Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

329. Зміст та основні розділи плану, періодичність складання плану.

Планування є одним з організаційних заходів щодо забезпечення функціонування облікової системи на підприємстві. Для планування бухгалтерського обліку складається перспективний план на рік, на основі якого складаються щоквартальні плани роботи. План роботи бухгалтерії повинен відображати не тільки поточну роботу, але й містити заходи по вдосконаленню ведення бухгалтерського обліку з метою подальшого розвитку підприємства, направленого на підвищення прибутковості його діяльності. Так, планом окреслюються щоденні, щомісячні та щоквартальні обов’язкові процедури (щоденний контроль за правильністю відображення операцій в обліку, перевірка обліку, нарахування та фактичного отримання доходів підприємства, складання звітності) а також передбачається проведення інших контрольних та аналітичних заходів на визначені дати (аналіз дебіторської зборгованості, інвентаризація необоротних активів тощо). Плани складаються головним бухгалтером та затверджуються керівником підприємства. План повинен передбачати відмітки про виконання окремих запланованих заходів (або про перенесення заходів на інший період з обґрунтуванням причин) і надається на ознайомлення всім працівникам бухгалтерії були ознайомлені з запланованими завданнями. Порядок контролю за виконанням плану бухгалтерії встановлюється керівником підприємства.

330. Напрями організації обліку на підприємстві

Підприємство має самостійно обрати:

- облікову політику;

- форму бухгалтерського обліку;

- систему внутрішньогосподарського обліку;

- правила документообороту та систему аналітичних рахунків;

- можливість виділення на окремий баланс філій, представництв та інших відокремлених підрозділів.

Організація бухгалтерського обліку може мати дві форми: централізовану та децентралізовану.

За централізованої форми всі облікові працівники зосереджені в центральній бухгалтерії й підпорядковуються винятково головному бухгалтеру. Центральна бухгалтерія здійснює весь обліковий процес, синтетичний і аналітичний облік. Первинне документування господарських операцій здійснюється у відповідних підрозділах; у встановлені терміни первинні документи передаються до бухгалтерії.

За децентралізованої форми частини облікових працівників зосереджена в структурних підрозділах для здійснення обліку їхньої діяльності. У підрозділах ведуть аналітичний і можуть здійснювати синтетичний облік. Звіти структурних підрозділів у встановлені терміни передаються до центральної бухгалтерії. Обліковці структурних підрозділів в адміністративному відношенні підпорядковуються керівникам підрозділів.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files