Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

212. Облік формування та змін статутного капіталу в акціонерних товариствах.

Для створення товариства засновники повинні оголосити свої наміри. Для цього збираються установчі збори акціонерів, на яких прийм рішення про створення товариства, затвердь установчі док-ти. Якщо товариство створюється як акціонерне, засновники повинні здійснити передплату на акції.

Акціонерне товариство(АТ) – товариство, яке має СК поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної варт, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки своїм майном.

АТ можуть бути двох типів:

- відкриті АТ (ВАТ), акції яких розповсюджуються способом відкритої передплати та можуть перебувати у вільному обігу на фондовій біржі,

- закриті АТ (ЗАТ), акції яких розповсюджуються лише серед засновників та не можуть перебувати у вільному обігу на фондовій біржі.

На момент створен АТ його СК не може бути меншим від 1250 мін ЗП, що дає можливість забезпечити здійснення статутної діяльності товариства. В обліку та звітності відобраз сума зареєстр СК, який акціонери зобов’язалися поповнити внесеннями коштів або майна.

При формуван СК АТ у БО здійснюються наступні записи:

1. на суму зареєстр СК: Дт 46 Кт 40

До СК активи вносяться за справедливою варт, погодженою засновниками

2. Поповнення засновниками СК після реєстраціїАТ: Дт 10,12,14,20,22,30,31,35 Кт 46

Акція(А) – ЦП без визначеного строку обігу, який засвідчує пайову участь у СК АТ, підтверджує членство в АТ та право на участь в управлінні ним; дає право його власникові на одержання частини П у вигляді дивідендів, а також право на участь у розподілі майна в разі ліквідації АТ.

Дозвіл на випуск А п-вам дає Комісія з ЦП та фондового ринку.

За формами випуску А поділяються на документарні і бездокументарні. Документарні – оформляється ЦП – сертифікат А; бездокументарні – випуск оформляється глобальним сертифікатом, який передається на зберігання депозитарію.

За категоріями А поділяються на прості і привілейовані. Прості А – участь в управлінні п-вом, на розподіл П після виплати дивідендів за привілейованими А та на участь у розподілі майна при ліквідації товариства. Привілейовані А – переважне право на одержання дивідендів та на отримання частки майна при ліквідації товариства, однак не дають права на участь в управлінні товариством.

До СК А вносяться за номінал варт незалежно від ціни розміщення. Даний вид оцінки А наближений до їх реальної варт лише на момент створ товариства. Надалі відбуваються зміни в сумі власного К які приводять до значних відхилень їх облікової оцінки від номіналу.

Ринкова ж оцінка А відрізняється як від облікової так і від номіналу. Тому Даля оцінка А за номіналом використ лише для визнач часток власників у СК товариства.

До СК оплачені А відносяться за номінал варт незалежно від ціни первинного розміщення. Більша ціна продажу – емісійний дохід, який збільшує додатково вкладений капітал. Нижча ціна – на різницю між номіналом і ціною продажу зменш емісійний дохід (якщо він є) або нерозподілений прибуток (зростають нерозподілені збитки).

Відображення в БО продажу А за вищою ціною:

1. На вартість зареєстр СК:

Дт 46 Кт 40

2. На суму розміщення А за різною вартістю:

Дт 311 Кт 46

Дт 311 Кт 421

Відображення в БО продажу А за нищою ціною (залишку на р-ку 421 „Емісійний дохід” немає):

Дт 311 Кт 46

Дт 44 Кт 46

За умови, що всі А АТ розподіляються між засновниками, вони повинні до дати установчих зборів викупити не менше 50% номінал варт А.

Якщо своєчасно оплата за акції не відбулася, то власникам які оплату вже провели повертаються суми здійсненої оплати, а також суми за завдані збитки.

При поверненні грош кошт чи інших активів складаються такі проведення:

Дт 68 Кт 30,31,10, 12,14,20,22

Облік зміни СК АТ.

Зміни СК можливі за рішенням загал зборів учасників у випадках передбачених реєстрац документам і за рішеннями правління.

Збільшення СК здійсн за напрямками:

І. випуск нових акцій,

ІІ. зрост номінал варт А,

ІІІ. обмін облігацій на А.

Бух проведення:

І.

1. На суму додаткової емісії: Дт 46 Кт 40

2. При внесенні майна новими акціонерами: Дт 10,12,14,20,22,30,31,35 Кт 46

3. За рахунок індексації ОЗ: Дт 423 Кт 46

4. За рахунок не розподіл П: Дт 443 Кт 46

ІІ.

1.На загал суму зрост номінал варт А: Дт 46 Кт 40

2. За рахунок індексації ОЗ: Дт 423 Кт 46

3. За рахунок не розподіл П: Дт 443 Кт 46

ІІІ.

1.На загал суму зрост СК: Дт 46 Кт 40

2. При обміні облігацій на А: Дт 521 Кт 46

Зменшення СК здійсн за такими напрямками:

І. Зменш кількості А в обігу.

ІІ. Зменш номінал варт А.

Бух. проведення:

І.

1.Викуп А в акціонерів за ціною придбання: Дт 451 Кт 311

2. Анулювання викуплених А: Дт 40 Кт 451

3. У разі перевищення ціни придбання над номінал варт: Дт 421 Кт 451

ІІ.

Кількість А не зменшується. Акціонери мають право на відшкодування втрат за знецінення акцій.

1.Зменш номінал варт А: Дт 40 Кт 672

2. Компенсація акціонерам втрати: Дт 672 Кт 301(311)

Облік формування статутного капіталу в товариствах з обмеженою відповідальністю.

У товаристві з обмеженою відповідальністю (ТОВ) К формув внесками учасників, розмір і частки яких ( у %) визначені в зареєстрованому статуті. Розмір СК новоствореного ТОВ не повинен бути менший 100 мін ЗП на момент його створення. Обов’язковою умовою реєстрації ТОВ є внесення засновниками грош коштами не менше ніж 30% СК. Внесена засновниками частка дає право на одержання дивідендів, отримання частини майна при виході учасника, на розподіл майна при ліквідації ТОВ. Виплати дивідендів і розподіл майна відбувається пропорційно до розміру внеску. У межах своїх вкладів до СК засновники несуть відповідальність за зобов’язаннями ТОВ.

Внески в СК:

- грош коштами та їх еквівалентами,

- довго строк ЦП,

- необорот та оборот матеріальними активами,

- нематеріал активами.

Не дозволяється формувати СК бюджетними коштами, позиками, векселями.

Облік СК розпочинається з дня реєстрації п-ва в Єдиному держ реєстрі суб’єктів підприємницької діялн та завершується в день його вилучення з реєстру.

При формуван СК ТОВ у БО здійснюються наступні записи:

1. на суму за реєстр К: Дт 46 Кт 40

2. На внесення 30% зареєстрованого СК грошовими коштами: Дт 311 Кт 46

3. Поповнення засновниками СК після реєстрації ТОВ: Дт 10,12,14,20,22,30,31,35 Кт 46

Внесення майна засновниками ТОВ до суми визначеної в реєстр документах, повинно завершитись у період до 1 року з дня реєстрації. Майно вноситься до СК за справедливою варт, узгодженою засновниками.

У ТОВ збільш або зменш СК відбувається при збільш кількості або вибутті учасників. Перереєстрація у даному випадку, як і в інших випадках зміни СК, є обов’язковою.

Облік формування статутного капіталу в приватних підприємствах.

Осн.елемент власного капіталу – статутний капітал (СК) - один із осн-х показників, що характеризує розміри і фін.стан П. Він відображ-ся в сумі, що зареєстрована в установчих док-х як сукупність внесків (часток, акцій за номін-ю вартістю, пайових внесків) засновників (учасників) П (виключення -інвестиційні проекти). Розмір СК, а також рішення про його збільш-я або змен-я обов'язково реєструється в Держ.реєстрі госп-х одиниць. На недержавних П СК фіксує не тільки внесок кожного учасника у формування загального майна, а й регулює відносини власності П. Коли утвор-ся приватне П необов’язково утворювати СК, воно може працювати і без нього. Тобто СК створ-ся за рішенням власника. Якщо ж на приватному П створ-ся СК, то він формується з майна, яке доцільно оформити актом інвентаризації і на його основі відобразити наявність майна на рах-х БО: Д-т: 20,30,31,10. К-т:46. На внесене майно склад-ся запис на суму затвердженого СК: Д 46. К 40.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files