Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

210. Характеристика складових власного капіталу.

Власний капітал (ВК) - це заг-а вартість засобів П, які належать йому на правах власності і викор-ся ним для формування його активів. Такі активи форм-ся за рах-к інвестованого в них ВК і представляють собою чисті активи П. До ВК відносяться: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий вкладений капітал, інший додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток (непокритий збиток), неоплачений капітал, вилучений капітал. . Для кожного компоненту в бух. обліку передбачено рахунок і назву. Усі рахнки обліку власного капіталу є пасивними і можуть мати тільки кред. сальдо. Загальна характеристика рахунку обліку власного капіталу.

Дебет:

Виплата засновнику суми його власності, зменшення суми вартості необоротних активів безкоштовно переданих, реалізація менше номінальної, використання резерву, зменшення прибутку, фактична собівартість акцій власної емісії, вилучених у учасників, заборгованість засновників за внесками до статунго капіталу.

Кредит:

Внески засновників, збільшення суми вартості необоротних активів безкоштовно отриманих, перевищення реалізаційної вартості акцій від номінальної, створення резерву, збільшення прибутку, вартість анульованих або перепроданих акцій, погашення заборгованості за внескми.

За П(С)БО 2 „Баланс” власний капітал включає такі елементи:

- статутний капітал,

- пайовий капітал,

- додатковий вкладений капітал,

- інший додатковий капітал,

- резервний капітал,

- нерозподілений прибуток.

Статутний капітал (СК) - один із осн-х показників, що характеризує розміри і фін.стан П. Він відображ-ся в сумі, що зареєстрована в установчих док-х як сукупність внесків (часток, акцій за номін-ю вартістю, пайових внесків) засновників (учасників) П (виключення -інвестиційні проекти). Розмір СК, а також рішення про його збільш-я або змен-я обов'язково реєструється в Держ.реєстрі госп-х одиниць. Сума, яка на дату реєстрації П заявлена, але фактично не внесена засновниками, являє собою неоплачений капітал П. Невкладені кошти засновників (учасників) зменшують реальний розмір СК і в балансі відображаються зі знаком мінус. Пайовий капітал - сукупність коштів фіз. і юр.осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його госп.-фін.дія-ті. Він склад. з сум пайових внесків членів споживчого товариства, житлово-буд.кооперативів, кредитних спілок та ін-х П, а також паїв членів КСП в с/г, одержаних в рез-ті розподілу на паї колективної власності. Додатковий капітал – склад. з емісійного доходу, тобто доходу одержаного від розміщення акцій власної емісії за цінами, які перевищують номінальну вартість; дооцінки активів; безоплатного одержання необ-х активів; ін-го додат-го капіталу. Інший додатковий К включає суму дооцінки необоротних активів, вартість активів, безкоштовно отриманих п-вом від ін. юр. і фіз. осіб та інші види додаткового капіталу.

Суми вилученого капіталу відображають вартість акцій власної емісії, які на даний момент не розміщені серед акціонерів. Цей капітал не впливає на суму ВК, а показує, що капітал належить П, але не закріплений за конкретною фіз.особою (акціонером). Кошти резервного (страхового) капіталу викор-ся відпов.до напрямків, передбачених в установчих док-х: як прав., у випадку недостачі прибутку за рах.цього капіталу покриваються непередбачені витрати, погашаються борги перед кредиторами при ліквідації товариства, виплач-ся дивіденди за привілейованими акціями тощо. РК має становити не менше 25% СК. Розмір щорічних відрахувань до РК передбач-ся установчими док-ми, але не може бути меншим 5 % суми чистого прибутку. Нерозподілені прибутки - прибутки, одержані в рез-ті госп.-фін.дія-ті П, які зменшені на суму прибутків використаних у звіт.році, включаючи нарах-ня податку на прибуток. Нерозподілений прибуток є власністю акціонерів і збільшує суму ВК. Якщо фін.рез-ти дія-ті збиткові, то сума збитку зменшує суму ВК.

Зменшують розмір власного капіталу непокритий збиток, неоплачений капітал та вилучений капітал.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files