Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

245 Головні ас­пекти, на які повинен звернути увагу аудитор, перевіряючи облік поточних зобов'язань.

До поточних зобов’язань належать:

  • короткострокові кредити банків

  • поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями

  • векселі видані

  • кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

  • поточні зобов»язання за розрахунками: з одержаних авансів, з бюджетом, з позабюджетних платежів, зі страхування, з оплати праці, з учасниками, із внутрішніх розрахунків

  • інші поточні зобов»язання

Значну питому вагу в складі джерел коштів підприємст­ва мають позикові кошти, у тому числі й кредиторська заборгова­ність. Тому аудитору необхідно також вивчати, перевіряти поряд з дебіторською заборгованістю і кредиторську, її склад, структуру.

Кредиторська заборгованість — це найвагоміша частина зо­бов'язань підприємства, до яких включаються довгострокові і поточні зобов'язання.

Під час перевірки кредиторської заборгованості мають бути розв'язані такі завдання:

• вивчення реальності кредиторської заборгованості — як дов­гострокової, так і поточної;

• установлення причин і строків утворення заборгованості;

• перевірка наявності простроченої кредиторської заборгованості;

• вивчення кредиторської заборгованості, за якою минув строк позивної давності;

• з'ясування правильності списання заборгованості, строк позов­ної давності якої минув, перевірка достовірності відображення за відповідними статтями балансу суми кредиторської заборгованості;

• перевірка правильності та обґрунтованості списання забор­гованості та оформлення і відображення в обліку заборгованості за одержаними авансами.

Джерелами інформації для перевірки кредиторської заборго­ваності є: договори поставки продукції (робіт, послуг), акти зві­ряння розрахунків, протоколи про залік взаємних вимог, акти ін­вентаризації розрахунків, векселі, копії платіжних документів, книга купівлі, книга продажу, облікові регістри (відомості, жур­нали, машинограми), Головна книга, звітність, а також первинні документи й облікові регістри з обліку розрахунків із постачаль­никами, різними кредиторами, розрахунки за претензіями, з від­шкодування матеріального збитку.

Аудит кредиторської заборгованості проводиться в кілька етапів. Необхідно встановити, чи не була відображена в балансі заборгованість прострочена? Це здійснюється зіставленням тер­мінів розрахунків, які вказані в договорах, рахунках-фактурах. Перевіряється кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності. Установлюється наявність кредиторської заборгованості з простроченим терміном позову та перевіряється її списання. Для підтвердження реальності кредиторської заборгованості аудитор може розіслати листи кредиторам для підтвердження залишку. Надходження і перерахування коштів перевіряється за даними журналу № 1. У такий же спосіб виявляється наявність заборго­ваності з простроченим трирічним терміном давності і перевіря­ється правильність її списання.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files