Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Основні гарантії депутатскої діяльності.

НардепУкр- виборний представник укр. народу у ВР, покликаний відповідно до К-ції та Зак здійснювати фії парламенту і укр.. народу.

Гарантіями є: 1.Непорушність повноважень нардепа; 2.Депутатська недоторканність; 3.Забезпечення нардепові умоа для виконання депутат.повноважень; 4.Звільненя нардепа від призову на військову службу або збори; 5.держ.страхування нардепа; 6.Забезпечення нардепові умов для підвищення професійного рівня; 7.фінансове, медичне, соц-побутове забезпечення; 8.відшкодування витрат, пов’язаних із депутатською діяльністю; 9.Забезпечен.нардепа житловим приміщеням. Також передбачена зак-ством відповідальність за невиконання законних вимог нардепа, за посягання на честь, гідність нардепа, вплив на нього, членів сім’ї та родичів, за порушення гарантій, щодо забезпечення діяльності нардепів Укр..

  1. Депутатський запит і депут звернення.

НардепУкр- виборний представник укр. народу у ВР, покликаний відповідно до К-ції та Зак здійснювати фії парламенту і укр.. народу.

Серед головних, найважливіших прав контрольного характеру нардеп. має право звернутись із запитами. Відповідно до ЗУ „Про статус нардепа”, депутатський запит- офіційне звернення нардепа, яка заявляється на сесії ВР до підконтрольних та підзвітних їй орг.та посадових осіб, дати офіційну відповідь з пит., віднесених до їх компетенції, якщо його попередні депутатські звернення до них не були задоволені. ВР приймає рішення про направлення де пут.запиту відповідному органу або посадов.особі, до яких його звернуто 1/5 від к-го складу; якщо направляється до Презид., то 1/3складу. Орг., до яких звернуто запит повинні повідомити нардепа, або групу нардепів, комітет ВР у письм.формі про результати розгляду його запиту у 15денний строк з дня одержання, або в інший встановлений строк. Нардеп має право брати участь у розгляді внесеного ним запиту. Відповідь на депут.запит надається орг. або посад.особі,до якого був направлений запит Голові ВР і нардепу,який його вніс.

Нардеп має право на сесії ВР звернутись до орг.ВР, до КМ, до керівників інших орг.держ.вл та орг.місц.самовряд, до керівників підприємств, установ, розташованих на територ.Укр, не залежно від їх підпорядкування і форм власності, об’єднань громадян з питань, пов’язан.з депутатською діяльністю, і брати участь у розгляді порушених ним питань.

Депутатське звернення- викладена в письмовій формі пропозиція нардепа, звернена до орг.держ.вл., орг.місц.самовр, їх посадових осіб, керівників підприємств, організац, об’єднань громад. здійснити певні дії, дати офіційне роз’яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції. Орг до яких адресоване звернення повинні протягом 10д.з моменту одержання розглянути і дати відповідь. Строк розгляду не може перевищувати 30днів з дня одержан.Нардеп, що подав зверн. може бути присутнім при його розгляді, його повинні повідомити про розгляд не пізніше ніж за день до розгляду. Вмотивованавідповід не пізніше ніж на другий день після розгляд повинна бути надіслана нардепу

Соседние файлы в папке кпу