Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

248. Заробітна плата її суть та форми.

Відпов. до ст.1 ЗУ “Про ОП” від 24.03.95 р. заробітна плата (ЗП) – це винагорода, обчислена, як прав., у грош-у виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує прац-ку за виконану роботу. Законодавство про ОП баз-ся на Конституції У-и і склад-ся з Кодекса законів про працю У., ЗУ “Про ОП”, ЗУ “О колективних договорах і угодах”, ЗУ“Про підпр-ва У.” та ін-х актів законодавства У-и. Організація ОП здійсн-ся на підставі: закон-х та ін.нормат-х актів; генеральної угоди на держ. рівні; галуз-х, регіонах угод; колективних договорів; трудових договорів. . Розмір ЗП зал.від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей робітника, рез-ів його праці і госп-ї дія-ті П. Згідно інструкції зі статистики ЗП витрати на ОП склад-ся з: фонду осн-ї ЗП; фонду додат-ої ЗП; ін-х заохочувальних та компенсаційних виплат.

Вирізняють дві форми ЗП:

  • погодинну ( проста погодинна, погодинно-преміальна);

  • відрядна (пряма, відрядно – преміальна, відрядно – прогресивна і акордна).

Основна ЗП - це винагорода за виконану роботу згідно з встановленими нормами праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки). Вона встанов-ся у вигляді тарифних ставок (окладів) та відрядних розцінок для прац-ів і посадових окладів для службовців. У фонд осн. ЗП включ.: 1.ЗП, нарахована за виконану роботу у відповідності зі встановленими нормами праці по розцінкам, тарифним ставкам, посадовим окладам, незал. від форм та систем ОП, прийнятих на П. 2.Суми % чи комісійних нарахувань в залеж. від об’єму доходів, отриманих від реал-ї прод-ї у випадках, якщо вони є осн. ЗП. 3.Суми авторського гонорару робітникам мистецтва, редакцій газет і журналів, телеграфного агентства, видавництв, радіо, телебачення та інших П та оплата їх праці по розцінкам авторського гонорару, нарахованого на даному П. Додаткова ЗП - це винагорода за роботу, виконану понад встановлених норм, за трудові успіхи і винахідництво та особливі умови праці. Вона склад-ся з доплат, надбавок, гарантійних і компенсаційних виплат, передбачених законодавством; премій, пов’язаних з виконанням виробничих завдань і функцій. У фонд додаткової заробітної плати включаються: 1.Надбавки і доплати до тарифних ставок та посадових окладів в розмірах, передбачених діючим закон-ом. 2.Премії робітникам, керівникам, спеціалістам та ін. службовцям за вироб-і рез-ти. 3.Винагороди за вислугу років, стаж роботи. 4.ОП роб-ам, які не перебувають у штаті П, за виконані роботи. 5.ОП у вихідні та святкові дні, в понадурочний час по розцінкам, встановленим законодавчими актами. 6.Суми відшкод-ня втраченого заробітку в рез-ті тимчасової втрати працездатності до фактичного заробітку. 7.Комісійні винагороди. 8. Інше. Інші заохочувальні та компенсаційні виплати – виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спец-ми системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові і матер-ні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які здійсн-ся понад встановлених зазначеними актами норм. У даний фонд включ.: 1.Оплата простоїв не з вини прац-в. 2.Суми, що виплачуються прац-ам, які перебувають у відпустці з ініціативи адміністрації. 3.Суми, що виплач-ся прац-ам, які приймають участь у страйках. 4.Винагорода по рез-ам роботи за рік. 5.Премії та винагороди за відкриття, винаходи і раціоналізаторські пропозиції. 6. Інше

Суб’єктами орган-ї ОП є: органи держ. влади та місцевого самоврядування; власники, об’єднання власників або їх представницькі органи; професійні спілки, об'єднання проф. спілок або їх представницькі органи; прац-ки. На держ. рівні між КМУ та об’єднаннями профспілок уклад-ся Генеральна угода, якою регулюється осн. принципи і норми реал-ї соц.-ек. політики і трудових відносин. Так, встанов-ся мінімальна ЗП. Угодою на галузевому рівні регул-ся галузеві норми щодо нормування і ОП з урах-ям галузевої специфіки. З метою визнач-я прав, обов’язків та відповідальності прац-ів, з 1-го боку, та власника з ін-го, на П усіх форм власності склад-ся колективний договір, в якому узгоджуються умови прийняття на роботу, форми і системи ОП, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови введення і розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат. Індивід-ий трудовий договір - це угода між прац-ом і власником П, керівником установи, організації, або уповноваженим ним органом. Особливою формою трудового договору є контракт, в якому термін дії, права, обов’язки та відповідальність сторін, умови матер-го забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору встановлюються yгoдою сторін. Згідно зі ст.96 Кодексу законів про працю основою організації ОП є тарифна система ОП, яка склад. з тарифних сіток, тарифних ставок, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційних характеристик (довідники). Тарифна система ОП - це сукупність правил, за доп. яких забезпечується порівняльна оцінка праці, залежно від кваліфікації, умов її виконання, відповідальності, значення галузі та ін. факторів, що характеризують якісну сторону праці.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files