Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Правовий статус Автономної Республіки Крим.

Укр.. має складний територіальний устрій, оскільки в її складі знаходиться АРК.

АРК- адмін-територ.одиниця Укр. зі спеціальним правовим статусом, невід’ємна складова частина Укр.

У 1991р. за республіканським референдумом було поновлено автономію Криму. У1995р. виходить ЗУ„Про АРК”. У 1998р.- прийнята ВР АРК і затверджена ВР Укр. К-ція АРК. У К-ції закріплено, що до відання АРК віднесено широке коло питань різних сферах життя. НПА ВР АРК та рішення Ради міністрів не можуть суперечити К-ції і З Укр..

Повноваження АРК: -прийняття, тлумачення законів АРК, контроль за їх дотриманням; -вирішення питань територіального устрою АРК, встановлення і зміна меж районів, найменування, пере найменування міст, сіл; -визначення повноважень і порядку діяльності республіканських орг та орг.місц.самовряд; -створення і функціонування вільних економічних зон;

  1. Система органів влади в Автономній республіці Крим та їх повноваження.

С-ма орг.вл.АРК складає:

Зак.вл, яку здійснює ВР АРК- працює сесійно, може створювти постійні комісії, склад. з 100 депутатів, обираються за пропорційною виборчою с-мою, за виборчими списками від організацій політичних партій, виборчих блоків, організацій політ.партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігають з межами АРК.

Повноваження ВР АРК: -прийнятя К-ції АРК; -призначення чергових виборів депутатів її ВР; -прийняття рішення про проведення республіканського референдуму; затвердження бюджету АРК.

Вик.вл. здійснює Рада міністрів АРК- Голова Ради міністрів призначається та звільняється ВР АРК за погодженням Презид.Укр. З питань виконання держ.фій і повноважень Рада мініст, Голова Рм АРК, заступники, керівники міністерств і республіканських комітетів АРК підзвітні КМ Укр.; керівники місцевих держ.адмін.- підзвітні Раді м АРК.

Правосуддя здійснюється судами, що належать до єдиної с-ми суддів Укр..

В АРК діє представництво ПрезидентаУкр- через цей орган Президент здійснює контрольну фію щодо орг.влади АРК. Представництво є держ.орг., створеним Президентом Укр. з метою сприяння виконанню в АРК повноважень През.Укр і підпорядкованим йому у своїй діяльності. До фій Представництва належать: -вивчення стану виконання в АРК К-ції, зак.Укр, указів і розпоряджень Презид, актів КМ; -вжиття заходів по забезпеченню належного виконання актів зак-ства Укр. ВР АРК, Ради міністрів АРК, орг.місц.самовряд. в АРК.

  1. Порядок зміни адміністративно-територіального поділу України.

Україна на момент проголошення незалежності мала сформований територіальний устрій, який залишився без істотних змін і після прийняття Конституції України.

Сьогодні у складі Укр, як уже зазначалося, знаходиться Автономна Республіка Крим, 24 області, 2 міста загальнодержавного значення (Київ та Севастополь), 165 міст обласного і 279 районного значення, 907 селищ міського типу, 490 сільських і 121 міський район, а також 28 839 сільських населених пунктів, об’єднаних в 10 190 сільських округів (“сільрад”), як самостійних адмін-територіальних одиниць.

Адміністративно-територіальний устрій України не є незмінним. Великі міста з кількістю населення понад 1 мільйон постійно ставлять питання про перетворення їх на міста загальнодержавного значення.

Швидко збільшується чисельність сільрад (сільських округів), в яких об’єднується по кілька сільських населених пунктів під юрисдикцією єдиних для них територіальних громад як первинних суб’єктів місцевого самоврядування. Цей процес, стимульований ст. 140 Конституції України, буди наростати.

Відповідно до К-ції(п. 13 ст. 92), територ. устрій Укр, а отже, і порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою має визначатися виключно законом Укр. Самою ж К-цією Укр визначаються лише основні засади та с-ма адмін-територ.устрою Укр(ст.132, 133), а також право ВР утворювати і ліквідувати райони, встановлювати й змінювати межі районів та міст, а також вирішувати питання про найменування і перейменування населених пунктів та районів (п. 29 ст. 85).

Соседние файлы в папке кпу