Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

283. Інформаційні джерела для складання звіту про рух грошових коштів.

Згідно з Законом України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" Звіт про рух грошових коштів є складовим елементом річної фінансової звітності підприємства. Звіт про рух грошових коштів являє собою документ фінансової звітності, який відображає приплив та відтік грошових коштів на підприємстві. Якщо говорити точніше, то Звіт про рух грошових коштів - це документ - доказ, який дає змогу показати, звідки підприємство одержує гроші і як вони потім використовуються. Зокрема він показує, в яких розмірах прибуток спрямовується на придбання ресурсів, а також дає змогу побачити, чи формує підприємство досить коштів для задоволення своїх потреб, чи перебуває в такому стані, що його ліквідність погіршується. Ще однією характеристикою Звіту про рух грошових коштів є те, що він пов'язує суму прибутку, одержану за певний період, з приростом або зменшенням обігових коштів за цей самий період.

Зміст і форма Звіту про рух грошових коштів та загальні вимоги до розкриття його статей визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 4 „Звіт про рух грошових коштів". В міжнародній практиці порядок складання і подання Звіту про рух грошових коштів визначається Міжнародним стандартом бухгалтерського обліку 7 „Звіт про рух грошових коштів”, який був виданий в 1992 році і набув чинності з 1 січня 1994 року.

Рух грошових коштів у Звіті відображається за трьома напрямками діяльності:

- операційної;

-інвестиційної;

-фінансової

Для складання Звіту про рух грошових коштів використовують такі джерела інформації[:

  • Баланс;

  • Звіт про фінансові результати;

  • Примітки до фінансових звітів (розшифровки статей Балансу і Звіту про фінансові результати);

  • Головна книга;

  • аналітичні дані окремих рахунків бухгалтерського обліку.

Згідно з П(С)БО 4 інформація про рух коштів у результаті операційної діяльності має подавати­ся з використанням непрямого методу.

Непрямий метод передбачає визначення суми чистого надходження (видатку) в результаті операційної діяльності послідовним коригуван­ням показника прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування, наведеного у Звіті про фінансові результати. Коригування здійснюється з метою врахування впливу: змін у складі запасів, операційної дебіторської та кредиторської заборгованості; доходів і витрат, не пов'язаних з рухом грошо­вих коштів; прибутків і збитків, пов'язаних з інвестиційною та фінансовою діяльністю.

Заповнення І розділу звіту є одним з найважливіших етапів його заповнення.

Процес заповнення розділу І «Рух коштів у ре­зультаті операційної діяльності» включає 5 кроків:

Крок 1. Перенесення показника прибут­ку від звичайної діяльності до оподатку­вання, відображеного у Звіті про фінансові ре­зультати до Звіту про рух грошових коштів.

Крок 2. Визначення прибутку (збитку) від операційної діяльності до змін у чистих оборотних активах.

Крок 3. Визначення грошових коштів від операційної діяльності.

Крок 4.Визначення чистого руху кош­тів до надзвичайних статей.

Крок 5. Визначення чистого руху кош­тів від операційної діяльності.

Інвестиційна діяльність підприємства — це діяльність із придбання і реалізації необоротних активів і фінан­сових інвестицій, що не є частиною еквівалентів гро­шових коштів. Здійснення інвестиційної діяльності має на увазі вкладення грошових коштів у розвиток виробництва, придбання цінних паперів тощо для одержання доходів у майбутньому

Заповнення II розділу Звіту про рух грошових коштів зводиться до відображення надходжень грошових коштів і вибуття (витрати) грошових коштів у результаті здійснення інвестиційної діяль­ності.

Фінансова діяльність підприємства пов'язана із залученням коштів, що тягне за собою зміну скла­ду власних і позикових коштів.

Порядок заповнення III розділу Звіту про рух гро­шових коштів аналогічний порядку, передбачено­му для інвестиційної діяльності і зводиться до відоб­раження надходжень коштів і видаток коштів у ре­зультаті здійснення фінансової діяльності.

Надходження грошових коштів у результаті здійснення фінансової діяльності може відбуватися:

*при збільшенні власного капіталу;

*при одержанні позички, позики, кредиту;

*інші надходження.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files