Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

298. Особливості аудиту річної фінансової звітності акціонерних товариств.

Як відомо, акціонерні товариства згідно законодавства України створюються:

  • традиційним для господарських товариств шляхом об’єднання капіталу декількох або багатьох як юридичних так і фізичних осіб за результатами установчих зборів засновників;

  • шляхом перетворення державних підприємств у відкриті акціонерні товариства за рішенням відповідних державних органів (таке перетворення називається корпоратизацією і теперішні час не використовується).

Колективна форма приватної власності, яка є основою функціонування акціонерних товариств, потребує чіткого державного регулювання і нагляду за діяльністю акціонерних товариств. Згідно із законодавством України, акціонерні товариства підлягають щорічному обов’язковому аудиту.

Метою проведення аудиту акціонерних товариств є:

  • підтвердження повноти і достовірності фінансової звітності;

  • захист прав власності акціонерів шляхом розкриття об’єктивної фінансово-економічної інформації про діяльність товариств;

  • визначення реального фінансового стану товариств незалежним експертом.

При проведенні аудиту акціонерних товариств необхідно з одного боку додержуватись загально прийнятих методів та методичних прийомів, а з іншого — враховувати особливості створенні і функціонування товариств.

Перш за все, це особливості формування, руху власного капіталу товариства, необхідність персоніфікованого обліку акціонерів, що повинно бути відповідно відображено в обліку і звітності.

Необхідно також враховувати особливості використання прибутку на формування резервного капіталу та виплати дивідендів, а також особливості виплат процентів по облігаціях, їх емісії та погашення.

Крім того, згідно з вимогами Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку (надалі ДКЦПФР) при проведенні аудиту акціонерних товариств обов’язковим є проведення аналізу фінансового стану товариств з використанням методу коефіцієнтів поряд із підтвердженням достовірності показників фінансової звітності.

Особливості аудиту акціонерних товариств враховуються на стадії його планування, проведення аудиту та підготовки аудиторського звіту і висновку.

Аудиторський висновок, який складається за результатами аудиту фінансової звітності завжди буде мати модифіковану форму в зв’язку з обов’язковою наявністю додаткового розділу, присвяченому результатам аналізу фінансового стану акціонерного товариства та підприємства — емітента облігацій.

Таким чином, за результатами аудиту фінансової звітності акціонерних товариств та підприємств-емітентів облігацій може бути виданий:

  • безумовно-позитивний аудиторський висновок (за модифікованою формою тобто з додатковим розділом про результати аналізу фінансового стану);

  • умовно-позитивний аудиторський висновок з двома додатковими розділами (перший — обґрунтування умовно-позитивної думки, другий — про результати аналізу фінансового стану);

  • негативний аудиторський висновок з двома додатковими розділами (перший — обґрунтування негативної думки, другий — про результати аналізу фінансового стану);

  • відмова від надання аудиторського висновку (в разі фундаментальної невпевненості аудитора).

Аудиторський висновок за результатами аудиту фінансової звітності акціонерних товариств подається суб’єктами господарювання до Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, як було відмічено в обов’язковому порядку.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files