Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Роль кпу в системі права України.

У с-мі національного П Укр. КП посідає особливе, провідне місце. Роль КПУ полягає у тому, що : 1. КП- ядро правової с-ми (бо є К-ція, як джерело, що має найвищу силу), 2.КП встановлює і закріплює суспільні відносини, 3. Специфічним предметом правового регулювання – КП регулює базові, визначальні суспільні відносини, що виникають з організацією і здійсненням публічної влади.; 4.Кп закріплює невід’ємні права і свободи людини і громадянина, що визначають зміст прав і свобод, встановлених нормами інших галузей П Укр., 5. Конст-прав. норми встановлюють с-му, основи організації та діяльності органів держ. вл. й місцевого самоврядування, 6. КП установлює основи цивільного, земельного, господарського та інших галузей П Укр., 7.Встановлює ієрархію НПА, регулює сам процес нормотворення.

КПУ є одним з найважливіших засобів забезпечення повновладдя народу Укр в політичній, економічній і соціально-культурній сферах його життєдіяльності. Жодна інша галузь права не закріплює суспільні відносини, що складають основи повновладдя народу Укр. Це – виняткова прерогатива КП. Дані обставини визначають провідну роль КП в системі нац.П Укр. Виконуючи роль ядра с-ми нац.П, інтегруючи його галузі в одне ціле, КП проникає в кожну з таких галузей. Таке проникнення забезпе чується, насамперед, за допомогою К-ції Укр – основного джер. КП, яке, в свою чергу, є відправним для кожної із галузей нац.П Укр. Вихідним тут є положення загальної теорії П про те, що с-ма П ділиться на дві підсистеми: публічне П і приватне П. У межах цієї підсис теми П формуються галузі зак-вства: в рамках публічного П–конституц, адміністрат, кримін, фінансове; в рамках приватного – цивільне, сімейне, трудове та інші галузі зак-вства. З іншого боку, визначаючи статус особи, індивіда в суспільстві, КП закладає підвалини приватного П, яке регулює відносини між індивідами.

Найбілш тісний зв’язок КП з адміністративнм П, яке регламентує управлі нську діяльність Д, визначає її форми і методи. Одна з фій останнього–переведення в динаміку суспільн. відносин статичних положень КП, яке встано влює основи с-ми і організації вик.вл, юрид. відп-ності, в тому числі адміністративн.відп-ності. Адміністрат. П реалізує можливості к-ного статусу орг. управління, а його санкції в певних випадках здійснюють захист норм КП. Тісний зв’язок між КП і фінансовим П, пред метом якого є регулювання мобілізації, розподілу й використання держ. грошових фондів. Основи такої діяльності закладені в нормах КП, причому це здійснюється як на рівні К-ції, так і на рівні інших джерел КП. У свою чергу, норми фінансового П регулюють фінансування суб’єктів КП– ВР,КСУ, орг. місц.самовряд. Тісний зв’язок КП із таким різновидом публічногоП, як Кримін.П, особливістю якого є те, що його норми містять заборони на певну поведінку під загро зою застосування репресивного за змістом покарання. К-ція визначає зміст і принципи кр.політ., її мету і соц. спрямованість. У свою чергу, кр.-правові норми здійснюють охорону багатьох конституційно правових норм. Причому останнім часом взаємозв’язок між конституційним і вказаними галузями права розширюється і змінюється.

Соседние файлы в папке кпу