Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Принципи участі громадян у референдумах.

Роль референдумів в регулювані сусп.відносин визначаєтся з огляду на їхні основні соц.фії: По-перше, референдум є одним із основних інструментів реалізації П народного суверенітету і легітимізації владних рішень. Легітимізація рішень здійснюється як шляхом прийняття закону або рішення під час референдуму, так і шляхом підтвердження рішень орг.держ.вл з питань, що належать до виняткової компетенції референдумів через надання вищої ю.сили в обох випадках законам та рішенням. Певний рівень легітимізації прий нятих рішень дотримується і при проведенні консультативних референдумів, оскільки, за законом, їхні результати розглядаються і врахо вуються держ.орг-ми при прийнятті рішень. По-друге, референдум є однією з основних форм реалізації П нац суверенітету, оскільки, за умов виконання певно к-ної процедури щодо всеукр.референдуму і виконання вимог Зак щодо місцевих референдумів, громадяни Укр, представники певної нації і народності нашої країни можуть ініціювати проведення того чи іншого референдуму з питань, пов’язаних з к-ним чи зак-вчим регулюванням їхніх націон.П і свобод. По-третє, референдум є одним із способів формування громадської думки.

По-четверте, за умов демократичного суспільства референдум може бути використаний народом як противага рішенням орг.держ.вл та місц.самовряд, що не задоволь няють інтереси громадян. Запровадження в Укр порядку проведення референдумів за народною ініціативою створює правові гарантії здійснення прямого народовладдя.

  1. Демократичні засади підготовки і проведення референдумів.

Проведення всеукр та місц. референдумів регламентується К-цією і Зак про всеукр і місц. референдуми. З точки зору порядку проведеня референдум можна розглядати як референдний процесс, який складаєтся з відносно самостійних процедур, що здійснюються у певній послідовнсті: -призначеня реферд-му; -підготовка і проведення реф-му; -голосування і визначення підсумків реф-му; -опублікування і введення в дію законів та інших рішень, прийнятих референдумом.

У всеукр та місцевому референдумах мають П брати участь громадяни Укр, які досягли 18-ти років і постійно проживають відповідно на територ.Укр або області, району, міста, району в місті, селища, села. Будь-яке пряме або непряме обмеження П громадян Укр на участь у референдумі залежно від походження, соці і майнового стану, расової чи нацї належності, статі, освіти, мови, ставлення до релігії, політ. поглядів, роду й характеру занять забороняється. Референдум є прямим:громадяни беруть участь у референдумі безпосередньо. Голосування під час референдуму є таємним: контроль за волевиявленням громадян не допускається. Підготовка і проведення референдумів здійснюються на демократичних засадах, відкрито і гласно. 1ою стадією проведення референдуму є його призначення. Після завершення збирання підписів ініціативна група у 3денний строк складає підсумковий протокол, в якому зазначається загальна кількість підписів, дата реєстрації ініціативної групи, дата закінчення збирання підписів. Підписні листи по акту передаються на зберігання у встановленому в законі порядку. ЦВК забезпечує реєстрацію документів, підбиває загальні підсумки збору підписів в цілому по Укр, про що складається протокол. Після прийняття рішення про призначення наступає 2га стадія референдного процесу – підготовка проведення референдуму. Відповідно до Зак про всеукр і місц. реф-ми створюються структури і умови, необхідні для проведення референдуму: дільниці для голосувань, комісії по проведенню реф-му і списки учасників реф-му. Найбільш відповідальну стадію реф-му становить голосування і визначення підсумків реф-уму. Проект Закону, рішення вважається ухваленим громадянами, якщо за нього було подано більшість голосів громадян від числа тих, хто взяв участь у реф-мі. Датою прийняття закону чи рішення вважається день проведення реф-му. Тому будь-який результат (як позитивний, так і негативний) є рішенням самих громадян, їхнім волевиявленням.

Соседние файлы в папке кпу