Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Форми здійснення прямого народовладдя в Україні.

Першочергове значення у становленні і фіонуванні демократичної Д має порядок формуваня орг.держ.вл(держ.апарату), зокрема порядок виборів до орг.держ.вл та інші засоби їх формування. Відповідно до К-ції, шляхом вільних і справді демократичних виборів обираються нардепи Укр до парламенту – ВР, Презид, а також орг.місц.самовряд Укр. Вибори до цих орг відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого П шляхом таємного голосування (ст.71 К-ції). Залежно від форми волевиявлення народу розрізняють інститути представницької і безпосередньої демократії. Вищими формами безпосереднього здійснення народом вл. визначено вибори і референдуми, на основі яких забезпечується формування інтересів у суспільстві, узгодження й координуваня цих інтересів, прояв волі народу як через формування представницьких орг.Д та орг.самовряд і прийняття ними відповідних рішень,насамперед у формі Зак, так і через прийняття рішень безпосередньо громадянами. Окрім провідних форм реалізації безпосереднього народовладдя – виборів, референдумів, К-цією Укр надається можливість здійснення народного волевиявлення і через інші форми безпосередньої демократії, зокрема дорадчі опитування, народні обговорення тощо. Отже, характерними рисами безпосередньої демократії обов’язково мають виступати: -пряме волевиявлення народу, тобто участь громадян у прийнятті рішень, здійсненні влади від його імені; -прийняття рішення обов’язкового, імперативного характеру. Пряме народовладдя –це с-ма форм безпосереднього вільного волевиявлення народу як носія суверенітету і єдиного дж. вл в Укр шляхом прямої його участі у встановленні представницких оргдерж.вл та орг.місц.самовр. і безпосередньому прийнятті владних рішень з передбачених К-цією та законами Укр питань.

  1. Поняття і види референдумів.

Особлива роль у с-мі народовладдя в Укр належить референдумові, як найбільш органічній і природній формі народовладдя. Справді, за своєю суттю референдум, як і інші форми народовладдя–вибори, народне обгово рення і опитування, є правом реальної суверен ної і верховної волі народу, проте за своїм змістом і формою здійснення тобто за предметом і методом правового регулювання референдум істотно відрізняється від інших форм народовладдя. Волевиявленням народу у вигляді результаті голосування стверджується або ні винесений на референдум закон чи рішення. Це дає підстави характеризувати референдум як нормотворчу форму народовладдя. За територ.ознакою референдуми поділ. на: 1)всеукраїнський; 2)місцевий, причому останній має 2 підвиди: а)референдум, що провадиться у межах АРК; б)референдум у межах інш.адмін-територ. одиниць. Наступна класифікація видів референдумів пов’язана з предметом референдуму. Теоретично предмет референдуму – це питання, вирішення якого відбувається шляхом народного голосування. В даному разі залежно від предмету розрізняють наступні референдуми: 1)обов’язкові(-мають місце у випадках, коли з певних питань рішення не може бути прийняте іншим шляхом, окрім народного голосування, причому законом завжди чітко окреслено коло цих питань);

2)факультативні (-референдуми, проведення яких можливе, проте не обов’язкове. Призначення референдуму в такому разі залежить від рішення орг, що компетентні призначати референдуми, а також від наявності іншої ініціативи проведення референдуму, передбаченої законодавством).

Соседние файлы в папке кпу