Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

215. Облік пайового та резервного капіталу.

Пайовий К відображає суму пайових внесків фіз. і юр. осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарсько-фінансової діяльності (внесення паїв членами колективного с/г п-ва, внесення пайових внесків членами житло-буд кооперативу, внесення пайових внесків членами кредитної спілки). Внесення паїв проводиться для здійснення спільної фінансово-господарської діяльності.

Облік пайового К здійснюється на р-ку 41 „Пайовий капітал”. На К т- надходження пайового К, на Дт - вибуття.

Однією із складових власного капіталу є пайовий ка­пітал.

Пайовий капітал — сума пайових внесків членів спілок та інших підприємств, передбачена установчими документами. Джерелом формування пайового капіталу є обов'язко­ві та додаткові пайові внески, що надходять від індивіду­альних і колективних членів.

Розміри обов'язкових пайових внесків визначають за­гальні збори пайовиків, виходячи з потреби у власних оборотних засобах. Обов'язкові пайові внески підлягають поверненню пайовикам при вибутті їх із членів підпри­ємства або в разі йото ліквідації. Належна до повернення сума визначається з урахуванням фінансового стану та. боргових зобов'язань підприємства.

Додаткові пайові внески пайовики вносять на добро­вільних засадах з метою забезпечення розвитку господар­ської діяльності підприємства, і вони підлягають цілко­витому або частковому поверненню за бажанням пайови­ка згідно з його заявою.

Щороку під час розподілу прибутку за рішенням збо­рів пайовиків на обов'язкові та додаткові пайові внески нараховуються дивіденди, які за згодою власників мо­жуть зараховуватися на поповнення паю.

Для обліку та узагальнення інформації про суми пайо­вих внесків членів споживчого товариства, колективного сільськогосподарського підприємства, житлово-будівель­ного кооперативу, кредитної спілки та інших підприємств (надалі — товариства), передбачених установчими доку­ментами, призначено рахунок 41 «Пайовий капітал».

Колективні сільськогосподарські підприємства (КСП) на цьому рахунку обліковують: частку вартості майна, що була розпайована між членами підприємства і є їхньою власністю; частку вартості майна, що не була розпайова­на і є спільною власністю всіх членів підприємства, а та­кож зростання (зменшення) вартості майна у процесі ви­робничої діяльності підприємства. На інших сільськогос­подарських підприємствах (акціонерних, приватних то­що) на рахунку 41 «Пайовий капітал» обліковують вар­тість майнових паїв, переданих колишніми членами КСП у користування на засадах оренди, викупу та ін.

Аналітичний облік на рахунку 41 ведеться за видами капіталу .

Проводки:

1) Відображено суму пайових внесків у вигляді:

- ОЗ Дт 10 Кт 41

- МШП і виробничих запасів Дт 11, 22, 20 Кт 41

- нематеріальних активів Дт 12 Кт 41

- довгострокових інвестицій Дт 14 Кт 41

- ГК Дт 30, 31 Кт 41

2) Відображено зменшення пайового капіталу в результаті:

- розрахунків з учасниками Дт 41 Кт 67

- приєднання частини до СК Дт 41 Кт 40

Резервний капітал формув в розмірі 25% СК, якщо інше не передбачено статутними док-тами. Джерело формування резервного К є не розподіл П, який використ на його поповнення в розмірі не менше ніж 55 П після оподаткування.

Для обліку резервного К використ р-к 43 „Резервний капітал”. За Кт- створення резервів, за Дт – їх використання. Кредитовий залишок р-ка показує наявність резервного К на кінець звітного періоду.

Аналіт облік резервного К здійснюється за його видами, джерелами утворення та напрямками використ.

При формув резервного К : Дт 433 Кт 43

Резервний К використ для погашення непередбачуваних збитків та втрат п-ва, нарахуван дивідендів за привілейованими акціями в разі недостатності не розподіл П, покриття збитків при його ліквідації.

При використ резервного капіталу на покриття не передбачуваних збитків роблять запис:

Дт 42 Кт 442

На виплату дивідендів за привілейованими А: Дт 43 Кт 671

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files