Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Судова вл в системі розподілу вл.

Судова влада грає особливу роль, як у механізмі державної влади, так і в системі утримок і противаг. Особлива роль суду визначається тим, що він - арбітр у суперечках про право. У правовій державі тільки судова влада може відправляти правосуддя.

Судова влада - специфічна, незалежна гілка державної влади, здійснювана шляхом свідомого, колегіального розгляди і вирішення в судових засіданнях суперечок про право. Роль судової влади в механізмі поділу влад виражається в стримуванні двох інших влад в рамках конституційної законності і права і насамперед шляхом здійснення к-ного нагляду і суднового контролю за цими гілками влади.

  1. Загальна характеристика судової системи України

Суд–конкретний держ.орган, юрисдикція якого поширюється на визначене адміністративно-територіальне утворення; структурне утвореня ЗбройнихСУ(гарнізон,регіон,вид ЗСУ); спори і справи, що підлягають розгляду судом відповідно до його спеціалізації (с-ма спеціалізованих судів ).

Суд.с-ма побудована за принципом територіальності – вона пристосована до адміністративно – територіального устрою.

Суди загальної юрисдикції створюються Презид за поданням Міністра юстиції Укр, що узгоджується з Головою ВСУ чи головою вищого спеціалізованго суду.Місцезнаходженя і статус суду визначається з урахуванням принципів територіальності і спеціалізації. Кількість суддів у судах визначається Презид за поданням Голови Держ.суд. адміністрації Укр, погоджена з Головою ВСУ чи головою вищого спеціалізованого суд, з урахуванням обсягу роботи суду, і в межах витрат, затверджених у Держ.бюджеті на утримання судів. Будь-який окремо взятий суд є структурною частиною суд.с-ми Укр.

Суд.с-ма–сукупність всіх судів, яка об’єднаних у відповідності з їх компетенцією, завданнями і цілями організації та функціо нування, побудована на принципі територіа льності та спеціалізації та ґрунтується на к-ційних засадах правосуддя.

В Укр діє два види судів – КСУ та суди загальної юрисдикції, при цьому суди загальн. юрисдикції утворюють с-му судів, а КСУ- єдиний орган к-ційної юрисдикції в Укр.

Будь–які інші Д-ні і недержавні утворення, в тому числі у назві яких звучить слово “ суд “ (третейські суди, Міжнародний комерційний арбітраж),не належать до суд.с-ми і орг. суд.вл.

С-ма судів загалн.юрисдикції склад. з загаль- них і спеціалізованих судів окремих юрисдикцій.

Загальні судимісцеві суди ( району, району у місті, міські та міськрайонні суди, військові суди гарнізонів ), апеляційні суди областей, апеляційні суди міст Києва та Севастополя, Апеляційний суд АРК, військові суди регіонів, апеляційний суд ВМС України, Апеляційний суд України.

Спеціалізованими судами є господарські та адміністративні суди. Ці суди окремо становлять підсистему, що входить до с-ми судів загальної юрисдикції.

Господарські суди Укр склад. з місцевих господарських судів (суди АРК, областей, міст К та С), апеляційних господарс. судів у відповідних округах, Вищого господарск. суду.

Адміністративні суди склад. з місцевих адміністративних судів у округах, апеляційних адміністративних судів у округах, Вищого адміністративного суду.

Найвищим судовим органом судів загальної юрисдикції згідно К-ції Укр є ВСУ.

Соседние файлы в папке кпу