, 1.8), неантагоністичні (безкоаліційні) і кооперативні ігри.

Якщо в задачі оптимізації всі елементи лінійні (цільова функція та обмеження), то отримуємо задачі лінійного програмування (приклади 1.1, 1.2), інакше – задачі нелінійного програмування (приклад 1.З і 1.4, якщо функції Rj, і Kj нелінійні). Якщо в задачі оптимізації присутній фактор часу, то вона називається задачею оптимального керування (приклад 1.5). Іноді такі задачі називають задачами динамічного програмування. Однак ця неточна назва, оскільки динамічне програмування – це назва методу розв’язання задач оптимального керування.

Часто в ОПР є не одна, а кілька цілей. Математична модель

<X; f1,…,fn; Σ > (1.5)

такої задачі називається задачею багатокритеріальною (векторною) оптимізації. У моделі (1.5) ОПР вибирає рішення хХ таким чином, щоб отримати як можна більші значення f1(x),...,fn(x) критеріїв.

Є такі класи задач ДО, що отримали свою назву, виходячи з їх призначення: системи масового обслуговування (приклад 1.6), задачі керування запасами (приклад 1.3), задачі мережного і календарного планування (приклад 1.9).

Для повноти сприйняття нижче наведемо ті «класичні» задачі ДО, що, завдяки їх типовості, зустрічаються в багатьох підручниках з математичного програмування. Деякі з них відносяться до початку виникнення теорії оптимізації. Приклади служать для ілюстрації деяких видів задач прийняття рішень і не претендують на реальність в останній інстанції, це «навчальні задачі». Задачі і моделі, що представляють безпосеред­ній практичний інтерес, будуть докладнішими, глибокими і складними. Навчальні задачі - це перше наближення до реальних (практичних) задач, їх спрощений аналог. Керуючись матеріалами попередніх двох параграфів, читач може самостійно отримати їх математичні моделі.

Задача оптимального розкрою матеріалу. Фірма виготовляє виріб, що складається з р деталей (наприклад комплект постільної білизни). Причому в один виріб ці деталі входять у кількостях k1,…,kr...З цією метою визначається розкрій m партій матеріалу. У i-ій партії є bi одиниць матеріалу. Кожну одиницю матеріалу можна розкроїти на деталі n способами. Під час розкрою одиниці i-ої партії j-им способом виходить аijr деталей r-го виду. Потрібно скласти такий план розкрою матеріалів, щоб з них отримати максимальне число виробів.

Транспортна задача. Є n постачальників і m споживачів деякого однорідного продукту. Відомі випуск продукції в кожного постачальника і потреби в ній кожного споживача, а також витрати на перевезення продукції від постачальників до споживачів.

Треба побудувати план транспортних перевезень з мінімальними транспортними витратами з урахуванням пропозицій постачальників і попиту споживачів.

Задача про призначення на роботу. Є n робіт і n виконавців. Вартість виконання роботи i виконавцем j дорівнює cij. Потрібно розподілити виконавців на роботи так, щоб мінімізувати витрати.

Задача про суміші (про раціон). З m видів вихідних матеріалів, кожний з який складається з n компонент, скласти суміш, у якій зміст компонентів повинен бути не менше b1,...,bn. Відомі ціни одиниці матеріалів: c1...cm і питома вага j-гo компонента в одиниці i-гo матеріалу. Треба скласти суміш, у якій витрати були б мінімальними.

Задача про рюкзак. Є n предметів. Вага предмета i дорівнює p1, а його цінність – cі (i = l,…,n). Потрібно для заданої цінності вантажу вибрати сукупність предметів мінімальної ваги.

Задача про комівояжера. Є n міст і задана відстань cij між ними (i, j = = l....,n). Виїжджаючи з одного (вихідного) міста, комівояжер повинен побувати в усіх інших містах по одному разові і повернутися у вихідне місто. Треба визначити, у якому порядку слід об'їжджати міста, щоб сумарна пройдена відстань була найменшою.

Задача про верстати. На універсальному верстаті обробляються однакові партії з n деталей. Перехід від обробки деталі i до обробки деталі j вимагає переналагодження верстата, що займає cij часу. Потрібно визначити послідовність обробки деталей, за якою загальний час переналагоджень верстата при обробці партії деталей був би мінімальним.

Задача про розподіл капіталовкладень. Є n проектів, причому для кожного проекту i відомий очікуваний ефект γj від його реалізації і необхідна величина капіталовкладень gj. Загальний обсяг капіталовкладень не може перевищувати заданої величини b. Потрібно визначити, які проекти необхідно реалізувати, щоб сумарний ефект був найбільшим.

Задача про розміщення виробництва. Планується випуск m видів продукції, що могли б вироблятися на n підприємствах (n > m). Витрати виробництва і збуту одиниці продукції, плановий обсяг річного виробництва продукції і планова вартість одиниці продукції кожного виду відомі. Потрібно з n підприємств вибрати такі m підприємств, кожне з яких буде виробляти один вид продукції.