Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ММЕД т3-4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
368.13 Кб
Скачать

Тема 3. Побудова і дослідження економетричних моделей. Приклади економетричних моделей.

3.1. Формування сукупності спостережень

3.2. Поняття однорідності спостережень

3.3. Точність вхідних даних

3.4. Вибір змінних і структура зв'язків

3.5. Моделі пропозиції і попиту на конкурентному ринку

3.6. Модель Кейнса

3.7. Модель споживання (CPC)

3.1. Формування сукупності спостережень

Поняття сукупності спостережень є основою економетричного моделювання. Слід розрізняти одиницю спостереження — джерело даних і одиницю сукупності — носія ознак, які підлягають спосте­реженню. Ці поняття найбільш чітко розрізняються в соціально-еко­номічній статистиці. Наприклад, під час перепису населення одини­цею спостереження буде сім'я, а одиницею сукупності — окрема людина. При статистичних дослідженнях із застосуванням методів багатовимірного статистичного аналізу ці поняття часто збігаються. Тому в економетричному моделюванні здебільшого йтиметься про одиницю сукупності.

Сукупність спостережень можна зобразити у вигляді упорядко­ваного набору (матриці) даних з параметрами п, т, Т, де п — число одиниць, сукупності (і = 1, п); m — число ознак, які описують кожну одиницю (j = 1,m); Т— проміжок часу, за який вивчається ознака певного спостереження (t =1,Т). Наприклад, якщо через X позначи­ти певну ознаку спостереження, то потрібно записати так: Хtij, або Хijt, що означає j-та ознака i-го спостереження в період t. За одиницю сукупності спостережень часто беруть певний еко­номічний об'єкт, що функціонує. Вибрати одиницю сукупності — означає визначити рівень об'єкта моделювання, наприклад великий технологічний агрегат, цех, підприємство, галузь і т. ін.

Розрізняють три способи формування вибірки: часову, просторо­ву і просторово-часову.

Якщо сукупність спостережень вивчається у статиці (просторова, вибірка), то всі дані можна зобразити у вигляді матриці розміром п т, в якій кожний рядок несе інформацію про одиницю вибірко­вої сукупності, а стовпець характеризує певну ознаку.

Часова вибірка містить набір значень ознак функціонування окремого об'єкта в динаміці тТ, тобто по суті складається з дво­вимірного чи багатовимірного часового ряду. Просторово-часова вибірка є комбінацією просторової і часової вибірок пт Т.

3.2. Поняття однорідності спостережень

Існує багато різноманітних підходів до аналізу та оцінювання ступеня однорідності сукупності спостережень, на основі якої буду­ється економетрична модель. Проте багато дослідників, хоча й ма­ють неоднакові погляди на цю проблему, одностайні в тому, що економічні сукупності, як правило, неоднорідні.

В економетричному дослідженні ми користуємося поняттям відно­сної однорідності, і може йтися лише про досягнення розумного ступе­ня однорідності спостережень, для якого можна було б забезпечити до­статню точність економічних висновків. Поняття однорідності сукуп­ності спостережень охоплює якісну і кількісну однорідність. Під пер­шою треба розуміти однорідність, яка визначається однотипністю еко­номічних об'єктів, їх однаковою якістю та певним призначенням, а під другою — однорідність групи одиниць сукупності, що визначається на основі кількісних ознак. При цьому обидва поняття діалектично взає­мопов'язані, і кількісна однорідність можлива лише за наявності одноякісності явищ та процесів, що утворюють сукупність спостережень.

Ознаки, які включаються у вибірку для кожної одиниці спосте­реження, будуть виступати потім як змінні економетричної моделі, тому, формуючи сукупність спостережень, треба забезпечити порів­нянність даних у просторі та часі.

Це означає, що дані вхідної сукупності спостережень повинні мати:

  1. однаковий ступінь агрегування;

  2. однорідну структуру одиниць сукупності;

  3. одні й ті самі методи розрахунку показників у часі;

  4. однакову періодичність обліку окремих змінних;

  5. порівнянні ціни та однакові інші зовнішні економічні умови.