Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

244.Завдання і джерела аудиту поточних зобов'язань.

Завдання аудиту поточних зобов’язань:

  • перевірка реальності існування поточних зобов’язань на визначену дату;

  • перевірка права власності та правильності оцінки поточних зобов’язань;

  • перевірка правильності їх документального оформлення;

  • перевірка законності і правильності відображення в обліку;

  • перевірка правильності і достовірності подання інформації про поточні зобов’язання в фінансовій звітності.

Джерела інформації для формування аудиторських доказів при аудиті поточних зобов’язань:

1. Наказ про облікову політику та інші накази.

2. Кредитні договори та документи про відстрочку повернення короткострокових позик, розрахунки платежів.

3. Договори оренди, договори з постачальниками (договори поставок) та договори з підрядчиками (підрядні договори на виконання будівельних, монтажних робіт та надання різних послуг, договори з покупцями та замовниками, договори з навчальними закладами, договори з наймачами квартир, договори з батьками дітей за відвідання дитячих закладів та інші договори).

4. Короткострокові векселі та документи про їх використання.

5. Реєстраційні документи платників податків, обов’язкових внесків із соціального страхування та інших обов’язкових платежів.

6. Установчі документи, реєстри акціонерів, учасників, документи (протоколи та інші) загальних зборів акціонерів, засновників, учасників.

7. Бухгалтерські документи (виписки банків, розрахункові та платіжні відомості по рахунках з оплати праці, розрахунках з учасниками, облікові регістри (журнали, відомості, головна книга).

8. Документи податкової звітності (розрахунки платежів, податкові декларації та додатки до них, розрахунки обов’язкових соціальних внесків).

9. Документи фінансової звітності.

Аудиторські процедури при аудиті поточних зобов’язань:

1. Перевірка наявності і відповідності законодавству наступних договорів:

— кредитних;

— орендних;

— підрядних;

— з навчальними закладами;

— з наймачами квартир;

— з батьками дітей, які відвідують дитячі заклади;

— інших.

2. Перевірка правильності і достовірності відображення в обліку короткострокових позик (короткострокових кредитів банків в національній валюті та іноземній валюті, відстрочених короткострокових кредитів та прострочених позик).

3. Перевірка відповідності інформації про короткострокові позики в регістрах аналітичного і синтетичного обліку, головній книзі, оборотних відомостях і фінансовій звітності.

4. Перевірка правильності і достовірності відображення в обліку поточної заборгованості за довгостроковими зобов’язан­нями.

5. Перевірка відповідності інформації про поточну заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями а регістрах аналітичного і синтетичного обліку, головній книзі, оборотних відомостях і фінансовій звітності.

6. Перевірка правильності і достовірності обліку короткострокових векселів виданих, відповідності аналітичного і синтетичного обліку записам в головній книзі, оборотних відомостях і фінансовій звітності.

7. Перевірка правильності і достовірності обліку розрахунків з постачальниками та підрядчиками, відповідності аналітичного і синтетичного обліку записам в головній книзі, оборотних відомостях і фінансовій звітності, відповідності бухгалтерського обліку розрахунків умовам договорів та законодавству.

8. Перевірка правильності і достовірності визначення бази для розрахунків за податками та обов’язковими внесками і платежами (за окремими їх видами).

9. Перевірка правильності і достовірності обліку розрахунків за податками, обов’язковими платежами, податкових зобов’язань та податкового кредиту, відповідності їх аналітичного і синтетичного обліку записам в головній книзі, оборотних відомостях і фінансовій звітності.

10. Перевірка правильності і достовірності обліку розрахунків за страхуванням (пенсійним, на випадок безробіття, тимчасової непрацездатності, від нещасних випадків на виробництві, індивідуальним страхуванням персоналу, страхуванням майна та іншими розрахунками за страхуванням), відповідності їх аналітичного і синтетичного обліку записам в головній книзі, оборотних відомостях, інформації, наведеної в документах фінансової звітності.

11. Перевірка наявного облікового та необлікового складу персоналу підприємства, документів з обліку праці та її оплати, нарахування заробітної плати та додаткових виплат та правильності і достовірності її відображення в регістрах аналітичного і синтетичного обліку, відповідності записам головної книги, оборотних відомостей та документам фінансової звітності.

12. Перевірка правильності і достовірності інформації про розрахунки з учасниками в регістрах аналітичного і синтетичного обліку, відповідності цієї інформації записам в головній книзі, оборотній відомості та фінансової звітності.

13. Перевірка правильності і достовірності відображення в обліку розрахунків за іншими операціями (за авансами одержаними, внутрішніх розрахунків, внутрішньогосподарських розрахунків, розрахунків за нарахованими відсотками по товарних кредитах, орендних та інших операціях, розрахунків з іншими кредиторами). Перевірка відповідності інформації про розрахунки за іншими операціями в регістрах аналітичного і синтетичного обліку, головній книзі, оборотних відомостях і фінансовій звітності.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files