Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ММДО.DO_ukr_new.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
5.09 Mб
Скачать

З другої групи умов доповняльної нежорсткості маємо

Оптимальні значення змінних вихідної задачі знайдемо з рівнянь

Тобто, x2 = 4, x3 = 7. Оптимальний план вихідної задачі X* = (0, 4, 7, 0); L(X*)= 23.

Приклад 2.10. Критерій оптимальності плану ЗЛП.

Перевірити, чи буде план Х =(0,1,0,3) оптимальним планом для наведеної нижче задачі лінійного програмування.

Сформулюємо двоїсту задачу:

1 +2min,

31 +2  1,

1 –22  4,

1  1, 2  –1,

Як наслідок другої теореми двоїстості маємо з умов додатності змінних x2 та x4, що друге та четверте обмеження двоїстої задачі мають виконуватися як рівності, тобто: Розв’язок цієї системи рівнянь 2 -1. Він задоволь­няє також перше й третє обмеження-нерівності двоїстої задачі. Умови ж другої теореми повністю задовольняються, що свідчить про оптимальність плану Х.

Розділ 3. Транспортні задачі (т-задачі)

3.1 Математична структура т-задач

Припустимо, що деякий однорідний продукт (вантаж), який зосереджено у m постачальників, по ai одиниць у кожного (), потрібно перевезтиn споживачам у кількості не менше як bi одиниць у кожному (). Відома вартість перевезення одиниці вантажу віді-го постачальника до j-го споживача cij. Необхідно знайти такий план перевезень продукції від постачальників до споживачів, за яким загальні витрати Z на транспортування були б мінімальними.

Для побудови математичної моделі такої задачі введемо матрицю плану перевезень X = (xij), елементи якої означають обсяг перевезень продукції від і-го постачальника до j-го споживача. Тоді для загальних транспортних витрат для обсягу продукції, що вивозиться від кожного поста­чаль­ника і для обсягу продукції, яка надходить до кожного із споживачів можна записати такі вирази:

Наведена система формул описує математичну модель класичної транспортної задачі. Згідно з економічним змістом транспортної задачі значення всіх сталих коефіцієнтів моделі, а саме запаси продукції у постачальників, потреби в продукції кожного споживача і транспортні витрати не можуть бути від’ємними, тобто

.

За такими припущеннями Т-задача завжди має розв'язок за умови, що загальний обсяг продукції у постачальників не менший від загальної потреби споживачів (теорема про розв’язаність транспортної задачі):

Транспортна задача називається закритою коли виконується балансова умова і, у відповідності з вище вказаною теоремою, завжди має розв’язок. В інших відпадках транспортну задачу називають відкритою, при цьому можливі такі два випадки.

  1. Загальний запас продукції в постачальників перевищує загальні потреби з боку споживачів:

У даному випадку, якщо ввести до розгляду додаткового (n+1)-го фіктивного споживача з потребою

одиниць продук­ції, то відкрита транспортна задача перетвориться на закриту. При цьому питомі вартості перевезень за фіктивними маршрутами вважають такими, що дорівнюють нулю.

2. Загальний запас продукції в постачальників менший від загальних потреб з боку споживачів:

У таких випадках може виникати інша задача: як оптимальним чином перевезти наявну продукцію (можливо і недостатню для задоволення потреб). Така нова задача може бути розв’язана введенням фіктивного (m+1) постачальника із запасом продукції am+1. При цьому, питомі вартості перевезень за фіктивними маршрутами вважаються рівними нулю, а обсяги перевезень xm+1,j за цими маршрутами розглядаються для відповідних споживачів як недопостачання продукції через її дефіцит.

Умови транспортної задачі зазвичай записуються у табличному вигляді, як це показано у табл. 3.1.

Таблиця 3.1

Пункти

відправлення (ПВ)

Пункти доставки (ПД)

Запаси аі

B1

Bk

Bn

A1

c11

x11

c1k

x1k

C1n

x1n

a1

Al

cl1

xl1

clk

xlk

cln

xln

aL

Am

cm1

xm1

cmk

xmk

cmn

xmn

am

Потреби bj

B1

bk

bn

a