Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Порядок проведення виборів Президента України.

Вибори През.Укр як форма безпосереднього народовладдя являють собою волевиявлення укр..народу щодо заміщення поста През. шляхом голосування. Розрізняють кілька видів През.виборів, відповідно до ЗУ вони можуть бути: -черговими(-проводяться у зв’язку із закінченням к-ного строку повноважень През-кожні 5р.), -позачерговими(-провод.у зв’язку з достроковим припиненням повноваж у випадках: відставки, неможливості вик.свої повноважен.за станом здоров’я, в порядку імпічменту, смерті), -повторними(-проводят. у випадках: -якщо до виборчого бюлетеня для голосуваня було включено не більше 2х кандид.на пост През і жодного з них не було обрано; -якщо всі канд..на пост През,включені до виборч.бюлет. до дня виборів або до дня повторн.голосуван зняли свої кандидатури).

Про призначення виборів През ВР приймає відповідну постанову. Чергов.вибори През відбуваються в останю неділю жовтня 5року повноважень През. На відміну від попередніх строків нині ВР призначає черг.виб През не пізніше як за 130д. до дня виборів. Виборчий процес черг.виб-за 120д. до дня виборів. Сутність і зміст виборів През. у загальному вигляді відображ. принципи виборів глави Д. У К-ції зазначається, що виб.до орг.держ.вл та орг.місц.самовряд є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборч.П шляхом таємного голосув. Виборцям гарантується вільне волевиявлення.

Принцип загальності означ.що П голосу на виборах мають громадяни, досягли 18р. Законом забороняються привілеї або обмеження виборч.П громадян Укр. за ознаками раси, кольру шкіри, політ,релігійн переконань, статі, етнічн. та соц походженя,майнового стану, місця проживан, за мовними та інш.ознаками. Не можуть обирати недієздатні громадян.

Принц.рівності-громад.беруть участь на рівних засадах, кожен має лише один голос.

Принц.прямого-громад.Укр безпосередньо обир.През таємним голосуван.

Принц.особистого голосуван-кожний виборец голосує особисто.

Поряд з принцип.активного П існує пасивне П, тобто П бути обраним. През-ном може бути обран.громад Укр., 35р, що має право голосу, прожив в Укр. остан.10р, володіє держ.м. Але не може бути висунутим громад, що має судимість за вчин.умисного злочину, якщо ця судим.не погашена або не знята у встановлен.порядку. Одна й та сама особа не може бути През.більш як 2строки підряд.

Порядок Вибор.През-цілісна с-ма послідовних процесуальних дій, яка вважається виборчим процесом.

виборчий проц.- здійснення суб’єктами виборч.процедур. Суб’єкти: -виборец, -виборчі комісії, -кандид.на пост През, -партій(блоки), уповноваж.представники, довірені особи, офіційні спостеріг.від партій.

Стадії Виборч.процесу:

1.Утворен.територ.виборч.округів(-вибори проводяться по єдиному загальнодерж.одномандатному виборч.округу, який включ.всю територ.Укр, що поділ на 225територ.виборч.округів. Терит.виборч.окр включає один або кілька районів,міст,районів в містах);

2.Утвор.виборчих дільниц(-для проведеня голосуваня та підрахунку голосів по виборах Презид. територ.сіл,селищ,міст,район.у міст, що входять до скл.територ.виборч.округу поділ на виборчі дільниці(-звичайні, спеціальні, закордоні));

3.Утвор.терит.та дільничих виборч.комісій(-Виборч.коміс: -ЦВК, -територ.виборч.коміс; -дільничні виб.коміс);

4.Формуваня списків виборців, їх перевірка та уточненя(-для підготовки виборів складають загальний список виборців,які постійно проживають на певній території, з використаням відомостей,які мають місцеві орг.МВС,Мінюст,держ.податк.адміністрац. про місце постійного проживан.громад);

5.Висування та реєстрація кандидатів(-висуваня кандидатів на пост Презид партіями (блоком) та самовисуваня розпочинається за 119д і закінчується за 95д до дня виборів. Партія може висунути одного кандидата на пост През, який є членом цієї партії. Висування кандидата здійснюється лише на з’їзді (зборах,конференціях), а блоком-на між партійному з’їзді партії,що входять до блоку. На з’їзді повині присутні 200делегатів. Право самовисування означає громадян особисто подає до ЦВК заяву про самовисуваня, засвідчену у встановлену ЗУ порядком. Кандидату видається посвідченя кандидати на пост.През. Кандидат повинен зібрати не менш як 500тис.підписів);

6.Проведення передвиборн.агітації(-комплекс заходів, цілеспрямована діяльність певного суб’єкта виборч.проц. з підготовки і поширеня відповідної інформації з метою спонуканя виборців до здійснення позитивного вибору на його користь. Це: мітенги, збори,зустрічі з виборцями, дебати, дискусії. Порядок надання ефірного часу та друкованих площ за рахунок і в межах коштів Держ.бюджету, що виділяється на підготовку та проведення виборів, встановлюється ЦВК);

7.Голосуваня у день виборів(-проводиться у день виборів та у день повторного голосув. з 8до20);

8.Підрахунки голосів виборців та встановленя підсумків голосуван.і результатів виборів(-підрах.голосів здійснюється відкрито і гласно членами дільничої комісії на її засідані. ЦВК на своєму засідані на підставі протоколів територ.виборч.коміс про підсумки голосуван.відповідних округів не пізніже як на 10день з дня виборів встановлює голосуван у день виборів, про що склад.протокол. Результати публікуються в газетах „”Голос Укр.”,”Юрядовий кур’єр” не пізніше як на 3день після підписаня протоколу про результати).

У разі необхідності,виборч.процес може включати повторне голосуван.і підрахунок голосів виборців(-призначається на 3тю неділю після дня виборів із додержаням вимог цього ЗУ. ЦВК не пізніше 15го дня з дня повторн.голосув. встановляє результати).

Новообраний презид вступає на пост не пізніше як через 30днів після офіційного оголошеня результатів,із моменту складаня присяги народові на урочистому засідані ВР-інавгурація.

Соседние файлы в папке кпу