Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

291. Аналіз фінансової стійкості підприємства.

Забезпеченість запасів і витрат джерелами формування є сутністю фінансової стійкості. Має дотримуватись таке співвідношення:

Необоротні активи + Оборотні активи + Витрати майбутніх періодів = Джерела власних засобів + Забезпечення наступних витрат і платежів + Довгострокові зобов’язання (кредити банків) + Поточні зобов’язання + доходи майбутніх періодів.

Ступінь забезпеченості запасів і витрат джерелами є причиною різного ступеня платоспроможності (неплатоспроможності), що є наслідком такої забезпеченості.

Найбільш загальними показниками фінансової стійкості є надлишок і нестача джерел засобів для формування оборотних активів, які розраховуються як різниця величин джерел і відповідної величини запасів і витрат.

Для оцінки джерел формування запасів і витрат використовується кілька видів показників:

Наявність власних оборотних засобів = Джерела власного капіталу – Величина необоротних активів

Наявність власних і довгострокових зобов’язань джерел формування запасів і витрат = Наявність власних оборотних засобів + Довгострокові кредити та позикові засоби

Загальна величина головних джерел формування запасів і витрат = Попередній показник + Короткострокові кредити і позикові засоби

Кожний з наведених показників наявності джерел формування запасів і витрат має бути зменшений на суму іммобілізації оборотних засобів у складі інших дебіторів та інших оборотних активів.

Можливе визначення чотирьох типів фінансових ситуацій.

1. Абсолютна стійкість фінансового стану: Власні оборотні засоби ≥ 0, власні і довгострокові зобов’язання джерел формування запасів і витрат ≥ 0, Надлишок (+) або нестача (-) загальної величини головних джерел формування запасів і витрат ≥ 0.

2. Нормальна стійкість фінансового стану підприємства, яка гарантує його платоспроможність: Власні оборотні засоби < 0, все інші два показники ≥ 0.

3. Нестійкий фінансовий стан, пов’язаний з порушенням платоспроможності, за якої ще існує можливість установлення рівноваги за рахунок поповнення джерел власних засобів і збільшення оборотних засобів, а також додаткового залучення довгострокових кредитів і позикових засобів: Власні оборотні засоби < 0, власні і довгострокові зобов’язання джерел формування запасів і витрат < 0, Надлишок (+) або нестача (-) загальної величини головних джерел формування запасів і витрат ≥ 0.

4. Кризовий стан, за якого підприємство перебуває на межі банкрутства – грошові кошти, короткострокові фінансові вкладення і дебіторська заборгованість підприємства не покривають навіть його кредиторської заборгованості: всі показники < 0.

292. Аналіз рентабельності підприємства.

1. Загальна рентабельність підприємства: Валовий прибуток : Середня вартість майна * 100%

2. Чиста рентабельність підприємства: Чистий прибуток : Середня вартість майна * 100%

Показники характеризують економічну рентабельність усього використовуваного власного і позикового капіталу.

3. Чиста рентабельність власного капіталу: Чистий прибуток : Середня величина власного капіталу * 100%

Показник характеризує фінансову рентабельність.

4. Загальна рентабельність виробничих засобів: Валовий прибуток : Середня вартість основних виробничих засобів і оборотних матеріальних активів * 100%.

Загальна рентабельність має найбільше практичне значення.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files