Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

207 Аудит роз­поділу та використання чистого прибутку.

Визначення і розподіл чистого прибутку, що зали­шився у розпорядженні підприємства є етапом аудиту фінансових результатів підприємства. Чистий прибуток під­приємства визначається аудитором як різниця між балан­совим прибутком, який оподатковується, і величиною по­датків з урахуванням пільг. Напрями використання чистого прибутку визначаються підприємством самостійно.

Державний вплив на вибір напрямів використання чис­того прибутку здійснюється через податки, податкові піль­ги, а також економічні санкції.

У випадках, передбачених законодавчими актами або ста­тутом підприємства, частина чистого прибутку передається у власність членів трудового колективу підприємства. Роз­мір цього прибутку і порядок його розподілу визначаються

радою (правлінням) підприємства. Сума прибутку, що нале­жить члену колективу, утворює його внесок до фондів під­приємства.

Узагальнюючу характеристику діяльності підприємства в умовах ринкової економіки аудитор визначає за величиною чистого прибутку і фінансовим станом. Важливо не тільки отримати якнайбільший прибуток, а й використати прибуток, що залишився у розпорядженні підприємства, для оптималь­ного співвідношення темпів науково-технічного, виробничого (економічного) й соціального розширеного відтворення. У динаміці темпів зростання власних коштів підприємства вияв­ляються успіхи або недоліки розвитку підприємства

209. Капітал, його сутність , стадії, кругообіг та функціональні форми

Власний капітал (ВК) – це частина активу під-ва, що залишається після погашення його зобовязань.

Його можна визначити за основним балансовим рівнянням:

Актив = Зобовязання + Капітал, звідси

Капітал = Актив - Зобовязання

Він показує ступінь незалежності та впливу його власників на під-во. Він формується за рахунок внесків власників та накопичення сум доходу від д-ті.

Джерелами ВК є:

1) капітал внесений його власниками, без визначення терміну його повернення

2) капітал отриманий під-вом у результаті ефективної діяльності, що залишається в його розпорядженні (це накопичений капітал: нерозподілений прибуток, інший додатковий капітал, капітал від переоцінки)

3) дарування майна або коштів фіз. або юр особами.

Сума ВК відображається в балансі, але це є облікова, а не ринкова вартість і вона залежить від оцінка активів і зобов’язань.

Тільки надходження А-вів понад суми, необхідні для збереження капіталу, вважається прибутком і приводить до зростання ВК. Якщо витрати перевищують доходи, то різниця є чистим збитком і зменшує суму ВК.

Тобто розмір ВК на дату балансу залежить від ефективності д-ті під-ва та вилучень власників.

У разі ліквідації під-ва відображений у його балансі ВК є для зовнішніх користувачів показником відповідальності й захисту прав кредиторів. А при видачі кредиту під-ву є важливим показником, так як при інших однакових умов перевага надається тому під-ву у якого менша кредиторська заборгованість і більший ВК.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files