Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

323. Сутність, зміст та призначення фінансових бюджетів

Фінансові бюджети – це сукупність бюджетів, які містять інформацію про заплановані грошові потоки та фінансовий стан підприємства.

Основні види фінансових бюджетів – бюджет грошових коштів та бюджетний баланс.

Бюджет грошових коштів визначає грошові потоки підприємства протягом бюджетного періоду. Він необхідний для забезпечення платоспроможності та ліквідності підприємства, а також для визначення, чи достатньо грошових надходжень для забезпечення поточної і майбутньої діяльності.

Бюджетний баланс характеризує фінансовий стан підприємства на певну дату. Він складається на підставі запланованих показників на початок бюджетного періоду, очікуваних результатів за цей період та прогнозованих змін у величині активів і зобов’язань.

324. Методика і техніка контролю за виконанням бюджетів.

По закінченню звітного періоду на основі інформації, складаються звіти про виконання бюджету за кожним центром відповідальності, в якому здійснюється порівняльний аналіз запланованих та фактично досягнутих результатів. При цьому виявляються небажані розбіжності між фактичними та плановими показниками, причини цього з метою недопущення їх впливу у майбутньому. Ці звіти підготовлені на основі інформації УО, з одного боку дозволяють об’єктивно оцінити діяльність підприємства, а з іншої – інформують керівництво про те, на яких ділянках є розбіжності.

У звіті про виконання бюджету накопичується інформація про фактичні значення показників, які порівнюються з бюджетними даними з метою оцінки результатів діяльності окремого підрозділу. Різниці, що виникають в процесі оцінки, називають відхиленнями.

Для отримання вірогідних оцінок досягнень підрозділу слід дотримуватися двох основних умов:

1) порівнюються тільки такі доходи і витрати, які контролюються менеджером цього підрозділу;

2) фактичні і бюджетні дані порівнюються на основі однакового рівня діяльності, тобто оцінка діяльності підрозділу відбувається виходячи з фактично досягнутого рівня виробництва.

325. Сутність, призначення та порядок складання гнучких бюджетів

Для здійснення адекватного порівняння фактичних та бюджетних даних використовують гнучкий бюджет – бюджет, складений на підставі запланованих даних про доходи і витрати підприємства для фактичного обсягу реалізації.

З метою формування гнучкого бюджету переглядають заплановані дані й розробляють новий бюджет для того обсягу діяльності, який фактично був досягнутий за звітний період. Величина постійних витрат зазвичай залишається незмінною, а змінні витрати змінюються пропорційно зміні обсягу діяльності. Так, якщо фактичний рівень діяльності перевищує бюджетний, то частина витрат, яку відносять до змінних витрат, буде більше запланованої величини просто за рахунок зростання обсягу діяльності.

Перевага такого підходу полягає в тому, що він дозволяє виключити вплив чинника обсягу діяльності, який може бути поза зоною контролю, і відповідальності менеджера конкретного підрозділу. Тому показники гнучкого бюджету придатні для подальшого порівняння їх з фактичними даними, а отримані у такий спосіб відхилення можна використовувати для визначення результативності й ефективності роботи підрозділу.

Приклад:

Отже, для розробки гнучкого бюджету необхідно відкоригувати величину витрат відповідно до фактичного рівня діяльності.

Показник

Бюджетні дані

Гнучкий бюджет

Фактичні дані

Відхилення фактичний даних від даних гнучкого бюджету

Обсяг виробництва

120000

130000

130000

*

Загальні прямі матеріальні витрати

60000

65000

63800

-1200

Загальні прямі витрати на оплату праці

72000

78000

76500

-1500

Загальні змінні накладні витрати

36000

39000

38000

-1000

Загальні постійні накладні витрати

42000

42000

42400

+400

Разом

210000

224000

220700

-3300

Таким чином, гнучкий бюджет дає змогу оцінити результати діяльності виробничого підрозділу підприємства за зіставних обсягів діяльності і показує, що протягом періоду відбулася економія виробничих ресурсів.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files