Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

286. Сутність фінансового аналізу.

Фінансовий аналіз – засіб оцінки і прогнозування фінансового стану підприємства на основні його бухгалтерської звітності.

Фінансовий стан підприємства – показник його фінансової конкурентноздатності, тобто платоспроможності, кредитоспроможності, виконання зобов’язань перед державою ат іншими підприємствами.

Головне завдання: своєчасно виявити й усунути недоліки у фінансовій діяльності, знайти управлінські рішення для поліпшення фінансового стану підприємства та його платоспроможності.

Напрямки аналізу фінансового стану: вивчення причин, які негативно чи позитивно позначаються на фінансовому стані, підготовка проектів управлінських рішень щодо підвищення платоспроможності та фінансової стабільності, розробка заходів для оптимізації структури фінансових ресурсів; пошуки резервів і можливості найекономнішого використання фінансових ресурсів.

Інформаційна база: Основні джерела:

  • ф.1 „Баланс”;

  • ф. 2 „Звіт про фінансові результати”;

  • ф. 3 „Звіт про рух грошових коштів”;

  • ф. 4 „Звіт про власний капітал”.

Також використовуються такі джерела: ф. 5 „Примітки до річної фінансової звітності”, конструкторсько-технологічна інформація; планово-нормативна; дані всіх видів господарського обліку; звітність: річна, квартальна, комерційна, статистична; позаоблікова інформація: маркетингові дослідження. закони, інструкції, експертна інформація.

За доступністю інформація поділяється на відкриту і закриту, а тому аналіз є двох видів: внутрішній (на основі нормативів, що застосовуються на підприємстві, способом порівняння з фактичними показниками діяльності) і зовнішній (здійснюється зацікавленими організаціями за даними бухгалтерської звітності).

Методи аналізу: горизонтальний аналіз (абсолютні і відносні зміни величин статей балансу); вертикальний (розрахунок питомої ваги окремих статей у загальній валюті балансу); коефіцієнтний (вивчення рівня і динаміки відносних показників фінансового стану); факторний аналіз (виявлення причин змін показників та розрахунок впливу причин (факторів)).

287. Загальна оцінка фінансового стану підприємства.

Джерело інформації: баланс.

Завдання:

  1. виявити позитивні та явно негативні статті балансу („хворі” статті);

  2. провести оцінку зміни валюти балансу за аналізований період;

  3. дати оцінку динаміки і структури балансу;

  4. виявити риси, наявність яких дає можливість віднести баланс до „негативного” чи „позитивного”.

1. Негативні статті: свідчать про незадовільну роботу підприємства: „непокритий збиток”, „неоплачений капітал”, „вилучений капітал”; вказують на недоліки у роботі підприємства: „дебіторська заборгованість”, „кредиторська заборгованість” та ін.

Позитивні статті залишки за статтями: „грошові кошти”, „поточні фінансової інвестиції”, „незавершене будівництво”, „довгострокова дебіторська заборгованість”.

2. Аналіз зміни валюти балансу. Збільшення валюти балансу свідчить про зростання виробничих можливостей, зменшення - про спад у господарській діяльності.

3. Експрес-аналіз показників балансу здійснюється за допомогою комп’ютерів. Застосовується проста система аналітичних таблиць, побудованих в залежності від цілей фінансового аналізу, які даватимуть інформацію про: господарські засоби, основні засоби та їх структуру, структуру і динаміку оборотних коштів, основні результати господарської діяльності у динаміці, ефективність використання фінансових ресурсів тощо.

Горизонтальний (динамічний) аналіз – порівняння кожної статті балансу і розрахунку змін абсолютних і відносних величин, а також якісна характеристика виявлених відхилень.

Вертикальний (структурний) аналіз – розрахунок питомого ваги окремих статей у загальній сумі валюти балансу і оцінка змін питомої ваги.

На основі горизонтального і вертикального аналізу будують аналітичний баланс, показники якого можна розбити на три групи: структури, динаміки та структурної динаміки балансу.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files