Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

211. Особливості формування акціонерного капіталу в Україні.

Для створення товариства засновники повинні оголосити свої наміри. Для цього збираються установчі збори акціонерів, на яких прийм рішення про створення товариства, затвердь установчі док-ти. Якщо товариство створюється як акціонерне, засновники повинні здійснити передплату на акції.

Акціонерне товариство – тов-во, яке має статутний капітал, поділений на визначену кількість акцій однакової номінально вартості, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки своїм майнорм

Мін розмір СК визначається законодавством для підприємств різних організаційно-правових форм. Акціонер товариства – 1250 мін ЗП, товариства з обмеж відповідал – 100 мін ЗП.

В обмін на внесені активи власники (акціонери) можуть отримувати акції (сертифікати акцій). Дозвіл на випуск (емісію) акцій під-вам надається Комісією з ЦП та фондового ринку.

Акції бувають прості і привілейовані. Прості акції дають право їхньому власнику брату участь в управлінні підприємством, власники ж привілейованих акцій не мають на це право, хоча вони мають привілеї в отриманні дивідендів.

Акціонери мають право на отримання майна під-ва при його ліквідації.

До СК акції вносяться за номінальною вартістю незалежно від ціни розміщення (продажу). Даний вид оцінки акцій наближений до їх реальної вартості лише на момент створення товариства. Надалі ж у процесі госп-ї д-ті тов-ва, як правило, відбуваються зміни в сумі ВК, приводять до значних відхилень їх облікової оцінки від номіналу. Ринкова ж оцінка акцій здебільшого випадків як від номінальної, так і від облікової. Тому надалі оцінка акцій за номінальною вартістю використовується тільки длія визначення часток власників (акціонерів) у СК товариства. Якщо розміщення акцій було здійснене за ціною вище від номінальної вартості, то при цьому виникає емісійний дохід.

Для створення акціонерного товариства необхідно здійснити такі організаційні кроки:

- зробити повідомлення про намір створити акціонерне товариство;

- здійснити передплату на акції;

- провести установчі збори;

- здійснити державну реєстрацію акціонерного товариства.

Якщо передбачається частину акцій розмістити через відкритий продаж, необхідно також подату органу реєстрації інформацію про випуск цих цінних паперів, яка підлягає обовязковому опублікуванню в офіційних виданнях. Засновники повинні утримувати в данному випадку 25% СК в період до 2-ох років. Строк відкритої передплати на акції не перевищує 6 місяців.

За умови, що всі акції акціонерного товариства розподіляються між засновниками, вони повинні до дати установчих зборів викупити не менше 50% номінальної вартості акцій.

У разі непроведення акціонерами своєчасно й у необхідних розмірах передплати на акції, несвоєчасної оплати за акції, які акціонери передплатили, невиконання умов передплати та в деяких інших випадках, що призводять до порушення чинного законодавства та визначених умов емісії акціонерам, що вже провели оплату за акції, повертаються суми здійсненної оплати, а також завданих збитків.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files