Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Порядок реалізації конституційно-правових норм

Норми КП, як і вся галузь П, виконують інтеграційні функції в правовій с-мі країни: вони з’єднують її в одне цілісне утворення, визначають найсуттєвіші її структурні та функціональні характеристики, напрями вдосконалення й розвитку. Особлива юридична природа, зміст, найвища юридична сила, найбільша стабільність у порівнянні з іншими галузями П, підвищений рівень охорони з боку Д, установчий характер к-но-правових норм, прямий характер їх дії, особливий механізм реалізації та специфіка їх структури – такі найважливіші ознаки к-но-правов.норм. Нормам КП властивий політичний характер, оскільки основним предметом цієї галузі П є держ-політичні відносини вл, тобто політичні відносин, що виникають і здійснюются в сфері функціонування Д. Політ.норми вклю чают надзвичайно широке коло соц.норм, які діють у сфері здійснення політичн діяльності, серцевиною якої є боротьба за вл, утримання влади і використання, здійснення її в інтересах певних суб’єктів. Однак лише відносно незначна частина таких норм опосередковується правом і стає, таким чином, правовими нормами. Політична спрямованість таких норм очевидна. Вони приймаються з приводу політики, але не є її формальним виразом, не є типовими політичними нормами, які існують поза КП. Серед конст-правов.норм значну питому вагу займають нетипові нормативні положення, в яких безпосередньо не визначаються П і обов’язки суб’єктів. Їх завдання в іншому: вони є зв’язуючою ланкою між нормами різних галузей П, інтегруючим фактором, що забезпечує єдність і стабільність правов. с-ми. Це нормативні приписи, що визначають загальні принципи КП, установчі норми, гарантуючі норми, юридичні К-ції, норми-дефініції, презумпції тощо.

  1. Поняття і види к-но-правових відносин.

Конят-правов.відносини- суспіль. відносини, врегулювані конят-правов.нормами, тобто відносини, суб’єкти яких наділяють взаємними правами і обов’язками згідно з приписами конят-правов.норм.

 Конституційні відносини є результатом дії норм КП, хоча це зовсім не значить, що такі відносини виникають безпосередньо з цих норм: основою їх виникнення є безпосередня практична діяльність суб’єктів КП. Кон-но-правов.відносин властивий цілий ряд специфічних ознак, які відрізняють їх від відносин інших галузей П. Найбільш характерними ознаками кон-но-правов. відн. є такі особливості: 1. Це найбільш суттєві суспільні відносини, які виникають у сфері здійснення влади народом країни. 2. Це різновид політико-правових відносин, оскільки предметом їх правового регулювання є політика, тобто та сфера життєдіяльності суспільства, яка зв’язана з держ.вл, з боротьбою різних політ.партій, соц. груп за завоювання і здійснення вл. 3.Їм властиве особливе коло суб’єктів, голов ною ознакою яких є реалізація держ-владних повноважень в основному шляхом нав’язу вання своєї волі. 4.Для них характерний особливий спосіб реалізації П і обов’язків учасників відносин. 5.Особливістю кон-но-правов.відн. є й те, що вони виникають і реалізуються у сфері власне держ діяльності як такої. Класифікація здійснюється за різними підставами:

1.За змістом поділяються: -відносини, що виникають із закріпленням засад конституц. ладу; -відносин, виникають із закріпленням та охороною конят-правов.статусу люд. І громадянина; -відносн, що виник. у процесі народного волевиявлення; -віднос,що виник. у процесі організац. та функціонувня с-ми орг.держ.вл; -відносини, що винкли у процесі встановленя територ. устрою Укр; -відн, що виник у проц організац та функціонування місцевого самовряд.

2.Залежно від характеру взаємовідносин субєктів поділ на: загальні(- не визначено конкретних суб’єктв, їхніх прав та обов’язкв), констит-но-правов-і стани, які є особливим різновидом конкретних загальних конят-прав. відносин(- конкретних суб’єктів визначено, але їхні права та обов’язки чітко не встановлено), конкретні(-чітко визначено суб’єктів, їхні взаємні права та обов’язки, регулюються нормами КП в повному обсязі).

Соседние файлы в папке кпу