Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

240. Порядок визначення податкових зобов’язань і податкового кредиту з пдв та відображення розрахунків з бюджетом за пдв у системі бо.

ПДВ нарах.і сплачується згідно з ЗУ “Про ПДВ”. Платниками є особи, які згідно з цим ЗУ зобовязані утримувати і вносити до бюджету податок, що сплачується покупцем, або особа, яка вводить (пересилає) товари на митну територію Укр., обсяг опедат-х операцій якої протягом будь-якого періоду з останніх 12 календ.місяців перевищувала 3600 неопод.мінім.доходів громадян. Обєктом оподаткування є операції платника податку з: - продажу товарів, робіт на митній терит.У.; - ввезення, пересилання товарів на митну терит.; - вивезення (пересил.) товарів за межі митної території Укр.і надання послуг для їх споживання за межами митн.терит.

Базою оподаткув.є база операцій з продажу товарів, робіт, послуг, визначена. виходячи з їх договірної вартості, визначеної за вільними або регульов.цінами з урахув.акцизного збору, ввізного мита та інш.загальнообов.платежів і зборів, що включ.до ціни товару.

Ставка податку встановлена законодавчо 20% на ціну продажу. По деяких операціях застос-ся нульова ставка податку. Це, в першу чергу, експортні операції. Деякі операції звільняються від оп-ня: продукти дит.харчування, більшість мед.препаратів, випуск ЦП. Цей податок сплачує продавець при реал-ї товарів. У продавця виникає подат. зоб-ня. Якщо прод-я є об’єктом оп-ня, то по оп-ї реал-ї обов’язково виписується подат.накладна. Один з екземплярів накладної передається покупцю і для обліку подат.зоб-нь ведеться книга обліку продаж. П-во-покупець, сплативши або нарахувавши на користь продавця податок, як правило, має право на под-й кредит, який йому повинна відшкодувати держава, тому покупець веде книгу обліку придбання. В кінці звіт.періоду на основі даних книг проводиться розрахунок сум, які потім будуть занесені у відпов.рядки “Под.зоб-ня” і “Под.кредит” декларації по ПДВ. Як правило, щомісячно платник ПДВ складає деклар-ю з ПДВ. В ній відображ-ся і зоб-ня і подат.кредит, і розрахунки, виділяють окр.види операцій, в першу чергу, бартери. Згідно З-ну ПДВ можуть сплачувати за методом нарах-ня або за касовим методом.У зв’язку з тим, що п-во є і платником зоб-нь і має право на подат.кредит, то платник податку сплачує різницю до бюджету (переважання зобов-нь над кредитом).

Законодавчою базою передб.такі поняття: - податкове зобовязання- це загал.сума податку нарах-а (одержана) платником податку в звітн.податк.періоді, що визначається згідно з законом; - податковий кредит-сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобовяз.звітного періоду; - бюдж.відшкодування-сума, що підляг поверненню платнику податку з бюджету у звязку з надмірною сплатою податку. Датою виникнення податкового зобов. з ПДВ з продажу товарів,робіт вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банк.рах-нок, а в разі продажу за готівкові гроші дата їх оприбутк.в касі, або при їх відсутності дата інкасації готів.коштів у банк.установі, що обслуг.платника податку. Або дата відвантаження товарів, а для робіт іпослуг дата сформ.документа, що засвідчує фактичне виконання робіт, послуг платн.податку.

Датою виникнення права платника податку на податковий кредит вваж.дата здійснення першої з подій, або списання коштів з банк.рах-ку в оплату робіт, послуг, дата випис.відпов.рах-ка (товарного чека) або дата отримання податк.накладної, яка засвідч.факт придбання товарів платником податку.

Для обліку ПДВ передб.субрах-ки 641, 643, 644. На субрах.641 за Д-том відобр.суми податкового кредиту з ПДВ, на яку має право підпр., а за К-том – сума податк.зобовязання з ПДВ. На субрах.643 відобр.за К-том суми нарахованих ПДВ в частині відвантаження продукції, виконання робіт, послуг, строк сплати яких ще не настав, а за Д-том відобр.суми нарахов.податкових зобовязань з ПДВ, строк сплати якого до бюджету настав. (в корисп.з рах.641). Субрах.644 признач.за відображ.за його Д-том суми ПДВ по одержаних роботах,послугах, вар-ть яких відноситься до валових витрат або підлягає амортизації, але оплата по яких не здійснена у даному звітному періоді, або відсутні податкові накладні від року оплати за матеріали та послуги (цей субрах.по Д-ту коресп. З К-том рах.поточних резервів). По К-ту відобр.суми ПДВ по оплачених товарах, роботах, послугах за наявності податкових накладних у коресп.з субрах.641. Напр.1) одержано аванс: Дт311 Кт681–24.000, Дт643 Кт641.1–4000. Відвантажено пр-цію: Дт361 Кт701–24.000, Дт701 Кт643– 4000. 2) перераховано аванс: Дт371 Кт311 –24000, Дт641.1 Кт644 –4000. Одержано запаси: Дт20 Кт631 –20000, Дт644 Кт631–4000. При сплаті ПДВ: Дт641 Кт311.

241. Аналіз і техніка аналізу поточних зобов’язань. При аналізі фін. стану підпр-ва важливе значення має виявлення та вивчення поточних зобов’язань. До них належать: корорткостр. кредити банків, поточна забргованість за довгостр. зобов’язаннями, векселі видані, кредиторська заборгованість за товари (роботи, послуги); поточні зобов’язання за розрахунками: задержаних авансів, з бюджету, з позабюджетних платежів, від страх-ня, з оплати праці, з учасниками і з внутрішніх рохрахунків; ін поточні зобов’язання.

Аналіз статей поточних зобов’язань здійснюється за даними балансу (розділ 4 «Поточні зобов’язання»). Для цього складають аналітичну таблицю або беруть розрах-ки аналітичного балансу.

З аналітичного балансу можна визначити питому вагу загальної суми поточних зобов’язань в загальній сумі валюти балансу і оцінити зміни питомої ваги. А також – питому вагу кожної статті поточних зобов’язань у загальній сумі валюти балансу.

Аналіз проводиться порівнянням статей поточних зобов’язань на кінець звітного періоду з статтями на початок звітного пер-ду – розрах-ся абсолютні відхилення, визначаються темпи зростання за кожною статтею.

243. Аналіз стану розрах-ків з бюджетом за податками й іншими обов’язковими платежами. Для аналізу податків розрах-ків з бюджетом викор-ся такі джерела ін форм-ї:ф.2 «Звіт про фін рез-ти», декларація про прибуток, планові розрах-ки, дані аналітичного обліку.

При аналізі складається аналітична таблиця. В ній подається ін форм-я про фактично внесені до бюджету суми податків минулого року, а також планові, розрахункові та фактично внесені до бюджету суми податків за звітний пер-д. Ці дані дають можливість проаналізувати внески за окремими видами податків до бюджету, виявити заборг-ть перед бюджетом та встановити причинни, які сприяли виникненню цієї заборгованості.

При аналізі податків з прибутку, перерахованих до бюджету (податок на нерухомість, податок на прибуток) визначається їх питома вага у балансовому прибутку.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files