Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

317. Аналітичні можливості показників запасу міцності та операційного важеля

Показник запасу міцності має велике аналітичне значення. Значна роль приділяється цьому показнику при визначенні так званої зони безпеки підприємства.

Запас міцності – максимально припустиме зменшення обсягу діяльності підприємства без ризику отримати збиток

Запас міцності – рівень поточної діяльності суб’єкта господарювання, що перевищує точку беззбитковості.

Його можна розрахувати як в грошовому вимірі, так і в натуральному, а також порівнюючи фактичне та беззбиткове завантаження виробничих потужностей.

Запас міцності = Фактичний обсяг продажу – Точка беззбитковості

Коефіцієнт запасу міцності = Запас міцності : Фактичний обсяг продажу

318. Використання аналізу взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності і прибутку в процесі прийняття управлінських рішень

Розглянемо основні питання, що виникають у ході поточної діяльності підприємства, на які можна дістати відповіді використовуючи аналіз „витрати – обсяг - прибуток”:

  • який прибуток отримає підприємство за певного обсягу діяльності;

  • скільки продукції необхідно реалізувати для отримання запланованої величини прибутку;

  • який має бути обсяг діяльності для покриття всіх витрат і отримання прибутку;

  • яку величину витрат за існуючого обсягу продажу може дозволити підприємство, щоб не потрапити в зону збитків тощо.

Основним призначенням аналізу „витрати – обсяг - прибуток” є визначення значення кожної зі складових цього аналізу за умови внесення змін у діяльність підприємства.

319. Аналіз типових управлінськх рішень: виробляти чи купувати, прийняття або відмова від спеціального замовлення, припинення діяльності збиткового сегмента.

Для прийняття рішення щодо спеціального замовлення необхідно визначити собівартість виробництва одиниці продукції, яка базується на релевантних витратах, та порівняти її з ціною, що пропонується. При цьому релевантними можуть бути як постійні, так і змінні витрати. У разі, якщо ціна спеціального замовлення більша, ніж релевантні виробничі витрати на одиницю продукції, спеціальне замовлення слід прийняти.

Для прийняття рішення щодо виготовлення напівфабрикатів у власному виробництві чи придбання їх на стороні необхідно порівняти ціну придбання одного напівфабрикату з витратами на його виготовлення власними силами. При цьому релевантними даними будуть: купівельна ціна за одиницю, змінні витрати на виробництво одиниці та частка постійних виробничих витрат. якої можна уникнути. Крім того, слід враховувати можливі витрати, наприклад, дохід від передачі вільних виробничих потужностей в оренду, який буде втрачено у разі продовження власного виробництва. Якщо підприємство розглядає можливість відмовитися від закупівлі необхідних компонентів і розпочати власне виробництво, крім виробничих витрат можуть зрости також адміністративні та інші витрати.

Для прийняття рішення щодо припинення діяльності збиткового сегмента необхідно з’ясувати, чи покриває збитковий сегмент свої власні витрати. При цьому „критичним” кількісним показником, який обґрунтовує необхідність його ліквідації, можна вважати відсутність у нього маржинального доходу. Звідси, релевантними будуть дані про всі прямі витрати сегмента, тобто як змінні, так і постійні, які безпосередньо пов’язані з ним.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files